Index Vakbarát Hírportál

Kik ezek a Premier League csúcsán?

2015. december 5., szombat 08:08

Nemrég még a másodosztályban játszott a csapat, most viszont a világ egyik legerősebbnek nevezett futballbajnokságának, a Premier League-nek az élén állnak, és a csapat egyik játékosa vezeti a góllövőlistát, aki három éve még az ötödosztályban játszott. Nem egy-két, hanem 14 kör, a bajnokság bő egyharmada után is bivaly erősnek tűnik a Leicester, méghozzá egy mindenhol bukott edzővel. Mi a csoda történik Angliában?

Tizennégy forduló után azonos pontszámmal, de csak kevésbé jó gólkülönbsége miatt áll a Manchester City mögött a második helyen a Premier League-ben a Leicester City, amelynek a csatára, James Vardy 14 meccsen szerzett 14 góljával vezeti az angol góllövőlistát. A 28 éves futballista szombaton tizenéves rekordot döntött meg, zsinórban 11 PL-meccsen szerzett gólt, megjavítva ezzel Ruud van Nistelrooy 2003-as, tízmeccses sorozatát.

A Leicester City egy éve jutott fel az első osztályba, és a szezon háromnegyedéig úgy nézett ki, hogy simán kiesik, az utolsó helyen kullogott.

Akkor viszont az edző, Nigel Pearson talált valamit, 21 pontot szereztek, és végül csont nélkül, a 14. helyen maradtak bent a húszcsapatos ligában, amelyből az utolsó három búcsúzik. Jaime Vardy első szezonja volt ez az élvonalban, Pearson ritkán kezdette, 34 meccsen csak ötször talált be.

Jamie Vardy - zsinórban 11 meccsen lőtt gólt a PL-ben

Hiába a bravúr, Pearsont kirúgták az idény végén, és távozott a keret legjobb futballistája, az Interrel BL-győztes, argentin válogatott Esteban Cambiasso is.

A kispadra meglepetésre azt a Claudio Ranierit ültették le, aki volt ugyan a Napoli, a Fiorentina, a Roma, a Juventus, az Inter, a Chelsea, a Valencia, az Atletico Madrid és a Monaco edzője is - többek között - , de ahogyan ezekről a helyekről is mind, legutóbbi munkahelyéről, a görög válogatottól is kirúgták.

Emlékezhetünk rá, a magyarok Eb-selejtezőcsoportjában voltak, de amikor tavasszal itthon játszottunk a görögökkel, már nem ő volt a kapitány, otthon ugyanis még Feröertől is kikaptak, ezért jobbnak látták meneszteni.

Miután eljöttem sem igen javult a helyzet, ahogy látom

- mondta pár napja Ranieri, arra utalva, hogy talán nem is benne volt a hiba.

A görögök csoportutolsóként estek ki, Ranieri óta már a harmadik kapitányukat fogyasztják.

De visszatérve Angliára, Ranieri a Leicesterbe öt játékost igazolt a nyáron 30 millió fontért, mégiscsak egy lett fix kezdő, a Chelsea-ből ismerhető Robert Huth, de a Caenból kihalászott Kanté is stabil csapattagnak nevezhető.

Túlnyomó részben azok játszanak a csapatban, akik tavaly, és ez az, ami pontosan tükrözi azt, amit Ranieri mostanában elmesélt a csapattal folytatott munkájából.

Már néhány nap után láttam, hogy ez egy kivételesen jó közösség, és nem lesz érdemes nagyot változtatni.

Vagyis azt tette, ami józan ésszel a legjobb, nem változtatott a nyerő csapaton, nem nyúlt bele, csak toldozott-foltozott rajta. Huthot beépítette és Vardyt is kezdőként kezdte játszatni.

Az eredmény: 8 győzelem, 5 döntetlen, 1, azaz egy vereség a világ legnehezebbnek mondott bajnokságában.

Csak egy csapat, az Arsenal tudta őket legyőzni, 5-2-re, még szeptember végén, Leicesterben. Bő két hónapja veretlenek. Ugyanannyi pontjuk van, mint a Manchester Citynek, és eggyel több, mint a harmadik Manchester Unitednek.

Vardynak 14 gólja van, és egy olyan rekordja, amit sanszosan nem döntenek meg ismét vagy tíz évig. És akkor azt még nem is mondtuk, hogy

három éve, 25 évesen még az ötödosztályban játszott, félamatőr szinten.

Sheffieldben született és nőtt fel, aki látta a The Full Monty (Alul Semmi) című filmet vagy 20 éve, emlékezhet, milyen Sheffield, és különösen milyen volt akkoriban. Sok gyár, szürkeség, és annyi.

A Sheffield Wednesday viszont a Premier League-ben játszott, Vardy pedig a korosztályos csapataiban cseperedett a 16 éves koráig: amikor már látható közelségébe került az első csapat és a PL, kirúgták, mert túl kicsinek és gyengének találták az élfutballhoz.

A kamasz elkeseredett, és nyolc hónapig pályára sem lépett, majd különböző amatőrcsapatokban futott ki hétvégenként a vasárnapi ligában.

23 éves volt, de még mindig nem volt állandó és tisztességes csapata. Gyári munkásként melózott, hétvégén meg focizott és bulizott. Nem gyengén, volt egy időszak, amikor az idegenbeli meccsekre azért nem utazhatott el, mert kocsmai verekedés miatt elítélték, a bokáján nyomkövetővel kellett élnie, a várost nem hagyhatta el, este hat után meg ki sem léphetett az utcára.

Jamie Vardy ekkoriban egy klasszikus angol suhanc volt, tucatjával látni hasonló figurákat Manchester, Liverpool, bármelyik brit város utcáin. Főleg éjszaka, kocsmákban, kocsmák előtt.

Sztorija az olasz Salvatore Toto Schillaci történetére hasonlít leginkább, aki iskolába sem járt, Palermo utcáin nőtt fel, majd 1989 őszén Serie A-futballista lett, 25 évesen halászta elő a Juventus a másodosztályból, majd bekerült a válogatottba, és az 1990-es világbajnokság gólkirálya, iletve harmadik helyezett lett a válogatottal. Utána még négy évet játszott az olasz első osztályban, de hatnál több gólt egy évben sem tudott szerezni, nem meglepő, hogy még nem volt 30, amikor Japánba igazolt levezetni.

Vardy 2011-ben talált egy épkézláb klubot, a Halifax Townt, ahol heti 30 fontot keresett. 26 gólt lőtt a szezonban, így feljebb léphetett, immár az ötödik, az első nem profi ligába, a Fleetwood Townhoz. A 2011-12-es szezonban 34 gólja volt, így jött a komoly ajánlat, és a Leicester City, amely letette az érte kért 1 millió fontot.

Ennyit nem profi játékosért sosem fizettek Angliában, Vardy már ekkor rekorder lett, és 25 évesen végre profi futballista.

A negyedikből a másodosztályba került, az ugrás nagy volt, egy idénye rá is ment a beilleszkedésre. 2012-13-ban csak öt gólt lőtt lőtt, a következőben viszont már 16-ot, és ezzel feljutottak a Premier League-be.

Vardy az első Premier League-meccsét 15 hónappal ezelőtt játszotta. Anglia csak a múlt szeptemberben kezdte megismerni, amikor 1-3-ról 5-3-ra verték a Manchester Unitedet. Első PL-gólját lőtte, három gólpasszt adott, kiharcolt egy büntetőt.

Leicester City vs Manchester United 5-3

Ahogy az előző nagy váltásnál, itt is ráment egy éve, hogy folyamatosan jó legyen, öt gólnál tovább nem jutott a bajnokságban, de a szezon végére már kezdett belelendülni. Így júniusban, 28 éves korában meghívták az angol válogatottba.

Azóta már négyszeres válogatott, a szezon egyharmadánál gólkirály a Premier League-ben, ha nem sérül meg, egész biztosan ott lesz Roy Hodgson keretében az Eb-n.

Vardy Anglia meglepetése lehet az Európa-bajnokságon, de ő nem fog eltűnni, mint Schillaci. A srác igazi góllövő, és már most arról beszélnek, hogy hová igazolhat januárban.

A Leicesternél nagy kérdés, hajlandóak-e tőle megválni. Ha egy évvel fiatalabb lenne, biztosan megtartanák, de Vardy egy hónap múlva már 29, és ez az utolsó pillanat, amikor nagy pénzt lehet belőle csinálni. 30 millió fontra tartják, ami manapság átlagos egy csatárért, ráadásul mellette szól, hogy mivel a Leicesterrel semmilyen európai kupában nem indult, nyugodtan nevezhető a Bajnokok Ligájába, vagy az Európa Ligába is a tavaszra. A Chelsea és a ManUnited vinné leginkább.

A legfrissebb hírek szerint mindenesetre heti 90 ezer fontos ajánlatot tett neki a klubja, ha két és fél évre aláír hozzájuk.

Van Gaal: Vardy a mi komisz kölykünk

A Manchester United edzője mondta ezt a múlt szombati meccsük előtt a tavalyi 5-3-ra utalva, és másnap a srác újra gólt rúgott nekik. Jelenleg első és utolsó PL-gólját is a ManUnitednek rúgta, utóbbi volt a rekorddöntő találat, amivel a volt United-sztár Van Nistelrooy csúcsát javította meg. Vardy továbbá egyike annak a négy embernek, aki a ManU-nak és a szuperklub tulajdonosai ellen lázadó drukkerek által pár éve alapított MU-ellenklubnak, a FC Unitednek is lőtt gólt. Robbie Savage, volt ManU-futballista, jelenleg szakkommentátor azonnal felvetette, a legjobb lenne, ha Van Gaal gyorsan leigazolná.

Rovatok