Index Vakbarát Hírportál

A mágikus Dárdai BL-helyre varázsolta a Herthát

2015. október 5., hétfő 10:24

A Hertha nyolc forduló után a negyedik helyen áll a Bundesligában, ezzel a szezon egyik legnagyobb meglepetését produkálta eddig, hiszen tavaly még az utolsó fordulóban is volt esély arra, hogy kiessen. Dárdai beugróként vette át februárban a csapatot, stabilizálta a védekezést, ezzel meghosszabbították az élvonalbeli tagságot.

A berliniek már most 14 pontnál tartanak, az előzetes tervek szerint 40 pontot szeretnének elérni a szezon végére. Az elmúlt hét évben egyszer sem indultak ennyire jól.

A 14 pont értékét növeli, hogy szinte mindegyik meccsen kiesett valaki sérülés miatt. Kétszer egymás után ugyanabban az összeállításban még egyszer sem játszottak. A hétvégén Niklas Stark nem tudta befejezni a meccset, a 21 éves védőt Nürnbergből igazolták 3 millió euróért a nyáron. (Dzsudzsák Balázsért ellenben nem fizettek kétmilliót.) Jobbkor talán nem is jöhetne egy kis szünet a válogatott meccsek miatt, mert lesz idő a regenerációra.

A Berliner Zeitung (BZ) négy pontban emeli ki, hogyan sikerült Dárdai varázslata, hogyan talált végre hosszú idő után egymásra a közönség a társulat.

De előbb egy fontos adat: 65 500 néző volt a szombati, Hamburg elleni meccsen. 2010 májusa és 2012 márciusa óta nem váltottak ennyien jegyet. Mindkétszer a rekordbajnok Bayern München volt az ellenfél.

Dárdai az Indexnek a szezon előtt azt mondta, ha telt ház lesz, akkor fog jól dolgozni. A telt házhoz még 10 ezer néző kell, de nem reménytelen, ha a most következő két idegenbeli (Schalke és Ingolstadt) meccsen elfogadhatóan játszanak. Október 31-én a megtáltosodó Mönchengladbachot fogadják.

És akkor a BZ négy mágikus pontja.

Amikor Dárdai kapitány lett, a hazai szakma egy része rögtön elkönyvelte védekező felfogású edzőnek, most nekik is megmutatta, hogy tud támadni, ha vannak megfelelő emberei. A védekezés megszervezése nélkül viszont képtelenség jó eredményt elérni, ahhoz viszont elég volt neki négy nap a román meccs előtt.

Azt magunk emelnénk ki, hogy Weiser is jó igazolás volt, a mostani forduló legjobb jobbhátvédjének választották meg. A cseh középpályás, Darida is fontos gólokat, fontos passzokat ad folyamatosan.

Michael Preetz sportigazgató egyébként azt mondta, mindenkinek szabad álmodozni, de ők nem álmodoznak arról, hogy a nemzetközi kupába mennek. „Arról viszont álmodozunk, hogy minden héten a maximumot adjuk. A végét pedig majd meglátjuk.”

Rovatok