Index Vakbarát Hírportál

A Felcsút ciprusi csapatot kapott az U19-es BL-ben

2015. szeptember 1., kedd 14:14

Idén harmadszor versenyeznek az utánpótláskorú futballisták az UEFA Youth League-ért, és az európai szövetség bővítésének köszönhetően ebben a szezonban magyar csapat is indulhat, a felcsúti Puskás Akadémia.

Két győztes párharc után a Puskás már valóban BL-esekkel játszhatna. A csoportbeosztás alapján a Villarreal, a Torino, az APOEL, a Servette, a Rad Beograd, a Domzale, és a Senica lehetett volna az első ellenfél.

A kedden tartott sorsolás szerint a ciprusi APOEL lesz az ellenfél a szeptember végi nyitó meccsen.

A visszavágót október 20/21-én rendezik, a második kör meccseinek időpontja: november 3/4 és november 24/25. Az is eldőlt, hogy a HJK Helsinki–Celtic meccs továbbjutója lehet a következő ellenfél. Az elődöntőket és a döntőt jövő áprilisban, a korábbi két döntő helyszínén Nyonban, a Colovray Stadiumban rendezik.

Az első sorozatot 2014-ben írták ki, azt a Barcelona nyerte, tavaly a Chelsea lett az első, idén már 64 csapat indul.

A korábbi két évben a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 32 klub U19-es csapata indulhatott a sorozatban. A kiírás most úgy változott, hogy Európa utánpótlás bajnokai is indulhatnak, 37 ország indít csapatot. Ennek megfelelően a lebonyolítási rend is megváltozott.

A BL-főtáblások az eddigi rend szerint játszanak majd. Nyolc négyes csoportot alkotnak, és a körmérkőzések után a csoportelsők egyből a legjobb 16-ba, a csoportmásodikok a playoff-körbe jutnak.

A nemzeti bajnokok ágán két kör oda-visszavágós meccset játszanak, a másodikból továbbjutó nyolc csapat találkozik a playoff körben a BL-főtáblás csoportmásodikokkal. Egy újabb oda-visszavágós meccs után alakul ki a legjobb tizenhat mezőnye, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben folytatják.

A Puskás Akadémia a május közepén véget ért bajnokságban két pont előnnyel lett bajnok. A korábbi tatabányai futballista, Vincze István csapata és az MTK óriási fölénnyel végzett az első két helyen, hiszen a harmadik DVSC 16 ponttal maradt le az MTK mögött, a Honvéd lett a negyedik, a nyíregyházi Bozsik Akadémia az ötödik.

Rovatok