Index Vakbarát Hírportál

A FIFA már a szavazás előtt odaígérte az oroszoknak a vb-t

2015. október 28., szerda 13:41

Sepp Blatter egy TASZSZ-nak adott interjúban elismerte, hogy Oroszországnak már azelőtt odaígérték a 2018-as világbajnokságot, hogy erről szavaztak volna a FIFA-ban. A felfüggesztett elnök szerint a korrupciós botrány Michel Platini politikája miatt robbant ki.

„2010-ben volt egy tárgyalásunk a világbajnokságról, és kettős döntést hoztunk. Egyetértettünk abban, hogy a világbajnokságnak Oroszországban kell lennie, mert ott, illetve Kelet-Európában még sosem volt, és aztán 2022-ben Amerika kapta volna a rendezést. Mindkét politikai nagyhatalomnál lehetett volna világbajnokság. Minden jól ment addig, amíg Nicolas Sarkozy, a francia elnök nem jött a katari herceggel. Egy ebéd után azt mondta Platini, hogy hogy Katar jó helyszín lenne. Ez mindent megváltoztatott" – mondta Blatter.

Úgy vélte, azért tört ki a botrány, mert az Egyesült Államok nem kapta meg a 2022-es világbajnokságot. Ha az USA nyerte volna a rendezési jogot, akkor most nem lenne krízisben a FIFA. Blatter szerint az UEFA-nak és az Európai Uniónak is köze van ahhoz, hogy őt el akarják mozdítani.

„Platini mindig FIFA-elnök szeretett volna lenni" – jelentette ki Blatter, aki szerint az UEFA-elnökkel is az történt, mint mindenkivel, aki az UEFA-ba megy: megfertőződik az anti-FIFA nevű vírussal. Blatter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Platininek juttatott kétmillió svájci frankos és a 2011-ben a francia sportvezetőnek kifizetett pénz az 1999 és 2002 között a FIFA-nak végzett munkájáért járó illetmény volt.

Kiadják az USA-nak az egyik vádlottat


A FIFA érintő vesztegetési ügy vádlottjai közül utolsóként a brazil Jose Maria Marin is hozzájárult, hogy Svájc kiadja őt az Egyesült Államoknak. A svájci igazságügyi minisztérium szerdai közlése szerint a tavalyi világbajnokság szervezőbizottságának vezetőjét, a brazil szövetség korábbi elnökét amerikai rendőri kíséretben tíz napon belül az Egyesült Államokba szállítják, és ott kerül majd sor a bírósági tárgyalására.

A 83 éves Marint két nappal a tavaszi FIFA-kongresszus előtt, május 27-én tartóztatták le egy zürichi szállodában, mert azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el sportmarketing cégektől négy Copa America-tornával, illetve a brazíliai kupasorozattal kapcsolatban, és ezeket más tisztségviselőkkel is megosztotta. A vádirat szerint Jose Maria Marinra 20 éves börtönbüntetés várhat, amennyiben minden vádpontban bűnösnek találják.

Rovatok