Index Vakbarát Hírportál

Budapesten választhatják meg Platini utódát

2015. december 11., péntek 22:14

A korábban tervezett március 23-a helyett május 3-án rendezik Budapesten az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) éves kongresszusát, írta az MTI.

    A halasztásról a végrehajtó bizottság határozott pénteken Párizsban, ahol szombaton a jövő évi Európa-bajnokság csoportjait sorsolják ki.
    Az UEFA irányító testülete úgy véli, hogy a szervezet elnökének, Michel Platininek - akit a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága október elején 90 napra eltiltott a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől - "joga van szabályszerű és korrekt eljáráshoz, illetve ahhoz, hogy tisztára mossa a nevét".

A végrehajtó testület egyelőre mögötte áll, ugyanakkor már készül arra is, hogy esetleg nélküle kell majd folytatnia a tevékenységét. Erre utal a kongresszus elhalasztása, mert azon már akár új elnököt választanának.

Az európai szövetség jelenlegi szabályai szerint három hónapnak kell eltelnie a jelentkezési határidő és a választás között, márpedig Platini helyzete csak január elején tisztázódik.

Az UEFA-elnök a felfüggesztése miatt korábban fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely éppen pénteken utasította el azt. Határozatában ugyanakkor az szerepel, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás - amely január 5-én jár le - nem hosszabbítható meg.

A FIFA etikai bizottságának eredeti ítélete szerint 45 nappal megtoldható lett volna az eltiltás. Ez esetben Platini nem indulhatott volna a FIFA elnöki posztjáért február 26-án, a CAS határozatával viszont erre még van esélye.

Rovatok