Index Vakbarát Hírportál

Böde nem izgult, eldöntötte a meccset

2015. október 8., csütörtök 22:58

Ilyen közel már hosszú évek évek óta nem volt a magyar futball válogatott valamilyen világtornához. Böde Dániel két góljával a mieink 0-1-ről fordítva 2-1-re győzték le Feröer-szigeteket. Az utolsó pillanatig úgy nézett ki, hogy ez a győzelem a csoport második helyét is jelentheti, de Románia a 91. percben egyenlített Finnország ellen, Észak-Írország pedig legyőzte Görögországot.

Ez a következőket jelenti: Észak-Írország kijutott az Eb-re. Magyarország a 3. helynél rosszabb helyen már nem végezhet.

Gyors támadásokkal kezdett a válogatott, Nikolics már a második percben szép kiugratást kapott Gerától, csak épp lesen volt, majd nem sokkal később Dzsudzsák remek szögletéről többen is csak egy picivel maradtak le. 

A nyolcadik percben újra Nikolics került közel a gólhoz, de a perdítése nem találta el a kaput. A magyar válogatott kőkeményen kezdte az első félidőt, egyértelmű volt a cél, minél előbb megszerezni a vezetést.

 Aztán a 11. percben Feröer-szigetek teljesen váratlanul, az első kapura lövéséből megszerezte a vezetést. Juhász bizonyult túlontúl könnyűnek Jakobsen cseléhez, amiből aztán nem csak gólhelyzet, de gól is lett.

Ugyanúgy pörgött tovább a válogatott, de nem sok ötlet volt a játékban. A feröeriek jól tudták, hogy nekünk rohanni kell, és a játékukat is ehhez állították be. Meglepő volt ugyanakkor, hogy a Ferencváros fiatal tehetsége, Nagy Ádám vállalkozott a legmeglepőbb dolgokra a középpályán, holott neki igazából a védekezés volt a fő feladata. Sem Dzsudzsák, sem Gera nem tudott az első félórában annyit hozzátenni a játékunkhoz, amellyel a feröeriek fölé tudtunk volna nőni.

Ami ennél is bosszantóbb volt, hogy 30 perc után gyakorlatilag egy nagy helyzetünk volt, a középpálya akkora csőd volt, hogy például Bódi egy sima, 15 méteres passzt sem tudott sikeresen kivitelezni.

Teljesen görcsössé vált a játékunk, és ezen az sem enyhített, hogy a 35. perc tájékán a közönség Dárdai Palizni kezdett. Sőt. Mintha ez még nagyobb terhet tett volna a játékosokra. Aztán negyven perc után már a komoly füttyszó is hallatszott, és az a bizonyos jelző is felcsattant a nézőtérről. Értelmezhetetlen, elemezhetetlen és felfoghatatlan volt a válogatottunk első 45 perces produkciója. Olyan messze került alig háromnegyed óra alatt Európától, mint amilyen messze talán még sosem voltunk. Pedig csak a Feröer-szigetekkel játszottunk.

Nehéz lenne dicsérni Bernd Storck első félidei taktikáját, az egyetlen Nikolics küzdött teljesen reménytelenül négy feröeri óriás között. Nem meglepő módon a második félidőben jött Böde Dániel és Németh Krisztián is.

A cseréknek köszönhetően óriási erővel küzdött a magyar válogatott az egyenlítésért, szinte csak a feröeriek térfelén volt a labda, sőt nem csak a térfelén, a 16-osán belül. Szegény északiak estek-keltek, erejük is fogyott, ahogy teltek a percek.

És akkor jött Böde Dániel. Ahogy ebben a szezonban a Ferencvárosban már tizenegyszer, most is erőt és reményt adott. A válogatott felpörgött és sorra dolgozta ki a helyzeteket, igaz olyan klasszikusan nagyot talán csak egyet a 70. percig.

Hét csapat már biztos Eb-résztvevő

A házigazda Franciaország mellett Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország és Portugália már biztosan ott lesz a franciaországi Európa-bajnokságon.

És akkor megint jött Böde.

Egy zseniális csel a tizenhatos jobb sarkánál, egy lövőcsel befelé és egy bomba a léc alá. A Ferencváros támadója bebizonyította, hogy helye van ebben a csapatban. Eddig talán csak egyetlen ember kételkedett ebben, a gól után ő is boldog volt.

A gól után visszaálltunk, de azért az aktív védekezést választva, igyekeztük megszerezni a megnyugtató, és mindent eldöntő harmadik gólt. Bernd Storck húzott még egyet és Priskin Tamás beállításával tovább erősítette a csatársor erejét és magasságát.

Furcsa módon, de a végén őriztük a minimális előnyünket, egy feröeri, Atli Gregersen teljesen elveszítette a fejét és kiállíttatta magát, aztán az utolsó utáni másodpercekben már mindenki a magyar 16-oson belül tartózkodott egy szabadrúgásnál. De hát velünk nem történhet meg, hogy az utolsó pillanatban veszítsünk el meccset. Nem is így történt. 2-1-re legyőztük Feröer-szigeteket.

Egyetlen lépésre kerültünk a franciaországi Európa-bajnokságtól.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után kifejtette: bár csapata gyorsan hátrányba került, abban az időszakban is optimista volt, mert látta játékosain az akarást.
    "Nehéz mérkőzésre számítottunk. Az elejétől fogva támadólag akartunk játszani, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a korai góllal. A szünetben kénytelen voltam kockáztatni, ez pedig összességében bevált, hiszen fordítani tudtunk, Böde két szenzációs gólt szerzett. Elégedett vagyok, a pótselejtezőre már biztosan kvalifikáltuk magunkat, de Görögországban is nyerni szeretnénk, nem tudhatjuk, hogy Feröeren mit fognak játszani a románok, akár még a második helyre is odaérhetünk" - mondta a német szakvezető.
    Lars Olsen, a feröeri válogatott szövetségi kapitánya kisebb játékvezetői hibákat is látott a találkozón.
    "Gyorsan vezetést szereztünk, ami jót tett a játékunknak, így az egész első félidőben a kezünkben tudtuk tartani a mérkőzést. A második játékrészben a két cserének, különösen Böde Dánielnek köszönhetően óriási nyomás alá helyeztek minket a magyarok, és a hatalmas erejű csatár megfordította az eredményt. Megérdemelten vették át a vezetést. Utána volt lehetőségünk az egyenlítésre, de sajnos nem sikerült" - értékelt a dán szakember.

Eredmény

MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 2-1 (0-1)

gól: Böde (63., 71.), illetve Jacobsen (11.)

A csoport további eredményei

Románia-Finnország 1-1 (0-0)

Észak-Írország - Görögország 3-1 (1-0)

A csoport állása

1. Észak-Írország     9  6  2  1  15- 7  20 pont - Eb-résztvevő

2. Románia            9  4  5  -   8- 2  17

3. MAGYARORSZÁG       9  4  4  1   8- 5  16

4. Finnország         9  3  2  4   8- 9  11

5. Feröer-szigetek    9  2  -  7   6-14   6

6. Görögország        9  -  3  6   3-11   3

Rovatok