Index Vakbarát Hírportál

Másfél percre volt a csoda az északírek ellen

2015. szeptember 7., hétfő 22:50

Guzmics Richárd góljával hiába szereztünk vezetést a sorsdöntő Eb-selejtezőn az északírek ellen idegenben, de az utolsó 15 percre kapott emberelőny ellenére sem sikerült nyerni, Lafferty ugyanis a legvégén egyenlített, hasonló gólból, mint ahogy Guzmics talált be korábban.

Bernd Storck négy helyen változtatott a kezdőcsapaton a románok elleni Eb-selejtezőhöz képest az északírek elleni meccsre, bekerült Guzmics Richárd, Gera Zoltán, Kalmár Zsolt és Németh Krisztián is a kezdő tizenegybe, de ezen ismét elég korán kellett változtatni, miután Elek Ákos már az első félidőben sérülést szenvedett – a helyére a felnőtteknél ezzel debütáló Nagy Ádám érkezett.

Maga a mérkőzés egy-egy lövéssel, nagyon óvatosan indult: nálunk Dzsudzsák Balázs próbálkozott 15 méterről, míg a vendégektől Norwood lőtt, de egyik sem volt veszélyes kísérlet, előbbi mellé ment, utóbbi a blokkban akadt el. A mérkőzés elején a két csapat főleg a középpályán harcolt egymással, de az első negyedóra végére az északírek kezdtek élénkebben játszani.

Komoly lehetőség viszont nem jött így sem, az északírek ugyan többet jutottak el a magyar kapu elé, de helyzetet nem tudtak kialakítani, míg a magyar válogatott támadásai elég ötlettelenül haltak el, javarészt még azelőtt, hogy már a védővonalig eljutottak volna. Németh a 32. percben ugyan nagy ziccert hibázott közelről, de lesen érkezett a labdára, így ha nem az északír kapust lőtte volna telibe, akkor sem ért volna a gól. Az északírek inkább felívelésekkel próbálkoztak, Királynak többször is nagyon kellett nyújtóznia, hogy elhozza a labdát, de nagy veszélytől nem kellett megmentenie a kaput.

A második félidő gyors magyar szabadrúgással indult, de Kalmár beívelése egy védő fejéről kijött, ezzel sem kerültünk közelebb a gólhoz. Ahogy az északírek sem egy perccel később, igaz, Fiolának szögletre kellett csúsztatnia. Németh másodszor is lesen került ziccerbe, de ebből sem talált a kapuba, majd Gera egy távoli, keresztbe elszállt lövéssel okozott némi izgalmat.

A hajrában aztán fokozódott a tempó, a 73. percben Kalmár élesen csapódó szabadrúgását kellett szögletre mentenie McGovernnek, majd egy perccel később egy beadás után már nem volt hibátlan az északír kapus: kiejtette a sima labdát, amit Guzmics Richárd közvetlen közelről bevágott a kapuba.  

A folytatás még jobban alakult amikor a 81. percben Christopher Baird kapott gyors egymásutánban két sárgát, így a hajrára emberelőnybe került a magyar válogatott, de az előnyt így sem sikerült megtartani. Az északírek nagyon komoly nyomás alá helyezték a védelmet, aminek a 93. percben meg is lett az eredménye: egy szöglet után Király még tudott védeni, a kipattanó viszont a teljesen üresen hagyott Kyle Laffertyhez pattant, aki nem kegyelmezett, kiegyenlített.

Szörnyű volt a végén gólt kapni

„Az első félidőben nem azt játszottuk, amit elterveztünk, túlzottan idegesek voltak a játékosok. A szünetben taktikát váltottunk, ennek köszönhetően jobban futballoztunk, megvoltak a helyzeteink és ha szerencsével is, de vezetést szereztünk. Szörnyű volt a végén gólt kapni, most mindenki rendkívül szomorú az öltözőben” – értékelt az MTI-nek a találkozó után Bernd Storck.
Az északír kapitány, Michael O'Neill így nyilatkozott: „Nagyon nehéz mérkőzés volt, amelynek első félidejében mi irányítottuk a játékot, domináltunk, mégsem sikerült gólt szerezni. A másodikban nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert tíz emberrel kellett küzdeni az egyenlítésért, de szerencsére sikerült megszerezni ezt a nagyon fontos gólt. Bár az ezt eredményező egy ponttal még nem jutottunk ki az Eb-re, de nagyon kedvező helyzetből várjuk a hátralévő két fordulót.”

A magyar válogatott ezzel hatalmas lehetőséget szalasztatott el, hiszen az 1-0-s győzelemmel egy pontra jött volna fel a görögökkel otthon 0-0-t játszó Románia, illetve Észak-Írország mögé a selejtezőcsoportban két fordulóval a vége előtt.

A keddi eredmények

I csoport

Örményország-Dánia 0-0

Albánia-Portugália 0-1 (0-0)

D csoport:

Lengyelország-Gibraltár 8-1 (4-0)

Írország-Grúzia 1-0 (0-0) 

Skócia-Németország 2-3 (2-2)

F csoport

Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)

Finnország - Feröer-szigetek 1-0 (1-0)

Románia-Görögország 0-0

Jegyzőköny

Észak-Írország - MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)

Belfast, Windsor Park, 10 000 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)

    gólszerzők: Lafferty (93.), illetve Guzmics (74.)

    piros lap: Baird (82.)

    sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.), Baird (82., 82.), illetve Guzmics (19.), Leandro (42.), Priskin (84.), Németh K. (88.)

    Észak-Írország:

Michael McGovern - Chris Baird, Jonny Evans, Gareth McAuley, Conor McLaughlin - Corry Evans (Niall McGinn, 56.), Chris Brunt, Oliver Norwood (Josh Magennis, 75.), Steven Davis, Stuart Dallas (Shane Ferguson, 84.) - Kyle Lafferty

    Magyarország:

Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Gera Zoltán, Elek Ákos (Nagy Ádám, 23.), Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs - Németh Krisztián (Vanczák Vilmos, 89.), Szalai Ádám (Priskin Tamás, 68.)

    A csoport állása

1. Észak-Írország     8  5  2  1  12-6  17 pont

2. Románia            8  4  4  -   7-1  16

3. MAGYARORSZÁG       8  3  4  1   6-4  13

4. Finnország         8  3  1  4   7-8  10

5. Feröer-szigetek    8  2  -  6   5-12  6

6. Görögország        8  -  3  5   2-8   3

Rovatok