Index Vakbarát Hírportál

A Real-edző gúzsba kötötte magát, buknia kellett

2015. május 16., szombat 17:52

A Real Madrid őszi csodás 11-éből tavaszra jól támadó, de gyengén védekező sztárcsapattá vált. A felelős Carlo Ancelotti, aki kitalálhatott volna új felállást, de nem ment, bár igazolhatott volna, nem tette. Egy év alatt a csúcsra, és a sikertelenségbe.

Casillas - Carvajal, Sergio Ramos, Pepe (Varane), Marcelo - Modric (Isco), Kroos, James - Bale, Cristiano Ronaldo - Benzema:

 Ezzel a kezdőcsapattal a Real Madrid 22 meccset nyert meg zsinórban 2014. szeptember 16. és 2015. január 4. között. A BL-ből nevetve jutott tovább, a Barcelonát 3-1-re legyőzte a madridi clasicón, öt ponttal vezette a bajnokságot.

Carlo Ancelotti edző kvázi tökéletes taktikát talált ki, mivel a védelem és a csatársor már az előző szezonban is ugyanez volt, a középpályán kellett keresni a titkot. Ott három emberből kettő a nyáron érkezett a klubhoz, Toni Kroos és James Rodriguez, Luka Modric már megvolt.

Az ő elhelyezkedésük, mozgásuk és passzaik mozgatták a Realt, és tették lehetővé a győzelmi sorozatot, illetve azt a temérdek Cristiano Ronaldo-gólt. November közepén Modric lesérült, akkor Isco vette át a helyét. A lendület még vele is tartott, nemcsak a január 4-i, Valencia elleni vereségig, hanem február legelejéig, amikor Madridban verték a Sevillát 2-1-re.

Ezen a bajnokin James még berúgta a vezető gólt, de 35. perc után lábközépcsonttöréssel lesántikált, két hónapra ő is kidőlt Modric mellé.

A Realt januárban már kiverte a Spanyol Kupából az Atletico Madrid (2-0; 2-2), a valenciai vereség után ez volt a jel, hogy kezd akadozni a rendszer.

A középpályások mellett februárra a védelemből Sergio Ramos is kiesett, és február 7-én az Atletico bajnokin 4-0-ra alázta meg Ronaldóékat. Ancelottinak lépnie kellett.

A hármas középpályán Iscóval egy helyet még csak-csak be tudott tömni, de a többi cseréje egyszerűen mindenre alkalmatlan volt: Sami Khedira, Asier Illarramendi, Lucas Silva.

Silva januárban Brazíliából érkezett, egy ideig próbálkozott vele a tréner, de néhány hét után dobta, és egészen mostanáig elő sem vette nívósabb meccsen. Illarramendit az előző szezon elején igazolta a Real Sociedadtól, és a sajtó, illetve a drukkerek két kérdést tettek fel akkoriban: ki ez, illetve mi került rajta 40 millió euróba? Khedirát már elő sem vette Ancelotti, miután az előző idény végén visszatért térdszalagszakadásából, már nem volt ugyanaz a futballista. Amikor kényszerből elő kellett húznia, az például az Atleti elleni 0-4-en történt.

Carlo Ancelotti nem tudott kit betenni a középpályára, a Real Madrid pedig elkezdett szétesni. A 4-3-3 fokozatosan működésképtelenné vált, és mivel az olasz nem talált ki új stratégiát és taktikai felállást, erősen akadozni kezdett a rendszer.

Március 1-22. között zsinórban 3 meccsen egy döntetlent tudott összehozni a klub, összesen 5 meccset játszottak ebben az időszakba 1 győzelemmel, 3 vereséggel. A Villareallal otthon ikszeltek, Bilbaóban kikaptak, és otthon a Schalkétól BL-visszavágón is ugyanez történt. Előbbiekkel veszített előnyéből a bajnokságban, a Barca feljött egy pontra, utóbbival a németek egy gól híján majdnem kiverték a Realt, aminek csak továbbcsusszannia sikerült.

A Levante elleni 2-0 csökkentette a nyomást Ancelottin, de a barcelonai 2-1-es vereség megint növelte, főleg hogy a Barcelona előzött a bajnokságban, és március 25-én kétpontos előnyre tett szert.

Ancelotti sérültjeinek hiányában az oldalvonal mellől nézte a csapat vergődését, mást nem tett. Barcelonában Modric már újra játszott, de még kevéssé jó formában, ahhoz, hogy megint működjön a rendszer, James kellett, aki 10 nap múlva, a következő, Granada elleni bajnokin tért vissza: 9-1, két gólpassz a kolumbiaitól egy óra alatt. C. Ronaldo ötöt lőtt.

Sima két hét kezdetét jelentette ez 17 lőtt, két kapott góllal, 4 bajnoki győzelemmel és a 0-0-val az Atleti stadionjában a BL-ben. Április 20-a körül aztán Modric újra kidőlt, immár kvázi a szezon végéig.

Az Atleti elleni visszavágóra így Ancelotti végre elkezdett kísérletezni, Modric helyére nem Illarramendit, nem Khedirát és nem Lucas Silvát tette, hanem feltolta Sergio Ramost. Vékonyan, de 1-0-val meglett a továbbjutás. 

Hasonlóan felforgatott felállással jött három győzelem, Vigóban, az Almeria ellen és Sevillában - 10 lőtt, de 4 kapott góllal is, azaz egyértelművé vált, hogy támadásban Modric nélkül sincs túl nagy gond, védekezésben annál inkább.

Ha a Madridnál a labda, minden rendben, a támadások jók, James tolja a show-t, mozgatja a csapatot, C. Ronaldo életveszély, amikor viszont elveszítik a labdát, jön a káosz, védekezésben mintha senki nem tudná a középpályán, hogy mihez kezdjen.

Ez látszott már Sevillában a 3-2-es győzelemkor, majd Torinóban a a Juve elleni 2-1-es BL-vereségnél, aztán a szombati, hazai, Valencia elleni 2-2-n, amin szinte biztosan elment a bajnokság, mert a Barca amiatt léphetett el 4 pontra két meccsel a vége előtt. Négy nap múlva, azaz most szerdán pedig elúszott a szezon is, a Juve 1-1-re mentett a Bernabeu-ban, a Madrid képtelen volt továbbjutni.

Kiderült, a világsztár Realnak túl rövid a kerete ahhoz, hogy a sérüléseket helyettesíteni tudja, a taktikai húzásokból meg sok jó nem sült ki.

Mindezekért az edző okolható, aki gúzsba kötötte magát, hiszen a Real Madrid annak az 5-6 klubnak az egyike, amely azt vesz meg, akit akar, és januárban vásárolhatott is volna Ancelotti.

Persze ha azt nézzük, igazolt is, egy teljesen súlytalan Lucas Silvát. Külön kínos, hogy tavasszal végig hangoztatta, neki van a legjobb kerete a világon, aztán az Atletico ellen 3 védekező középpályást is a padon hagyott, inkább feláldozta a legjobb védőjét a középpályára, a minimális taktikai változtatása Ramosszal viszont két meccs után becsődölt.

Az olasz edző ősszel kitalált egy kitűnő rendszert, ám

a sérülésekkor újratervezni nem tudta,

alkalmatlan emberekkel próbálkozott pénzköltés helyett, illetve akit meg hozott, az gyengének bizonyult.

Így a Real Madrid ebben a szezonban - hacsak a Barca a két bajnokin össze nem omlik - semmit sem nyer.

Florentino Perez Real-elnök tavasszal többször megszólalt, bármi lesz az idény vége, Ancelotti marad a helyén. A BL-kieséskor a tréner már azt mondta, ő szívesen marad is, de tudja, hogy működik a futball, az újságok pedig a jelenleg a B csapatot edző Zinedine Zidane előléptetéséről írnak.

Egy használhatatlan 16 évest meg rásóztak Ancelottira

Januárban Lucas Silva mellett a tinédzser Ödegaard érkezett a klubhoz, akit alapból a B csapatba igazoltak, de olyan szerződést csikart ki neki az apja, hogy az első kerettel edzhet a gyerek. Így hétfőtől péntekig C. Ronaldóékkal ugrált, aztán hétvégén visszament a B-hez meccset játszani. Nem sokáig persze, mert a B-t edző Zidane kitette abból a keretből is, nem ismerte a csapattársait, a meccseken használhatatlan volt. Ancelottiékat nem zavarta, a cicázásnál plusz egy embert jelentett, hatása inkább a B szezonjára volt, aminek közepes szereplését rá is húzták a norvégra: tavaly estek ki a másodosztályból, idén nem sikerült visszakerülni, csak a középmezőnyben végeznek. Kilencedikek egy körrel a vége előtt, öt hete nem nyertek.

Pozitív viszont Ancelottira nézve, hogy ugye ő nyerte meg épp egy éve a klub 10. BL-jét (BEK-jét), amire 12 éven át ácsingóztak, és ő első próbálkozásra behúzta. Ezt Florentino nem felejtheti el neki, mint ahogy azt sem, hogy José Mourinho után megnyugvást hozott az egész egyesülethez. Az öltözőben véget vetett a villongásoknak, a sajtó nem pletykál a játékosok közötti ellentétekről, arról meg végképp nem, hogy neheztelne egymásra az edző és a keret. Sőt, úgy tudni, a játékosok a Juve-kiesés után az öltözőben azonnal biztosították támogatásukról Ancelottit, ők is vele akarják folytatni. Mint ahogy a mindig hiper/über/túl kritikus madridi közönség is, az AS.com körkérdése szerint a drukkerek 63 százaléka megtartaná az olaszt, ami kiváló szám ahhoz mérve, hogy nem nyer most semmit.

Rovatok