Index Vakbarát Hírportál

Real-kapus hekkelhette meg a világ legnagyobb kapusüzletét

2015. szeptember 1., kedd 19:07

Kapusért ennyit még sosem fizettek - volna. David De Gea mégis marad a Manchester Unitednél, ami nem kap 30 millió fontot plusz egy Real-kapust, Keylor Navast. De mégsem szomorkodnak, van pénz és a Costa Rica-i válogatott nélkül is megvannak. A Real szintén elégedett Navasszal, és még a pénze is megmaradt. Ennyiből már látszik, hogy az egész ügylet nem volt kerek. Egyetlen ember szív, maga De Gea.

Az európai transzferszezon utolsó napján állapodott meg a Manchester Uniteddel a Real Madrid az angolok kapusának, David De Geának az átigazolásáról, az üzlet azonban mégsem jött össze, mert az angolok túl későn küldték át a szükséges papírokat a spanyoloknak, akik így azt nem tudták időben bejegyeztetni a spanyol futballszövetségnél - állítja a Real Madrid.

Madridban azt mondták, az éjféli határidő előtt csak 23:59-kor érkeztek meg a dokumentumok, így mire a szövetséghez forwardolni tudták, már 00:01 volt, vagyis egy perccel túllépték a határidőt, és kútba esett a biznisz. Ez volt az első magyarázat, a Marca hozta le, aztán kiderült, hogy a spanyol futballszervezethez minden papír csak 00:28 perckor érkezett meg - jelentette a szintén madridi AS.com.

De Gea közben kiszorult a Unitedből

Hiába játszott már hat tétmeccset a szezonban a Manchester United, a spanyol kapus egy percet sem védett. Louis van Gaal edző nem is nevezte a cserék közé sem, azt mondta, nincs ott az esze, az újonnan igazolt argentin, Sergio Romero védett helyette. De Geának mégsem kell aggódnia, Romero maximum cserekapusnak alkalmas, a hétvégén két gólban is benne volt a MU vereségénél, így az elvágyódó kapusnak nem lesz nehéz visszakerülnie a lelátóról kezdőbe.

Az erős csúszás oka az lehetett, hogy bár minden szerződés megvolt 23:30-ra, a De Geáért cserébe Madridból Manchesterbe tartó Keylor Navas kapus a saját szerződésében még módosításokat akart, és mire azt elküldték Angliába, majd onnan vissza, Spanyolországba, már elmúlt éjfél. Fontos részlet, hogy Navas nem is akart Manchesterbe menni, az AS szerint a United-edző Louis van Gaal csak az utolsó pillanatban tudta meggyőzni.

#LaPortada 'Ridículo' pic.twitter.com/zm4WQzECSa

— MARCA (@marca) August 31, 2015

Röhej - a madridi Marca keddi számának címlapja De Geával.

David De Gea

Kora: 24 év

Klubjai: Atletico Madrid 2003-11

Manchester United 2011-

Válogatottság: 5

Az angolok biztosak benne, hogy ők mindent időben elküldtek, és ezt bizonyítani is tudják, és mivel mindkét klub azt akarja, hogy létrejöjjön a megállapodás, először úgy gondolták, minden papírt átküldenek a FIFA-nak, ami még engedélyezhetné az átigazolást. Csakhogy kedd délután megszólalt a spanyol futballszövetség is, ami konkrétan kimondta, hogy "bizonyos normákat be kell tartani", így nem fogja engedni, hogy a Real regisztráltassa a keretébe De Geát, és ebbe "a FIFA sem szólhat bele". Ezután a Real Madrid is beismerte a vereséget, nem fog a FIFA-hoz fellebbezni.

Kedd délután a Real Madrid közleményt adott ki, amiben leírta, hogy a szerződések fél 12 körül készen álltak, de Navas és az ügynöke változtatásokat akartak, így csak 23:53-ra lettek teljesen kész. A ManU pontban 00:00-kor jegyeztette be a transzfert a TMS-be, a FIFA Transfer Matching Systembe, a spanyolok csak 00:02-kor kapták meg tőlük a végleges szerződéseket, amiket szintén be akartak jegyeztetni a TMS-be, de az már zárva volt. Végül a TMS 00:26-kor mégis megnyílt, mert ugye Angliában csak kedd este hatkor zár a piac, így bejegyezték De Geát is. 00:28-kor ment el a szerződés a spanyol futballszövetségnek, ami éjfélkor lezárt, vagyis visszadobta az egészet.

A United-klubtitkár, John Alexander meglehetősen rutinos és respektált személy a szakmában, aki nem hibázhatott, és az angolok szerint kizárt, hogy ő mulasztott volna el valamit. A Manchester United előtt a Tottenhamnél töltötte be ezt a pozíciót, az ő feladata a saját igazolásaik regisztrálása, illetve a távozók dokumentumainak eljuttatása az illető új klubjához.

Keylor Navas

Kora: 28 év

Klubjai:

Saprissa (Costa Rica-i) 1999-2010

Albacete (spanyol) 2010-11

Levante (spanyol) 2011-14

Real Madrid 2014-

A Manchester United végül 29 millió fontot és a Madrid Costa Rica-i kapusát, Keylor Navast kapta volna meg De Geaért, akit 11 millió fonttal számítottak be, vagyis a világ egyik legjobb kapusának tartott spanyol ára 40 millió font lett volna, amivel ő lehetne/lehetett volna minden idők legdrágább kapusa. 2001-ben Gianluigi Buffont vette meg a Juventus a Parmától, visszaszámolva 33 millió fontért, de a United állítólag ragaszkodott hozzá, hogy De Geából minden idők legdrágább kapusát csinálják, és a végső ára, illetve ez a címke meg is felelne a képességeinek: az utóbbi két idényben őt választották a MU legjobb futballistájának. 

A sajtó szerint Keylor Navas szerződtetése elvonhatta az angolok figyelmét, vagyis jobban koncentráltak saját új emberükre, mint a távozóra, de ez azért nem helytálló, mert a MU-nak nem kellett kapkodnia: Angliában ugyanis csak kedd délután hat órakor zár a transzferszezon, azaz a közép-amerikai bejegyeztetése bőven ráért.

A ManUnitednél nem is nagyon izgatják magukat, ha De Gea a nyakukon marad, és Navas nem érkezik, az egész csak a következő transzeferablakban, január 1-e után oldódna meg, ők akkor is rendben vannak.

A MU a világ egyik, ha nem a leggazdagabb klubja - csak a Real Madrid versenyezhet velük -, a 29 millió font kiesés őket nem érdekli. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy hétfőn minimum 36 millió fontért egy 19 éves, kvázi teljesen ismeretlen csatárt vettek a Monacótól, akinek az ára 50 millió fontig is felmehet, ha minden prémiumot beleszámolunk.

Mindeközben a Real Madridnál sincs pánik, bár jelezték, hogy a FIFA-nál megpróbálják átvinni az ügyletet, kapusposzton meglennének De Gea nélkül is: nekik ottmaradna Navas, aki az első két bajnokin védett, és nem kapott még gólt, illetve vettek egy cserekapust, Kiko Casillát.

Mindez talán megmagyarázza, hogyan fordulhatott elő ekkora blama: egyik klub sem tartotta létfontosságúnak, hogy David De Gea a Manchester Unitedből a Real Madridba igazoljon. Aki minden áron menni akart, az maga a kapus volt, de neki semmi ráhatása nem volt a papírmunkára, már csak azt hallhatta, amint valamikor hajnalban közölték vele, hogy ő még mindig a ManUnited futballistája.

Keylor Navasnak sem állt érdekében otthagyni Madridot Manchesterért. Egy éve igazolt Madridba, de csak csere volt, mindössze hét meccsen védhetett, ám a nyáron érkezett új edző, Rafa Benítez kifejezetten kedveli, bízik benne, így végre a Real első számúja lehet. Mi a fenéért menne máshova? Madrid remek város, nincs gondja a nyelvvel, sem a beilleszkedéssel sem neki, sem családjának.

A klubok ráérősségét bizonyítja továbbá, hogy bár már májusban arról írtak az újságok, hogy De Gea a Realba akar menni, és hogy össze lehetne hozni egy cserével, ha Navas Manchesterbe kerülne helyette, az egyezkedés a felek között csak hétfő délután kettőkor kezdődött meg, a Real ekkor juttatta el az első hivatalos vételi ajánlatát. Nem tudni, ez már a 29 millió font+Navas volt-e, vagy még volt pár faxváltás és telefonálás, de ha kellett még bármennyit is egyezkedni, az csak lerövidítette a papírmunkára jutó időt.

EXCLUSIVE: We reveal the who really was to blame for De Gea's move to Madrid failing to go through: https://t.co/tWAPLovwUJ #DeadlineDay

— Paddy Power (@paddypower) September 1, 2015

Nem tudták megnyitni az angol file-okat a spanyolok?

Az első magyarázatok között volt az üzlet meghiúsulására az is, hogy a Manchester United által küldött dokumentumok védettek voltak, és a spanyol szövetségnél nem sikerült megnyitni azokat. Ebből aztán inkább csak vicces mémek születtek, a valóság sokkal inkább az, hogy a Real Madrid későn adta le a papírokat.

David De Gea's @realmadrid transfer has collapsed – apparently after an admin error http://t.co/cEbi0FvU12 pic.twitter.com/Wj6FmGbDWl

— BBC Radio 5 live (@bbc5live) September 1, 2015

De Gea tehát marad a Unitednél, Keylor Navas a Real Madridnál, aztán majd januárban visszatérnek a dologra, ha akarnak. De Gea szerződése Manchesterben egy év múlva kifut, így félévvel annak lejárta előtt még kevesebbet kellene fizetni érte, azaz kizárt, hogy ugyanezekkel a feltételekkel januárban keresztülmenjen az üzlet. Ha meg vár nyárig a Madrid, De Gea ingyen átsétálhat hozzájuk, nem beszélve arról, hogy mekkora fizetést kaphat a kapus: ha 25 évesen nem kell érte transzferdíjat fizetni, ezt a bónuszt a Real a bérezésében honorálná. Vagy más, hiszen akkor De Gea szabadon dönthetne, kihez ír alá.

Négy hónap vagy egy év alatt a futballban még sok minden történhet.

Miért akar annyira menni De Gea? Illetve, kiért?

Pár szót még megér, hogy miért is akar David De Gea, akit 2011-ben igazolt a MU a nagy Real-rivális Atletico Madridtól, annyira nevelőklubja ellenfelénél játszani. Persze, természetesen spanyol, és szeretne otthon élni, mint a legtöbb ember, de az angol bulvárlapok sokszor megírták, hogy nő van a dologban.

De Gea évek óta jár egy Spanyolországban meglehetősen nagy sztár énekesnővel, Edurnéval, aki négy éve ingázik Madrid és Manchester között. Karrierje hazájába köti, és amúgy is utálja Manchester, az angol időjárást és az állandó utazgatást, így állítólag ő volt a legerősebb mozgatórúgó De Gea átigazolásában.

Rovatok