Index Vakbarát Hírportál

A legrosszabb büntetőrúgó a világ legjobbja

2015. augusztus 25., kedd 08:12

Nincs rosszabb büntetőrúgója a spanyol futballbajnokságnak az utóbbi két szezonban, mint Lionel Messi: a Barca szupersztárja három tizenegyest rontott az utóbbi két bajnoki idényben, ennyit nem hagyott ki senki.

Messi egész karrierjét tekintve sem brillírozik a büntetők értékesítésében, hivatalos meccsen 16-ot rontott 2008 januárja óta, amikor a Barcelonában először odaállhatott a labda mögé.

Még Ronaldinho adta át neki a lehetőséget egy Barca-Villarreal-kupameccsen, Messi elszúrta, de a végén nyertek, 1-0-ra. (Tovább is jutottak.)

Messi 15 rontott büntetője 2005-2015 (a vasárnapiig)

Az argentin a válogatottban tizenkettőből kétszer hibázott, mindkétszer barátságos meccsen, először Németország ellen, 2012-ben, majd tavaly ősszel, Brazília ellen. A tizenkettőn kívül berúgta 2011-ben, az Uruguay elleni szétlövésben a Copán, a vébén tavaly a hollandoknak, és idén, ismét a Copán Kolumbiának és Chilének is.

Klubjában 14-et szúrt el 63 kísérletéből, ami 77 százalékos hatékonyságot jelent, azaz tízből kettőt egészen biztosan elront.

Messi kihagyott büntetője Bilbaóban

A büntetőkérdés azért jött elő nála újra, mert vasárnap, a Barca idei első bajnokiján, Bilbaóban is ellezserkedett egyet, így 2015-ben már háromnál jár. És még szeptember sincs.

Érdekes viszont, hogy valójában csak egyszer került sokba a hibája, 2012 tavaszán, amikor a Chelsea elleni BL-visszavágón 2-1-es vezetésnél a lécre vágta a labdát. Az angolok 1-0-ra nyerték az első meccset, a visszavágón is továbbjutásra álltak, amikor a Barca megkapta a lehetőséget, ám Messi elszúrta. A végén a Chelsea egyenlített, de már anélkül az emlékezetes Fernando Torres-gól nélkül is kiverte volna a Barcelonát.

Messi a Barcában 15 rontásnál járna, idén négynél, ha nem lett volna mázlija a Rayo elleni bajnokin, amikor 2-0-nál a kapus védte a büntetőjét, ám a bíró újrarúgatta, és az ismétlést már beverte.

Messi kihagyja, majd a megismételtetett büntetőt berúgja a Rayónak - 2015 március

Korábban három másik alkalommal is szerencséje volt, a kapusról kipattanó labdát sikerült berúgnia.

Kérdés, hogy aki már több, mint 400 gólt lőtt, úgy 350-et akcióból, annak miért okoz gondot a legkönnyebb helyzetből a hálóba találni? Ráadásul úgy, hogy a legneccesebb helyzetben, a válogatottbeli tizenegyes-szétlövéseknél négyből négyszer betalált. Ezek után nehéz más választ találni, mint hogy elizgulja, nem elég hidegvérű.

Rovatok