Index Vakbarát Hírportál

A legsokkolóbb futballadat: Liechtenstein megelőzött

2015. augusztus 28., péntek 08:08

A szerbek elleni 1-7 vagy az amszterdami 1-8 után sem volt annyira kellemetlenül kínos Csank János vagy Egervári Sándor mentegetőzése, mint ez a lista itt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az elmúlt öt évről, a nemzetközi kupacsapatok szerepléséről hozta ki ezt a rangsort, aminek az elejével nem érdemes foglalkozni, fényévekre van tőlünk, Spanyolország vezet az angolok, németek, olaszok előtt.

A sokkoló rangsor annyiban csalóka is, hogy az azeriek és az UEFA-hoz 2003-ban csatlakozott kazahok még előrébb is végezhetnek, hiszen még van versenyben lévő csapatuk, míg a magyarok csütörtökön fejezték be.

Két azeri azonban még gyűjthet pontokat az Európa Liga főtábláján, míg a kazah Asztana a Bajnokok Ligájában áll még.

Liechtensteinnek, vagyis a legkisebb tagállamok egyikének egy csapata van, az FC Vaduz. A Vaduz a svájci első osztályban szerepel, 4 győzelemmel (San Marinó-it és észtet vert oda-vissza) és 2 döntetlennel (a svájci Thun ellen), vagyis veretlenül fejezte be a szezont. Idegenben lőtt kevesebb góllal pottyant ki a Thun ellen.

A négy magyar csapat (Debrecen, Fradi, MTK, Videoton) szintén 4 győzelemmel esett ki, emellett volt még 5 döntetlen és 9 vereség. A Ferencváros gólt sem tudott rúgni a bosnyák Željezničarnak, a Videoton a lengyel Lech Poznańnak.

Kíváncsian várjuk, mit mondanak erre a hazai edzők, menedzserek, akadémiairányítók, futballszerető politikusok, tulajdonosok. Azt tudjuk, hogy a szurkolók java része mit mond: otthon marad.

A kevés pénz és kevés gyerek, no meg a kevés idő meséje helyett kitalálhatnának valamit.

Bár tudjuk, Orosz Pál Fradi-igazgató szerint, ha tízből nyolcszor lejátsszák a bosnyákok elleni meccset, akkor nyolcszor a Fradi nyer. Mit ad isten, az a kettő épp az Európa Ligában volt.

Bozsik Péter exkapitány is elkezdte már a megmagyarázást az M4-en, amikor a kazahok kimagasló szerepléséről kérdezték: „kevés született kazah van a csapatban.”

A riporter nem cáfolta meg – ő is a párhuzamos valóság és a tudatlan belterjesség fontos díszlete –, így most megtesszük mi: a Videotonban és a Ferencvárosban több volt a légiós, mint a kazahoknál. Az azeri Kabala is így jutott be az EL csoportkörébe, hogy kevesebb légiós volt a kezdőben, mint azeri.

Ahogy a játékosok, bölcs futballokos vezetőink mondani szokták, most már tekintsünk előre. A jövő heti magyar–román előtt megnyugtató, román csapat sincs már versenyben a nemzetközi kupában. Igaz, ők még ezzel a pocsék évvel is a 15. helyen állnak.

Rovatok