Index Vakbarát Hírportál

Lerohanták a rendőrök a német futballszövetség központját

2015. november 3., kedd 12:29

A német rendőrség kedd reggel kiszállt a német futballszövetség központjához Frankfurtban.

A szövetséget vezető Wolfgang Niersbach elnök, és elődje Theo Zwanziger, valamint a főtitkár otthonát is átkutatták.

A közlemény szerint a 2006-os futball-világbajnoksággal kapcsolatos adócsalás gyanúja miatt volt szükség az intézkedésre. Nemrég egy német lap azt írta, a szövetség 6,7 millió eurót különített el, hogy szavazatvásárlással biztosítsa magának a 2006-os világbajnokság rendezését.

A frankfurti államügyész október közepén indított vizsgálatot.

A hatóságok a 6,7 milliós átutalásról szeretnének többet tudni, ezt a pénzt a szervezőbizottság utalta át a német szövetségnek, hogy aztán a FIFA-hoz kerüljön. 

A Spiegel korábban úgy értesült, hogy a németek egy vesztegetési alapot hoztak létre az akkori Adidas-vezető Louis-Dreyfus segítségével, állítólag a német pályázatot irányító Franz Beckenbauer és az ország futballszövetségét vezető Wolfgang Niersbach is értesült az alap létezéséről legkésőbb 2005-ben.

A lap szerint a pénzből négy ázsiai tisztségviselőt vesztegettek meg, akik a FIFA végrehajtó bizottságában szavaztak. A németek végül úgy nyerték meg 12-11-re a szavazást, hogy az új-zélandi tag rejtélyes okokból úgy döntött, hogy nem szavaz. Ő később azt mondta, nagy volt a nyomás rajta, amúgy a dél-afrikaiak pályázatát támogatta. 

A német futballszövetség a Spiegel cikke után kiadott egy közleményt, ebben azt állították, hogy 6,7 millió euró átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól 250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Beckenbauer is megszólalt az ügyben, elismerte, hogy hibázott a szervezőbizottság elnökeként, de azt tagadta, hogy szavazatot vásároltak volna. Ellene egyébként a FIFA is vizsgálatot indított a 2018-as és 2022-es vb-pályázatok miatt. 

A FIFA is azt ígérte, hogy kivizsgálja a német szövetséggel kapcsolatos komoly vádakat.

A botránysorozat májusban indult, amikor a zürichi FIFA-kongresszus előtt több tisztségviselőt is letartóztattak adócsalás, pénzmosás és zsarolás vádjával. A botrányba később belebukott Sepp Blatter újraválasztott elnök, le kellett mondania, nemrég felfüggesztették. Május óta az 1998-astól kezdve szinte az összes világbajnokság pályázatával kapcsolatban derültek ki gyanús dolgok. 

Rovatok