Index Vakbarát Hírportál

Sousa, Desailly, Piqué, Eto'o és Morata, mi lehet közös bennük?

2015. május 16., szombat 08:45

Eddig csak négy játékosnak sikerült két különböző csapattal Bajnokok Ligáját nyernie egymást követő években, de amennyiben a Juventus nyer idén, Álvaro Morata is csatlakozhat hozzájuk.

A francia Marcel Desailly félig egy olasz klubnak köszönheti a nem hétköznapi sikert, hiszen 1994-ben a Milannal lett BL-győztes, egy évvel azután, hogy a Marseille-jel is elérte ezt.  Ráadásul a Marseille pont a Milant verte a BL-döntőben. Desailly az 1994-es döntőben maga is eredményes volt.

A jelenleg a Baselt, korábban a Videotont is edző Paulo Sousa a 90-es évek közepén váltott remekül csapatot: miután a Juventusszal BL-t nyert 1996-ban, ezt megismételte 1997-ben a Dortmunddal is. Az olaszoknál alapember volt, 28 bajnokit játszott abban a szezonban,  a Bundesligában a következő évben sérülések miatt viszont csak 11-szer játszott . A döntőben, ahol pont korábbi csapatát, a Juventust verték, viszont szerepelt.

A sort Gerard Piqué folytatta bő egy évtizeddel később. A spanyol védő 2007-2008-ban nem volt alapember a Manchester Unitedben, de a BL-ben három meccsen két gólt is szerzett. Egy évvel később már a Barcelonában játszott, amely a BL-döntőben az előző év győztesét, a Manchester Unitedet verte 2-0-ra.

Abban a Barcelonában ott volt Samuel Eto'o is (gólt is lőtt), 2009-ben viszont már José Mourinho Interében játszott - ők a Bayern Münchent verve lettek  BL-győztesek.

Most Álvaro Moratának sikerülhet ugyanez, hiszen tavaly a Reallal nyert BL-t, idén pedig kulcsszerepe volt abban, hogy pont a címvédőt kiejtve lett döntős a Juventus. A spanyol csatár a szezonban eddig négy gólt lőtt a BL-ben, abból kettőt korábbi csapata ellen.

Közös szál még az is, hogy négyből négyen – és Morata is ide vehető – vagy a döntőben, vagy az elődöntőben találkoztak az előző, vagy a következő csapatukkal. Sousa egyből verte a Juventust, ahogy eligazolt, Desailly az a Milant verte a döntőben, ahova ment. Piqué a Barcelonával a Unitedet győzte le, míg Eto'o és az Inter az elődöntőben ütötte ki a Barcelonát. Morata is remekül folytatta a sort, hiszen a címvédő Realt búcsúztatták az elődöntőben.

Rovatok