Index Vakbarát Hírportál

Ifi-BL: a milliárdos Felcsút izgalmas döntetlenje Cipruson

2015. szeptember 30., szerda 17:09

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) két éve alapította meg a korosztályos csapatok Bajnokok Ligáját, és idén úgy módosította a kiírást, hogy nemcsak a BL főtábláján szereplő klubok indíthatják el fiataljaikat, hanem egy másik ágat is összehoztak a 32 korosztályos bajnokcsapatnak. Ebben a 32-ben benne lehetett a magyar bajnok is.

Ezek a csapatok egyenes kieséses rendszerben döntik el, hogy közülük melyik a legjobb nyolc, tehát kik lesznek jogosultak arra, hogy a BL-ben a csoportmásodikokkal játsszanak. A BL csoportgyőztesei játék nélkül tagjai a 16-os táblának.

Mivel a 19 évesek bajnokságát itthon a Puskás Akadémia nyerte, indulhatott a sorozatban, bár az UEFA-nál mint Felcsút Sport Egyesület szerepelt.

Az UEFA hivatalos honlapján is a felcsúti címert jelentette meg, szép nagy kaszák vannak benne, és az is kiderült, hogy 1951-ben alapították a klubot. A Puskás Akadémiát 2007-ben alapították, talán most lett volna a legindokoltabb, ha az alapítóról megemlékeznek, de nem így lett. A klubnál érdeklődtünk, egyelőre nem válaszoltak.

A Felcsút a ciprusi Apoelt kapta az első körben, amelyik tavaly a felnőtt csapata miatt a főtáblán volt, igaz a Barcelonával, az Ajaxszal és a Celtickel egy csoportban, vagyis nem meglepetés, hogy nem nyert, és csak egy döntetlenre futotta erejéből.

A tavalyi eredményekből egyébként sem lehet komolyabb következtetéseket levonni, mert most már egy másik korosztály lett 19 éves.

A felcsútiak itthon az NB III.-ban szerepelnek, a negyedik helyen állnak a Ferencváros és a Videoton második csapata valamint a Győr mögött.

Az első félidőben a kazincbarcikai születésű Óvári Zsolt két gólt lőtt, erre csak eggyel válaszoltak a ciprusiak (Georgiosz Hrisztodulu). A fordulás után Christos Haralambosz egyenlített az 52. percben.

Hat perccel később Demetrisz Haralambosz büntetőből megfordította a meccset, Kertai szabálytalansága után járt a tizenegyes.

Szabó Bence a 70. percben egyenlített, őt a gólja után le is kellett cserélni. Damásdi az utolsó percekben eldönthette volna a meccset, de előbb célt tévesztett, majd a kapus védett.

Feszült meccs volt, nyolc sárgával, ebből a felcsútiak ötöt gyűjtöttek. A hazaiak négyszer találták el a kaput, ebből három gólt értek el.

Orbán szerint a milliárdokból gazdálkodó akadémiája a világ tíz legjobbja közé tartozik – 2014-ben legalábbis ezt mondta –, a ciprusi eredményjelző ezt még halványan sem sugallta. Az Apoel akadémiája nem világhírű, hiszen a felnőtt csapatban maximum egy-két ciprusi játékosa van.

A visszavágó október 20-án vagy 21-én lesz Felcsúton.  Ha a Felcsút továbbjut, a Celtic – HJK Helsinki párharc győztesével találkozik.

Rovatok