Index Vakbarát Hírportál

Az oslói hős: mégis ki az a Kleinheisler László?

2015. november 13., péntek 00:22

A magyar válogatott Kleinheisler László góljával győzött Norvégiában az Eb-pótselejtező első mérkőzősén, és ezzel remek helyzetbe került a visszavágóra. De valószínűtlenebb hőse nem is lehetne a válogatottnak. Elmondjuk, miért.

Abban a pillanatban, amikor bő másfél órával az oslói pótselejtező előtt az MLSZ kiadta a hivatalos kezdőcsapatot, nagyjából tizenöt ismerősünk kérdezte különböző csatornákon, hogy mégis ki a fene az a Kleinheisler László a középpályán?

Nehéz volt mit mondani nekik azon túl, hogy az idei szezonban egyetlen percet sem játszott még tétmeccsen, az U21-es válogatott fölötti szinten pedig szintén nem szerepelt még.

Nos, mindez alaposan megváltozott a Norvégia elleni pótselejtező 26. percében,

amikor ballal hatalmas gólt lőtt Nylandnak, amivel el is döntötte az első mérkőzést.

Kleinheisler viszont sokkal többet tett annál, hogy lőtt egy nagy gólt, főleg úgy, hogy egyáltalán nem volt formában a mellőzése miatt, és ezért a 70. percben hozta le Bernd Storck, mert nem volt már elég erő benne, ahogy a meccs után mondta. Az első félidőben a támadójátékosok közül ő volt a legjobb, már a legelső megmozdulása is egy hatalmas lövés volt, de utána is jó beadásokkal és passzokkal hozta játékba társait, mint aki évek óta alapember a válogatottban és klubjában is.

Kleinheisler László

Az 1994. április 8-án, Kazincbarcikán született Kleinheisler 2011-ben a Puskás Akadémián kezdett játszani, majd a PAFC és a Videoton együttműködése miatt a fehérvári csapathoz került 2013-ban, ahonnan tavasszal újra Felcsútra került.

A felnőtt válogatott előtt az U21-es csapat alapembere volt, 8 mérkőzésen két gólt szerzett a korosztályos csapatban.

Már az első NB I.-es meccse is ilyen volt

Viszont aligha jöhetett volna messzebbről. Orbán Viktor kedvenc játékosaként emlegetett Kleinheisler ugyanis hiába kötött 3+1 éves szerződést a Videotonnal 2013-ban, idén a harmadosztályban szereplő második csapatba száműzték. Pedig milyen jól indult minden.

Ugyanis amikor Kleinheisler először kapott lehetőséget a Videotonban és az NB I.-ben, akkor rögtön gólt szerzett 2013 júliusában. Az első félidőben a szélről indulva vezetgette a labdát a Haladás-védők között, majd amikor lehetősége nyílt arra, hogy lőjön, akkor jobb külsővel pazarul a kapuba pöccintette a labdát a 25. percben. Norvégiában a 26. percben talált be. 

Pillanatnyi döntés volt, hogy jobb külsővel lövöm el, majd kiugrott a szívem a helyéről, amikor láttam, hogy végül a labda a hálóban köt ki.

- mesélte klubja honlapjának, hogyan élte meg első élvonalbeli gólját. José Gomes edzőt egyébként a nyári felkészülésen mutatott teljesítményével győzte meg arról, hogy van helye a Videoton-keretben, és be is lehet dobni kezdőként. 

Ezután játszott is a Vidiben a 2013/14-es idényben, összesen tizenkilenc bajnokin kapott lehetőséget, tizenháromszor kezdőként, és négy gólig jutott ezeken a meccseken. Ám a következő idény már nem sikerült neki ilyen jól. A szezon felénél kölcsönadták a Puskás Akadémiának, ahol még végigjátszotta a tavaszt, ezek után állítólag jelezte a Videoton vezetőségének, hogy máshol szeretné folytatni.

Legalábbis idén augusztusban erről beszélt a klub sportigazgatója, Kovács Zoltán: „Kleinheisler Lászlóval és a menedzserével is többször egyeztettem személyesen, ám nem tudtunk egyezségre jutni. A játékos egyértelműen jelezte, hogy nem a Vidiben képzeli el a jövőjét. Nem örülök ennek, szerettem volna, ha nálunk folytatja, de nem találtunk megoldást.”

Eladhatták volna, és lett is volna érte jelentkező, a lengyel Slask Wroclaw jelentkezett be érte, de a Videoton végül megtartotta, és száműzte az NB III.-as csapatba a vörös haja miatt magyar Paul Scholesnak is becézett játékost. De ott sem játszott. 

Az NB I.-ben egész ősszel agonizáló Videotonba tehát nem fért be, de Kleinheisler valószínűleg szívesen játszana külföldön, ebben utalt egyik korábbi interjújában. Az álomcsapatát is elárulta:

Szeretném, ha folyamatosan jó teljesítményt nyújtanék a Videotonban, utána pedig jó lenne a Dortmundban futballozni.

Miért hívták be egyáltalán?

Bár Kleinheisler kezdőbe nevezése szinte mindenkit meglepetésként ért, Storck már a mérkőzés előtt is dicsérte a játékost. „Ragyogó játékos, Andy Möllernek is ez róla a véleménye. Más oka van, hogy nem játszik a Videotonban, a szerződésével függ össze. Az U21-ben ragyogó volt. Csúcsszínvonalon van, gyors, kétlábas és agresszív” – mondta róla.

Egy 21 éves játékos karrierjében Kleinheisleréhez hasonló száműzetés halálos ítélet is lehetne, de szerencséjére a válogatottat irányító Bernd Storck még emlékezett rá az U21-es csapatból, és behívta a norvégok ellen készülő keretbe, amiben Storckot, illetve a világ- és Európa-bajnok Andreas Möllert is meggyőzte küzdőszellemével. Möller egyébként olyannyira odavolt tőle, hogy azt mondta Storcknak, Kleinheisler az egyik legjobb magyar játékos. 

Azzal is meggyőzhette őket, hogy mindkét lábával biztosan bánik a labdával – a kilencedik percben ballal pörgette fel és jobbal lőtt, a gólnál viszont jobbal vette át a labdát, majd ballal bombázott.

Szeptemberben a korosztályos csapatban betalált a Liechentstein ellen 6-0-ra megnyert Eb-selejtezőn, októberben pedig Portugália és Albiánia ellen is pályán volt – a három meccsen játszott 254 perc viszont sokat ért, mert ezek alapján hívhatta be Storck a csapatba. Az oslói hős alig győzte megköszönni a szövetségi kapitánynak, hogy bízott benne. 

Arról viszont még korai lenne beszélni, hogy Kleinheisler lesz a válogatott hőse a jövőben. Oslóban ő volt a legfontosabb játékos, de a szintén vidis Gyurcsó Ádám is góllal debütált 2012-ben a csehek ellen, 2014 óta viszont nem volt a keretben, és újabb gólt sem lőtt a válogatottban. 

Kleinheisler tehát úgy lőtte a magyar válogatott elmúlt harminc évének talán egyik legfontosabb gólját, hogy a csapata száműzte a harmadosztályba, ahol aztán egyetlen mérkőzést sem játszott. Nem tudni, mi lesz most a sorsa, biztos felkelti más csapatok érdeklődését, ő maga nem akart arról beszélni a csütörtöki meccs után, hogy milyen helyzetben van a Videotonnál.

Ha vasárnap sikerülne kedvező eredményt elérni, akkor a magyar válogatott elmúlt harminc évének egyik legfontosabb gólját szerezte. 

Rovatok