Index Vakbarát Hírportál

Klasszikus csatákat is átélhetünk az Eb-ért

2015. november 12., csütörtök 13:12

A 24 európa-bajnoki helyből húsz már elkelt. A négy Európa-bajnoki pótselejtezős párharcot a magyarok kezdik a franciaországi részvételért.

A másik három párharc:

A svéddán mindig pikáns meccs, és nem kizárólag azért, mert 2004-ben úgy játszottak 2-2-t, hogy ez az eredmény tökéletesen megfelelt mindkét nemzetnek, és ezzel ejtették ki az olaszokat az Eb-ről.

Hiszen az 1-1-gyel például továbbmennek az utolsó pillanatokban a bolgárok ellen győztes olaszok. A győztes találatot jegyző Cassano arca feledhetetlen, ahogy a mámor egy pillanat alatt eltűnik, ahogy meghallotta a másik meccs eredményét.

Volt még egy igen nagy visszhangot kiváltó meccsük, amikor 2007-ben 3-3-as állásnál az egyik hazai drukker nem bírta elviselni Poulsen kiállítását és az utána járó büntetőt. A dánok ugyanis a második félidőben 0-3-ról álltak fel. A drukker megütötte a német Fandel játékvezetőt, aki azonnal véget vetett a meccsnek. A meccset végül 3-0-val a svédek kapták, ki is jutottak a 2008-as Eb-re.

Utána a dánok jobbak voltak, 2010-ben például simán kijutottak a vb-re, nemcsak a svédeket, de még a portugálokat is megelőzve a csoportban.

Az ukránszlovén is pikáns, mert a szlovénok egyszer már elütötték a pótselejtezőben az ukránokat, Acimovic a félpályáról lőtt nagy gólt. A 83. percben alakította ki a 2-1-es állást Mariborban. Mivel a visszavágón a hajrában egyenlítettek, az 1-1-gyel a szlovénok biztosították a helyüket a 2000-es Eb-n. Az ukrán kapitány akkor a Dinamo Kijev korábbi klasszisa, Szabó József volt.

Bosznia ott volt a legutóbbi vb-n, most az utolsó pillanatban kapcsolt rá, és két októberi győzelemmel Belgium és Wales mögött érte el a pótselejtezőt. Az írek szintén októberben a vb-győztes németeket múlták felül (1-0), de a lengyelektől kikaptak (1-2), így maradt nekik is a ráadás.

Ezek a csapatok magasabban jegyzettek, mint a magyar válogatott. Voltak, amelyek még eddig sem jutottak el, holott papírforma szerint közvetlenül, de legalábbis pótselejtezővel kellett volna kijutniuk:

Akik már nem is dobhatnak

Rovatok