Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó akadály: ez kell ahhoz, hogy ma kijusson az Eb-re a futballválogatott

2015. október 13., kedd 10:03

A spanyol segítséggel hétfőn eldőlt, hogy már csak egy csapat előzheti meg Magyarországot a legjobb harmadikok listáján, és juthat ki előttünk egyből az Európa-bajnokságra: Törökország.

Az A csoportban kedden:

meccseket rendeznek.

Izland és Csehország már kijutott, nekik nincs tét, harmadik még lehet Törökország és Hollandia, csoportutolsó pedig Lettország és Kazahsztán.

Így állnak az utolsó kör előtt:

1. Izland 20 pont

2. Csehország 19

3. Törökország 15

4. Hollandia 13

5. Lettország 5

6. Kazahsztán 2

Ami az azonnali magyar, pótselejtező nélküli kijutáshoz kell: Kazahsztán ne verje meg Lettországot, és maradjon csoportutolsó.

Ha ez teljesül, kijutunk, mert akár a törökök, akár a hollandok végeznek harmadikként, mivel mindkettő oda-vissza verte a kazahokat, az összpontszámukból a harmadikok tabellájában 6 pontot vonnak le: azaz Törökország így maximum 12, Hollandia 10 ponttal zárhat, miközben nekünk 15 pontunk van.

Mi van, ha a kazahok megverik a letteket, és ezzel Lettország lesz az utolsó? Ekkor az kell, hogy a törökök ne győzzenek.

Így is csoportharmadikok lehetnek, de csak 16 ponttal, és mivel a lettekkel oda-vissza ikszeltek, 2 pontot vonnának le a végeredményükből, vagyis 14 ponttal zárnának a harmadikok között, mögöttünk.

Kazah győzelem és török győzelem esetén Törökország megy ki legjobb csoportharmadikként,

mert a 18 pontból jön le a lettek elleni két pontjuk, azaz 16-tal végeznek a 15 pontos Magyarország előtt.

Ebben az esetben mi pótselejtezőt játszunk novemberben az Eb-re jutásért.

Mindhárom meccs 20:45-kor kezdődik, a Sport1 kapcsolgatni fog a lett-kazah és a török-izlandi között. Az Indexen pedig online követheti az eseményeket.

Rovatok