Index Vakbarát Hírportál

Hétgólos sörmeccsel búcsúztunk az Eb-selejtezőktől

2015. október 11., vasárnap 20:11

A görögök 4-3-ra verték a magyar válogatottat, amely többször is vezetett, de végül kikapott, és amúgy sem lehetett volna második. A legjobb harmadik helyben még bízhatunk, ha az se jön össze, pótselejtezőt kell játszani az Eb-ért.

A magyar válogatott úgy lépett pályára utolsó Eb-selejtezőjén, hogy még volt esélye az egyenes ágon kijutásra , ehhez persze az kellett, hogy a görögök ellen több pontot szerezzünk, mint a románok Feröeren. Bernd Storck szövetségi kapitány a kezdőbe nevezte Böde Dánielt, aki Feröer ellen csereként beállva duplázott csütörtökön, és kezdőbe került Németh Krisztián is.

A görögök számára már tétje nem volt a meccsnek, mivel a forduló előtt eldőlt, hogy a csoport utolsó helyén fognak végezni, mindössze három pontot szereztek kilenc mérkőzésen, eddig egy meccset sem nyertek.

Storck a találkozó előtt leszögezte, hogy támadás és a gólszerzés lesz a cél, de a magyar csapat azért nem esett neki olyan nagyon a hazaiaknak, akik aztán az első támadásból meg is leptek minket: kijátszották a védelmünk bal oldalát, a középre adott labdára második hullámban érkezett Sztafilidisz, akire senki nem figyelt, és a rövid alsóba vágta a labdát. 

A bekapott gól se nagyon rázta fel a magyar csapatot, továbbra is a görögöknél volt többet a labda, és simán átmentek a válogatottunk középpályáján. A tizedik perc környékén kezdte el összekapni magát a válogatott, előbb Böde kerülhetett volna helyzetbe, majd nem sokkal később megint őt kereste egy beadás a kapu előtt. 

Az volt a baj, hogy igazából nem lehetett látni különösebb elképzelést és harcosságot a magyar csapat játékában: a görögök passzolgattak, néha megindultak, és sokkal frissebben mozogtak. A bal szélen kezdtük el erőltetni a játékot, Leandro és Dzsudzsák igyekezett a görög védők mögé kerülni, nem sok sikerrel. 

A 21. percig kellett várni az első helyzetünkre: Dzsudzsák kapta meg a labdát a tizenhatos előtt, kicsit tolt rajta, aztán lőtt, a labda megpattant az egyik görög védőn, és pont így lett jó, mert az ötös előtt Böde még bele tudott kotorni, egy méterrel tévesztett célt.

Két perc múlva növelhették volna előnyüket a görögök: megint simán kijátszották válogatottunk középpályáját, így Pelkas került helyzetbe, de a kapu fölé lőtt. Aztán a 26. percben csak sikerült egyenlíteni: a Feröer ellen is gólpasszt adó Kádár középre ívelt a bal oldalról, Lovrencsics Gergő pedig tök üresen érkezett az elalvó görög védők között, és a kapuba fejelt. 

Egyből megélénkült a csapat a gól után, Lovrencsics is aktívabb lett a jobb szélen. Pontrúgásból jött a következő helyzetünk: egy szöglet után Juhász centikkel a jobb kapufa mellé lőtt. Dzsudzsákék átvették a kezdeményezést, többet birtokolták a labdát, de ez megint csak egy átmeneti időszak volt, elég nagy üresjárat következett. Közben a görögök sérülés miatt lehozták a gólszerzőjüket, nálunk pedig Juhász Roland kapott sárgát, ami azt jelentette, hogy ha pótselejtezni kell, akkor nem játszhat az első meccsen. 

A románok már az 5. percben mentek Feröeren, szünetre már kettővel vezettek, úgyhogy a második helyre innentől nem sok esélyünk volt. A második félidőben is a görögöké volt az első helyzet, Fortuniszt ugratták ki, de Kádár szépen szerelte a tizenhatoson belül. Elég sok labdát adott el a magyar csapat, a legtöbbet ráadásul a saját tizenhatosa előtt. 

De a vezetést mi szereztük meg az 53. percben: egy szöglet után Elek belepiszkált a labdába, a hosszún vetődve érkezett Németh Krisztián, és megvolt a vezető gól. Zsinórban második meccsen sikerült fordítani, mivel az előző selejtezőn is Feröer került előnybe. Sokáig viszont nem örülhettünk, mert Tahcidisz a tizenhatosnál kíméletlenül kihasználta, hogy a védelmünk lemaradt, a kapuba bombázva szerezte a második görög gólt. 

A 2-2 után Storck változtatott, Nikolics állt be Lovrencsics helyére. A csere után majdnem bekaptuk a harmadikat, Elek könnyelműen elvesztette a labdát, Tahcidisz üresen törhetett volna kapura, de húszról elvállalta a lövést, nem találta el a kaput. A görögök kedve megjött, több helyzetet is kidolgoztak, a befejezések szerencsére nem voltak pontosak. 

A 70. percben kettőt cserélt Storck: Dzsudzsák és Gera ment le, Kalmár Zsolt és Nagy Ádám állt be, a hangulat is egyre inkább egy barátságos meccset idézett tempójában. Aztán megint előnybe kerültünk, ami leginkább Kalmár érdeme volt, mert három védő között cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd az üresen maradt Németh Krisztiánhoz passzolt, a csatár pedig második gólját is meglőtte. 

Az előnyünk megint csak percekig tartott, mert a védelem csúnyán beragadt egy lesreállításnál, a ziccert Mitroglu használta ki. A görögök a vasárnap esti sorozat előtt összesen hármat lőttek kilenc meccsen, ellenünk egy meccsen sikerült ennyit berámolniuk, és ezzel még nem volt vége.  

Mert döntetlenre sem sikerült lehozni a meccset, ugyanis a 85. percben Holebasz bedása után Leandrót simán lefejelte Koné, és megszerezte az újabb görög gólt, ezzel már 4-3 volt a hazaiaknak. A hosszabbításban volt még egy Fiola-helyzet egy szabadrúgás után, ám ezt fogta a görög kapus, úgyhogy az eredmény nem változott, Görögország 4-3-re nyert otthon. 

Ezzel az utolsó meccsén szerezte meg első győzelmét az Eb-selejtezős sorozatban, nekünk pedig marad a harmadik hely, mivel a románok 3-0-ra verték Feröert.

Innentől kezdve nem rajtunk múlik, hogy összejön-e az automatikus kijutást érő legjobb harmadik pozíció, ebbe a görögök elleni meccs amúgy sem számított bele, mivel a csoportutolsó ellen játszottunk. A hétfő esti spanyol-ukrán után már többet tudunk majd, de kiderülni a sorsunk csak kedd este fog, a török-holland csoport zárásakor. Ha nincs meg a legjobb harmadik hely, akkor oda-visszavágós pótselejtezőt kell játszani novemberben az Eb-ért. 

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 10. (utolsó) forduló:



Görögország-Magyarország 4-3 (1-1)

Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz Stadion, 6000 néző, v.: Ivan Bebek (horvát)
    gólszerzők: Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.), illetve Lovrencsics (26.), Németh K. (54., 75.)
    sárga lap: Holebasz (43.), Morasz (44.), illetve Juhász (36.), Elek (42.), Németh K. (45+2.), Böde (78.), Fiola (89.)

    Görögország:
Oresztisz Karnezisz - Szteliosz Kiciu, Szokratisz Papasztatopulosz (Adam Canetopulosz, 63.), Vangelisz Morasz, Kosztasz Sztafilidisz (José Holebasz, 35.) - Andreasz Szamarisz, Panajotisz Tahcidisz - Petrosz Mantalosz (Panajotisz Kone, 72.), Kosztasz Fortunisz, Dimitrisz Pelkasz - Kosztasz Mitroglu

A csoport végeredménye:
1. Észak-Írország     10  6  3  1  16- 8  21 pont - Eb-résztvevő
2. Románia         10  5  5  0  11- 2  20  - Eb-résztvevő
3. Magyarország    10  4  4  2  11- 9  16 
4. Finnország      10  3  3  4   9-10  12 
5. Feröer-szigetek 10  2  0  8   6-17   6 
6. Görögország     10  1  3  6   7-14   6

    Magyarország:
Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Lovrencsics Gergő (Nikolics Nemanja, 62.), Gera Zoltán (Nagy Ádám, 71.), Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs (Kalmár Zsolt, 71.) - Németh Krisztián, Böde Dániel

Rovatok