Index Vakbarát Hírportál

Az 1400. francia gól a halál árnyékában

2015. november 14., szombat 09:23

Szomorú tragédia közepette játszották végig a Franciaország-Németország barátságos meccset. Már az előjelek sem volt éppen biztatóak, péntek délelőtt a németek szállását ki kellett üríteni, mert bombariadó volt.

A meccs idején a francia fővárosban - a stadion környékén is - több lövöldözés és robbanás volt, halálos áldozatokkal. Francois Hollande elnököt evakuálták a mérkőzésről, és a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra. A meccs normálisan lezajlott, de a végén a műsorközlő arra szólította fel a nézőket - és az eredményjelzőn is erre kérték őket -, hogy kizárólag három kijáraton, az északin, a délin és a nyugatin hagyják el a stadiont. Több ezer szurkoló a gyepen várakozott még fél órával a meccs után is.

A meccset aztán lejátszották, amelyet így a halál árnyékban a franciák 2-0-ra nyertek meg. A meccs után a nézőket majdnem egy óráig nem engedték ki a stadionból. A meccs második gólja Anthony Matrial szenzációs szólójáról is emlékezetes marad, amelyet aztán Olivier Giroud lőtt be. A 93. percben esett gól volt a francia labdarúgó-válogatott történetének 1400. gólja.

Az 1400. francia gól a halál árnyékában

 Az ugyancsak Eb-résztvevő csapatok közül Csehország magabiztos verte Szerbiát a két válogatott történetének első egymás elleni meccsén. A friss világranglista-éllovas belgák 1999 után ismét legyőzték az olaszokat, Wales viszont ezúttal sem tudta megszakítani rossz szériáját az Európa-bajnokságról lemaradó hollandokkal szemben: ahogyan eddig minden alkalommal, úgy most is vereséget szenvedett. A belga meccs 39. percében egy perces gyászszünet következett, az 1985-ben, a Heysel-stadionban elhunyt 39 futballszurkoló emlékére.

A 39. perc után megállt a belga olasz meccs

Izland egy év - 2014. november 16. - után kapott ki ismét, ezúttal az Európa-bajnokságra szintén kijutott lengyeleknél. Az Eb-címvédőként váró Spanyolország megszakítás nélkül hetedik meccsén győzött, a vendég Anglia - amely egyedüliként végzett százszázalékos mutatóval a selejtezősorozatban - 15 veretlen meccs után kapott ki. A találkozó Iker Casillas számára különleges volt, ez volt a századik olyan meccse, amikor nem kapott gólt.

Poland vs Iceland 4 - 2

Rosszul sikerült az új szövetségi kapitány, a német Michael Skibbe bemutatkozása a tavalyi, brazíliai világbajnokságon nyolcaddöntős, de a magyarok Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában utolsó helyen végző görög válogatott kispadján, hiszen csapata 1-0-ra kikapott Luxemburgban.

A magyar csapattal azonos csoportban szerepelt, és onnan első helyezettként továbbjutott Észak-Írország immár nyolc meccs óta veretlen, pénteken legyőzött ellenfele, Lettország viszont 12 találkozó óta nyeretlen.

Csehország-Szerbia 4-1 (1-0)

Belgium-Olaszország 3-1 (1-1)

Észak-Írország - Lettország 1-0 (0-0)

Lengyelország-Izland 4-2 (0-1)

Spanyolország-Anglia 2-0 (0-0)

Szlovákia-Svájc 3-2 (1-0)

Wales-Hollandia 2-3 (1-1)

Franciaország-Németország 2-0 (0-0)

Luxemburg-Görögország 1-0 (0-0)

Katar-Törökország 1-2 (0-0)

Koszovó-Albánia 2-2 (0-0)

Rovatok