Index Vakbarát Hírportál

Beckenbauer bevallotta, hogy hibáztak

2015. október 26., hétfő 19:28 | aznap frissítve

Az AFP hírügynökség jelentése szerint Franz Beckenbauer, a korábbi legendás futballista, majd kapitány hétfőn elismerte, hibát követtek el a 2006-os világbajnokság pályázati folyamata során, ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy szavazatokat vettek volna. 

Beckenbauer az akkori szervezőbizottság vezetője volt, és a Der Spiegel című napilap szellőztette meg, hogy visszaélések történhettek a 2006-os vb odaítélése körül.

Beckenbauer most azt mondta, hogy bizottság elfogadott egy olyan javaslatot, amit nem kellett volna. Utólag úgy véli, vissza kellett volna utasítani a kérést, hogy egy későbbi támogatásért cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak, hozzátette teljes felelősséget vállal a hibáért, azt viszont cáfolta, hogy szavazatokat vásároltak volna.

A németek világbajnok futballistája és szövetségi kapitánya ellen öt nappal ezelőtt kezdeményezett eljárást a FIFA etikai bizottsága.

A Der Spiegel néhány napja írt arról, hogy a németek egy vesztegetési alapot hoztak létre az akkori Adidas-vezető Louis-Dreyfus segítségével, és nagyjából 10 millió svájci franknyi összeget használtak fel ilyen célokra. 

Állítólag a német pályázatot irányító Franz Beckenbauer és az ország futballszövetségét vezető Wolfgang Niersbach is értesült az alap létezéséről legkésőbb 2005-ben. Az összeg még a 2000-es  házigazda-választás előtt jelent meg a pályázatot irányító bizottság büdzséjében, ám ennek hivatalos nyoma nem volt, a számlákon sem tüntették fel. 

A német szövetség (DFB) elnöke, Wolfgang Niersbach az üggyel kapcsolatban múlt csütörtökön azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól "250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez". Niersbach akkor kijelentette: "a 2006-os vb helyszínének kijelölésekor minden a szabályok szerint történt. Nem volt fekete kassza, nem volt szavazatvásárlás".

Rovatok