Index Vakbarát Hírportál

Már estére véget érhet a Real rémálma

2015. november 23., hétfő 15:01

Még hétfő délután tanácskozik a Real Madrid igazgatótanácsa, utána, fél nyolctól Florentino Pérez elnök sajtótájékoztatót tart. Végigvesszük, mi vezetett a válságig.

A Real Madrid 4-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Barcelona ellen a hétvégén, ami az eddig hamu alatt izzó feszültséget egyre inkább kezdi a felszínre hozni.

Ennek jelei:

Benítez szemlátomást bajban van, érezhetően nincs ötlete, mit lehetne kezdeni, hogy legalább lelassítsa a szétesést, ami meglehetősen gyorsan ment végbe: két hete ugyanis még veretlen volt a szezonban, akkor Sevillában kaptak ki először. Jött a válogatott szünet, majd a Barca, és a második zakó egymás után. Persze már az is csoda volt a sevillai kisiklás előtt, hogy a PSG nem nyert Madridban a BL-ben, sikerült hozni egy vékonyka 1-0-s győzelmet, a franciák mindent kihagytak. Pedig a Clasico előtt két nappal Benítez még arról beszélt, végre, az idényben mindössze másodszor a teljes keretből válogathat, mindenki felépült.

Most mégis az a feladat vár rá, hogy összekapjon egy szétesett brigádot. Hogy a csapat újra jól működjön, az legalább hetekbe telik, az összes pedagógiai és pszichológiai érzékére szüksége lesz.

Baljós jel viszont, hogy az edző szombaton a gólok után nem tüzelte játékosait, hanem a kispadon ücsörögve felírt valamit a papírjára. Mintha nem szeretné elfelejteni, hogy gólt kaptak.

A Barcelona ellen kicsúcsosodott egy taktikai hiba – Benítez rutinos edző, mégis ez volt az első Clasicója –, túl magasan védekezett. A Barcelonával szemben ilyen nyíltságot nem szokás bevállalni, pláne nem úgy, hogy a védősor és a középpálya között egy szakadék van. Egy kvázi kettészakadt csapattal akart zavart okozni, amelyikben alig volt agresszivitás. Az előző években ilyen elképzelhetetlen volt a Realnál, most egyszerűen nem csináltak semmit a játékosai.

Amikor egy éve Ancelotti 3-1-re legyőzte a Barcelonát, lényegesen hátrébb volt a védelmi vonal – a játékosok komfortjához inkább az illett –, az egy jól összerakott 4-2-3-1-es rendszer volt, míg most sokkal inkább 6-0-4-nek látszott, ahogy a Guardian is megállapítja. Alaptétel: középpálya nélkül még egyetlen csapat sem nyert.

Modrić és Kroos ugyanis teljesen hátrahúzódott, míg a többiek indokolatlanul akartak nyomást kifejteni, miközben óriási szabad területet hagytak a középpályán a riválisnak, amely játékosai közismerten jó barátságban vannak a labdával.

Igaz, ezzel a stílussal nem a Barcelonát, de még a Rayót sem tudták volna legyőzni, mert zavartalanul gyorsíthattak fel a középpályások, akik zavartalanul passzolhattak a szintén zavartalanul felgyorsító szélsőknek. Zavartalan – valóban ezzel a szóval jellemezhető a Barca szombati futballja, az ellenfél közelről nézte, mintha nem is mert volna közbeavatkozni.

November végén már egyre inkább érződik, hiba volt Benítez szerződtetése.

Florentino Pérez elnök nem először húz érthetetlenül az edzőválasztásnál, hiszen annak idején Vicente del Bosquét is elüldözte a 2002-es BL-siker után egy évvel, amikor átmenetileg gyengébb volt a Madrid, de a bajnokságot úgyis behúzta. A későbbi kapitány bűne többek közt annyi volt, hogy ragaszkodott Makeleléhez a galaktikus korszakban. Egy kevésbé neves játékoshoz, amikor a nevesek időszakát élte és szimbolizálta a klub. Utána jött a padon Carlos Queiroz – természetesen ki sem húzta a szezont.

Most nyáron az olasz edzőnek kellett mennie, aki szintén kapott négyest nagy rangadón, hiszen az Atlético ellen gyalázatosan játszottak, de akkor a fél csapat nem szerepelhetett eltiltás vagy sérülés miatt, míg most lényegében az alapcsapat vallott kudarcot a nem megfelelő felfogás miatt.

És mintha nem lennének a sztárok a legjobb erőállapotban, és nemcsak az egyébként is válságban lévő Benzemára igaz ez, hanem másokra is. Azt ugyanakkor nem fogjuk megtudni, hogy a nyári alapozáskor mi történt a csapatnál. Az viszont szembetűnő, hogy Sevillában, majd szombaton is az az ember nyújtott nagyjából elfogadható szintet, aki vagy másfél hónapig sérült volt, így nem edzett a többiekkel: James Rodríguez. A Sevillának gólt lőtt a visszatérésekor, a Barca ellen is volt lövése, amit bravúrral szedett ki Claudio Bravo kapus. Ennek ellenére Benítez mégis őt cserélte Iscóra 30 perccel a vége előtt.

A Real talán legpengésebb futballistája aztán azzal tűnt ki, hogy jól térden rúgta Neymart, amiért azonnal pirosat kapott. Isco nem aljas futballista, elképzelhetjük, milyen frusztráltnak kellett lennie ahhoz, hogy ilyesmire vetemedjen  – kell, hogy köze legyen ehhez is az edzőjének.

Érdemes végignézni Benítez szezonjain, amióta a Liverpoollal nem kis szerencsével 0-3-ról megnyerte a BL-t 2005-ben, miket tudott a bajnokságban:

Az Interrel kapitálisat bukott, pedig egy bajnok, kupagyőztes, BL-győztes csapatot vett át José Mourinhótól, de mindenki fellélegzett, miután elment. A Lazio elleni hazai bajnoki vereség és a Werder elleni sima hármas volt a BL-ben, ami elvezetett a váltáshoz, igaz, a világkupát elhozta, de azt nagyjából edző nélkül is megtette volna az Inter. Meg hát a kupákkal sosem volt baja, 2-3 hetente egy meccsre felkészíteni a csapatot, az mindig ment neki, de hogy háromnaponta jól játsszon, már kevésbé.

A Napoli sem tudott folyamatosan jól játszani, ezért esélye sem volt a bajnoki címre, pedig az állomány adott lehetett volna a sokkal jobb szereplésre. Különösen fájdalmas a második szezon, amikor a csapat nem fejlődött, és még az Európa Liga elődöntőjében is kiesett az ukrán Dnipróval szemben.

Pérezt az utóbbi évek eredményei nem érdekelték, ő inkább az elhódított kupáknak hitt, és leigazolta. Illetve számíthatott az is, hogy a már említett Del Bosque óta nem volt sikeres spanyol, azaz hazai edzője a Madridnak. És hát nyilván Benítez hálából nem fog visszaszólni az elnöknek, ha az éppen amiatt fanyalog, hogy a walesi szélső, Gareth Bale keveset játszik. Ancelotti menesztésének egyik oka ugyanis ez volt. Nem került elégszer a csapatba a 93 millió euróért elhozott játékos, aki ugyanannyiba került, mint Cristiano Ronaldo.

Holott az olasz szakvezető még akkor is iszonyú sokat hozott ki a csapatból, amikor a középpályások kiestek, csak mivel a Juventus ellen nem sikerült a két meccs az idei BL-elődöntőben, mennie kellett.

Az előző évek eredményei kódolták, hogy Benítez túl nagy fába vágja a fejszéjét, és már a gijoni bemutatkozásán előre jelezte (0-0 az újoncnál), hogy a védekezést igyekszik tökéletesíteni, akár a támadójáték kárára is.

Az első tíz meccsből nyolcat le is hozott kapott gól nélkül, csak a Bilbao és az Atlético vette be Navas kapuját, a legutóbbi ötből ellenben egy meccset leszámítva rendre gólt kaptak. Sevillában hármat, a Clasicón négyet. A PSG ugyan nem rúgott nekik a BL-ben, de azon a meccsen egyáltalán nem volt reális az 1-0-s végeredmény, mert a párizsiak tényleg rengeteg helyzetet hagytak ki.

Most ismét egy BL-összecsapás jön, az ukrán Sahtar Donyeck a rivális szerdán, idegenben (a Real már biztos továbbjutó  a csoportkörből), a hétvégén pedig a szezon meglepetéscsapatához, az Eibarhoz mennek, amelyik hazai pályán mindenkire veszélyes. Beníteznek gyorsan kellene maga mellé állítania a legnagyobb sztárokat, gyorsan kellene hitelességet szereznie, ami nem túl egyszerű feladat.

Pláne, mert nem tudjuk, Zinedine Zidane a háttérben mennyire érzi felkészültnek magát az irányításra. Nem mondhatja ki, hogy ő bármikor mozdítható a harmadosztályban szereplő Castillától, mert akkor még tovább mélyítené a válságot, ezért udvariasan arról beszél, hogy neki még tanulnia kell. Miközben persze pontosan tudja, egy ilyen felkérésre képtelenség nemet mondani, mert soha vissza nem térő alkalom.

Ha a csapaton múlik, akkor nem fog harcolni senki Benítezért, legalábbis jelenleg nagyon így néz ki a helyzet. Pérez elnök pedig, ha egy korábbi szeretett és tisztelt bálványnak adna bizalmat, szintén kimászhatna a jelenlegi szorult helyzetből: Zidane Ancelotti másodedzője volt a BL-győztes szezonban, elég jól ismeri a keretet. A spanyol sajtó már hónapokkal ezelőtt arról írt, Pérez a Real Madrid Guardioláját látja Zidane-ban, célja, hogy edzőként is befuttassa a volt aranylabdást.

Rovatok