Index Vakbarát Hírportál

Két kulcsember nélkül, hobbifutballistákkal áll fel Feröer

2015. október 8., csütörtök 18:56

Bár a csoportja legkönnyebnek tűnő ellefelével játszik a magyar futballválogatott, egyetlen percig sem szabad lebecsülni a Feröer-szigeteket. Az Eb-selejtező mostani sorozata bizonyította, senkit sem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha a feröeri válogatott nagy részét amatőr futballisták alkotják. Fejlődésük, sikerük titka az utóbbi években, hogy a legjobbak most már erősebb bajnokságokban edződnek, bár több feröeri még mindig munka mellett hódol szenvedélyének. A mostani sorozatban elért eredményük tiszteletet parancsoló.

Hiába létezett és dolgozott a harmincas évektől a feröeri szövetség, a válogatott első hivatalos meccsét csak 1988-ban játszotta, 1989-ben, egy Kanada elleni barátságos meccs hozta az első győzelmet. 1993-ban a 115. helyen állt a világranglistán, ahol a mélypontot a 2007-es 194. hely jelentette. Aztán 170., majd 105. és most története legjobb eredményét elérve a 85. helyen áll.

A mostani keretben is sok a hazai játékos, összesen tucatnyian játszanak a múlt szombaton véget ért feröeri bajnokságban, amelyet a fővárosi B36 Tórshavn nyert meg. A többiek főleg Dániában, öten annak is az első osztályában, a Superligaenben szerepelnek.

A feröeri csapat minden egységében van rutinos, tapasztalt játékos. A kapuban a 28 éves Gunnar Nilson egy meccs erejéig a Manchester City kapuját is védte, az angol másodosztályban, Skóciában és Dániában szerzett magának rutint. Az eddigi nyolc meccsen a most Izlandon védő kapus őrízte Feröer hálóját.

A védelemben a szintén 28 éves Jónas Tór Naes 43-szor volt már válogatott. Kisebb dán csapatok után most a B36 Tórshavn futballistája. Mind a nyolc Eb-selejtezőn játszott a dán bajnok Midtjylland védője, Sonni Nattestad, aki még csak 21 éves. Az egyik legnagyobb feröeri tehetségnek tartják.

A középpályán a sorozatban eddig 1-1 gólt szerző Hallur Hansson és Brandur Hendriksson a keret tagja, de a magyarok elleni meccset eltiltás miatt mindketten kénytelenek kihagyni. A legismertebb feröeri játékos a 86-szoros válogatott Fródi Benjaminsen, aki egy rövid izlandi kiterőt leszámítva csak hazájában futballozott, négyszer volt az év játékosa. A dán születésű, de feröeri válogatottat választó Christian Holst épp a legutóbbi meccsen ünnepelte 50. válogatottságát.

A támadók közül a 24 éves Jóan Símun Edmundssonra lesz jó figyelni. A csatár a Newcastle-ben szerzett tapasztalatokat, majd 2014 óta Dániában futballozik. Szeptemberben, az északírek ellen ő szerezte az egyenlítő gólt.

A kapitányt is fontos kiemelni. A dán Lars Olsen 84 válogatott meccsen szerepelt hazája csapatában, edzői karrierje első állomásán, a Bröndbynél volt pályadző, az első csapat edzője, a junior csapat menedzsere is. 2011 óta irányítja a feröeri válogatottat. Legnagyobb edzői sikere, hogy 2006-ban a Randersszel dán kupát nyert. Nem mellesleg az 1992-es Eb-győztes Dánia csapatkapitánya volt.

A feröeri válogatott a mostani Eb-selejtezőben kétszer is legyőzte Görögországot, ezzel történetük legjobb eredményét érték el már így is. Bár a többi ellenféllel szemben - így a tavaly októberben, a magyarok ellen is - szoros eredményt értek el, a csütörtök esti meccsen a magyar válogatott sokkal esélyesebb.

A csapat

Kapusok: Gunnar Nielsen (Stjarnan), Teitur M. Gestsson (HB Tórshavn), Tórdur Thomsen (B36 Tórshavn)

Védők: Jónas Tór Naes (B36 Tórshavn), Atli Gregersen (Víkingur), Sonni Ragnar Nattestad (Midtjylland), Rógvi Baldvinsson (FC Fredericia), Odmar Faerö (B36 Tórshavn), Viljormur Davidsen (Vejle BK), Gilli Rólantsson Sörensen (AaB Aalborg)

Középpályások: Réne S. Joensen (Vendsyssel), Pól Jóhannus Justinussen (NSÍ Runavík), Róaldur Jakobsen (B36 Tórshavn), Kaj Leo í Bartalsstovu (Levanger FK), Christian Lamhauge Holst (Fremad Amager), Sölvi Vatnhamar (Víkingur), Árni Frederiksberg (NSÍ Runavík), Fródi Benjaminsen (HB Tórshavn), Hallur Hansson (Vendsyssel FF), Brandur Hendriksson Olsen (FC Köbenhavn)

Csatárok: Klaemint A. Olsen (NSÍ Runavík), Andreas Lava Olsen (Víkingur), Jóan Símun Edmundsson (Vejle BK)

Rovatok