Index Vakbarát Hírportál

Hét fura jelölt Blatter székéért

2015. október 28., szerda 10:53

Hétfő éjjel zárult le Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjára a jelentkezési határidő. Kiderült, hogy a véglegesítés előtt nyolc jelöltje van a FIFA februári elnökválasztásának. Aztán szerdán az egyik, a trinidadi David Nakhid kikerült a listáról. A FIFA nem fogadta el a jelentkezését, mert a szabályokkal ellentétben - egy olyan szövetség ajánlását is mellékelte, amely korábban már egy másik jelöltet is támogatott.

A jelöltté váláshoz a nemzetközi szövetség öt tagszervezetének ajánlására volt szükség. A határidő lezárulta után az ideiglenes választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ez után válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes szavazás pályázóivá.

Gianni Infantino

Az Európai Labdarúgó Szövetség főtitkára

Sokakat meglepett a jelölése, gyakorlatilag Michel Platini jobbkeze volt. Éveken át a különböző világversenyek sorsolásán láthattuk a olasz-svájci golyómestert. 2000-ben került az UEFA-hoz, jogászként egyből a jogi és kereskedelmi vonalon kezdett dolgozni. 2007-ben megbízott főigazgató volt, igaz csak két hónapot. 2009-től a főtitkár, Platini egyik bizalmasának tartják, és mint jogász szinte kizárt, hogy nem tudott a egykori főnöke visszás üzleteiről.

   

Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk

Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke

Néhány nap múlve lesz ötvenéves a bahreini királyi csaldá tagja. Ifjúsági koráig futballozott, aztán az egyetemi tanulmányai miatt abbahagyta. Sportvezetői karrierje gyorsan ívelt felfelé. Előbb hazájában jutott el az elnöki tisztig, majd a FIFA-ban vállalt tisztségeket, 2013-tól az ázsiai szövetség elnöke.

A jelölése után több emberi jogi szervezet tiltakozott. Azzal vádolták, hogy emberiség elleni bűncselekményeket követett el, amikor 2011-ben a bahreini demokráciáért tüntetők közül sokakat bebörtönöztek és megkínoztak.

Jérome Champagne

A FIFA korábbi főtitkár-helyettese

A korábbi francia diplomata 1999 és 2010 között vállalt szerepelt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség munkájában. Öt éve egészen furcsa munkákért hagyta el a szervezetet. 2010-ben előbb az afrikai művészeti szervezet, a FESMAN (World Festival of Black Arts) futballbiztosa volt. Majd tanácsadóként a palesztin futballszövetség és olimpiai bizottság segítője volt. A sehol nem elismert Ciprusi Török Labdarúgó Szövetséget is segítette. Koszovóban és Kongóban is főtanácsadóként alkalmazták.

Ali bin al-Husszein jordán herceg

A FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja

Még csak 39 éves, de már volt a jordán, és a nyugat-ázsai futballszövetség elnöke, valamint a FIFA alelnöke is. Husszein jordán király harmadik fia katonai tanulmányokat végzett az egyetemen, kiváló ejtőernyős, fiatalabb korában inkább a birkózásban tünt ki.

Katonaként kezdte karrierjét, majd ő alapította a WAFF-ot (Nyugat-ázsiai Labdarúgó Szövetség). Kiállt az iszlám női focisták hidzsáb- (fejkendő) használata mellett és az egyik volt, aki sürgette a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát, amely a mostani vezetők korrupcióját igyekezett bizonyítani. A jordán már egyszer harcba szállt Blatter ellen, de a 2014 májusi szavazáson az első kör után kiszállt.

Tokyo Sexwale

Dél-afrikai üzletember

Az egyik legérdekesebb jelölt. Korábban politikusként tevékenykedett és az apartheidellenes nézetei miatt Nelson Mandela mellett börtönbe került. Szváziföldről szervezte tevékenységét, de 1976-ben elfogták és 18 év börtönre ítélték, amelyből 13-at le is töltött. Az apartheid felszámolása után után tartományi elnök, majd 2009 és 2013 között miniszter is volt. Dél-Afrikai lévén Sexwale is a gyémántiparban szerzett magának elismerést és temérdek pénzt.

A Nelson Mandela Alapítvány kuratóriumának tagja. Szervezetet hozott létre a családok és gyermekek megsegítésére. Az Afrikai Nemzeti Kongresszus egyik alelnöki tisztségére is pályázott már, de ott vereséget szenvedett. Arról nem lehet tudni, hogy Sexwale név honnan ered, a Tokyót viszont a karate iránti szeretete miatt kapta. És, ha ez még nem elég: a Becsületrend Lovagja Franciaországban, valamint a finnek tiszteletbeli főkonzulja Dél-Afrikában.

Musa Bility

Közgadász

A libériai futballszövetség elnöke, az afrikai kontinens támogatottja. Ő a második afrikai (Sexwale-lal együtt a harmadik) Issa Hayatou után, aki kontiensről a FIFA elnöki székébe kerülne. A 48 éves sportvezető üzletemberként is sikeres, hazájában több céget vezet a közgazdász diplomával is rendelkező, a politikai pályán is jól mozgó Bility. A jelenlegi kormányzat felkérésére a libériai Nemzeti Kikötői Hatóság tanácsának elnöke is. Ő már véleményt is formált, leginkább riválisainak üzent summás véleményével:

Ki legyen a FIFA-elnök?

  • 250
    Gianni Infantino
  • 157
    Michel Platini
  • 149
    Ali bin al-Husszein
  • 139
    Tokyo Sexwale
  • 88
    Maradjon Blatter
  • 62
    Musa Bility
  • 46
    Jérome Champagne
  • 30
    Salman Bin Ibrahim al-Kalifa

"Nem látok senkit, aki valójában a riválisom lehetne, mert az összes többi jelölt ilyen-olyan szerepet játszott a FIFA korábbi ügyeiben, és ha reformokra van szükség, akkor egyiküknek sem kellene jogot adni az irányításra. Ők maguk okozták a problémákat, tehát nem jelenthetnek megoldást a változásokra."

A hetedik

Az UEFA elnöke, Michel Platini is elnökjelöltnek tekinthető annak ellenére, hogy a FIFA etikai bizottsága korábban 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Platininek 2011-ben utaltak át egy összeget, kilenc évvel azután, hogy a FIFA-nak dolgozott. Jelenleg azzal próbál védekezni, korábban azért nem vett fel fizetést, mert nem volt pénze a világszövetségnek. Sokan úgy gondolják, Blatter megkente a mostani UEFA-elnököt, hogy ne induljon ellene a FIFA-elnökválasztáson. Platini tagadta ezt a feltételezést.

Ha lett volna írásos szerződés, akkor is szabálytalan lett volna Platini kifizetése, mert a svájci törvények úgy rendelkeznek, hogy öt éven belül rendezni kell a pénzügyeket két félnek. Az angol szövetség már kijelentette, semmilyen körülmények között nem támogatják Platinit az elnökválasztáson.

Rovatok