Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai fociforradalom fejelés nélkül kezdődik

2015. november 10., kedd 09:47

A Egyesült Államok futballszövetsége új szabályzatában megtiltja, hogy a 11 év alatti játékosok fejeljenek az edzéseken és a mérkőzéseken, és a 11 és 13 évesek között is limitálja a fejjel végzett gyakorlatokat. Ezzel a lépéssel akarják csökkenteni az agyrázkódásos balesetek számát.

A szabályok csak azokra a klubokra kötelezőek, amelyek a U.S. Soccer felügyelete alá tartoznak, a többi egyesület önkéntesen alkalmazhatja azokat. Már eddig is több olyan klub volt, amely tízéves kor alatt nem engedte a fejelést.

Az USA-ban nagyon súlyosnak érzik a fejelés által okozott sérüléseket, egy tanulmány szerint a legtöbb agyrázkódásos eset a női futballban van. A JAMA Pediatrics szerint csak a labda érintése még nem olyan veszélyes, bár megdöbbentőnek tűnik, hogy a gyerekeknél az agyrázkódásos esetek 5-8 százaléka egy sima fejeléstől keletkezik.

A fejelésben azonban igazából nem a labda, hanem az ellenfél a rizikófaktor. A véletlen összefejelések súlyos sérüléseket okozhatnak. Az agyrázkódások körülbelül 30 százaléka ebből vagy az ezutáni földre érkezésből ered.

Lehet, hogy ennek az intézkedésnek valóban pozitív egészségügyi hatása lesz, de arról egyelőre nem készült felmérés, hogyan befolyásolja egy játékos képzettségét és versenyképességét, ha 13 éves koráig nem igazán tud megtanulni egy fontos játékelemet.

Abban a U.S. Soccersnek teljesen igaza van, hogy foglalkozni kell a kérdéssel, merta 2014-es világbajnokságon is láthattuk, elég gyakori sérülésfajtáról van szó, aminek játék közbeni kezelésére nincs igazán jó protokoll a FIFA-ban.

Az amerikaiak a fejelés tiltásán túl azon is gondolkodnak, hogy megváltoztassák a cserélés szabályait. Olyan tervek is léteznek, hogy amíg a pálya mellett alaposan megvizsgálják az agyrázkódás gyanús játékost, addig a helyére ideiglenesen is beállhatna egy futballista.

Rovatok