Index Vakbarát Hírportál

A Wembley-ben felemelően emlékeztek a terror áldozataira

2015. november 18., szerda 10:06

A francia futballválogatott kedden a Wembley-ben Angliával játszott barátságos meccset, a szurkolók megható módon emlékeztek meg a párizsi terrortámadás áldozatairól. A törökök a görögöket fogadták, de az egyperces néma tiszteletadást kiabálás, fújolás zavarta meg.

Londonba nagyon sok francia ment ki a mérkőzésre, így óriási tömeg énekelte együtt a válogatottal a francia himnuszt, a Marseillaise-t. Az énekléshez sok angol is csatlakozott.

Óriási tömeg énekelte együtt a Wembley-ben a francia himnuszt

„Ez volt az a pillanat, mikor mindenki együtt volt. Érezted a szívedben és a zsigereidben, hogy ez egy különleges, nagyszerű pillanat" – mondta később a francia szövetségi kapitány, Didier Deschamps. Úgy érezte, jót tett nekik ez a közösségi gyász.

Az angolok már a meccs előtt is kifejezték szolidaritásukat, a Wembley a francia zászlót idézve kék-fehér-piros kivilágítást kapott, és a francia forradalom jelmondatát is kiírták: Liberté, Egalité, Fraternité (szabadság, egyenlőség, testvériség). Nem véletlen, hogy a címlapján köszönte meg ezt a gesztust a legnagyobb sportnapilap, a L'Equipe. 

Elvileg a török-görög mérkőzés is egyperces néma csönddel indult volna, de a török szurkolók fütyüléssel és skandálással megzavarták a tiszteletadást.

A török szurkolók fütyüléssel és skandálással megzavarták a tiszteletadást

Legalább is úgy tűnt. A 101greatgoalsnak egy török szurkoló magyarázta el, hogy mit is jelentett a skandálás. Arról írt, hogy a törököknél régóta  (A mártírok halhatatlanok, a mi hazánk oszthatatlan) így emlékeznek meg a terrorizmus áldozatairól,  leginkább a kurd PKK által megöltekről. A kiabálásuk most a párizsi áldozatoknak szólt.

Mit gondol az angolok sportszerűségéről, vagy éppen a törökökről. Mondja el a Facebookon

Mindenki a Marseillaise-t énekelte, Törökországban skandálással zavarták a gyászpercet.

Szerző: Sport Géza2015. november 18.

Rovatok