Index Vakbarát Hírportál

A török, kazah kettős pótselejtezőre tette a válogatottat

2015. október 13., kedd 23:04 | aznap frissítve

Spanyolország ugyan legyőzte hétfőn Ukrajnát, de az A csoportban Kazahsztán és Törökország is nyert kedd este, így előbbi megszerezte a legjobb harmadik hellyel a biztos részvételt az Eb-n. Ez egyúttal azt is jelenti számunkra, hogy a magyar válogatottnak mindenképpen póetselejteznie kell.

A magyar csapat eddig összesen egyszer, az 1998-as franciaországi világbajnokság előtt jutott el a pótselejtezőig, de nem elsősorban az akkori kudarc emléke miatt kell rettegnünk a mostani pótselejtezőtől. Hanem azért, mert ugyan kiemeltek leszünk a nyolc válogatott között, de a csoportellenfeleinknél sokkal erősebb válogatottakat kaphatunk csak az október 18-i sorsoláson.

A törökök legjobb harmadik helyével így néz ki a pótselejtező nyolc csapata:

Ezek a csapatok így állnak az UEFA válogatottakra vonatkozó koefficienslistáján, ami alapján a pótselejtezős kiemelés zajlik majd: Bosznia és Hercegovina 13., Ukrajna 14., Svédország 16., Magyarország 20., Dánia 21., Írország 23., Norvégia 25., Szlovénia 26.

De ez is csak egy hajszálon múlt: a képlet szerint nekünk 27,142 pontunk jött össze, a dánoknak 27,140, vagyis 2 ezredponttal előztük őket.

(A sorrend, és így a kiemelés is az UEFA által kiadott rangsor alapján lesz hivatalos, de a fenti számok az UEFA képlete alapján kalkulált számok alapján felálló sorrendet tükrözik.)

Ebből jól látszik, hogy a magyar válogatott biztosan kiemelt lesz, a nem kiemelt ágról viszont  a dánok, az írek, a norvégok, vagy ha szerencsénk van, a szlovénok jöhetnek.

Ha csak az Eb-selejtezőket nézzük, egyik ellen sem leszünk esélyesek. Az írek két meccsen nem kaptak ki a világbajnok németektől, a norvégok csak három meccset vesztettek egy olyan csoportban, amiben az olaszokkal és a horvátokkal voltak együtt (a több mérkőzésükből csak egyen kaptak gólt), míg a szlovénok otthon 2-3-ra megszorongatták az angolokat, Svájc ellen pedig győzni tudtak. A dánok nincsenek túl jó állapotban, de az, hogy kétszer is csak 1-0-ra kaptak ki Portugáliától, mutatja, hogy nincsenek messze az élmezőnytől.

És akkor a játékoskeretekbe ne is menjünk nagyon bele. Az ír válogatottat két amerikai légióst leszámítva csak angol első és másodosztályú csapatban játszó játékosok adják, a dánok nincsenek ugyan tele topligás emberekkel, de a kezdőbe így is befér nyolc ember az öt legjobb bajnokságból (a másik hármat a Bröndby és a Fenerbahce adta a portugálok ellen).

A szeptember elején a horvátokat 2-0-ra verő norvég kezdőben is volt bőven topligás játékos, a legutóbbi szlovén kezdőből pedig nyolcan játszanak az öt legerősebb európai bajnokság egyikében.

Két percünk sem volt

Utoljára az 1998-as franciaországi világbajnokságra volt komolyabb esélyünk kijutni, amikor pótselejteztünk. Most pedig újra pótselejtezőn át juthatnánk Franciaországba, most már az Eb-re. 1997-ben viszont pillanatok alatt kiderült, semmi, de semmi esélyünk a Jugoszlávok ellen.

A Siniša Mihajlovićtyal, Dragan Stojkovićtyal, Predrag Mijatovićtyal, Vladimir Jugovićtyal és Dejan Savićevićtyel felálló jugoszlávok már a második percben vezetéshez jutottak, a 10. percben már 3-0-ra mentek, és mire Csank János csapata az első lehetőségéhez jutott 8 perccel a félidő vége előtt, már 4-0 volt a vendégeknek. A vége 7-1 lett, Illés Béla a 89. percben szépített, de az a gól semmit nem ért.

Magyaország-Jugoszlávia 1-7

A visszavágón 17 percig bírtuk gól nélkül, Mijatović mesternégyest lőve állította be az 5-0-s végeredményt, ami 12-1-es összesített eredményt hozott.

Ezt a 12-1-et kellene feledtetni majd a dán, ír, norvég, szlovén négyes egyike ellen. A sorsolás október 18-án lesz, a pótselejtezők első meccsét november 12–14. között, a másodikat 15–17. között kell lejátszani.

Nálunk Juhász Roland eltiltás miatt az első meccset kihagyja.

Rovatok