Index Vakbarát Hírportál

Legcikibb tagjától is megszabadult a FIFA

2016. január 13., szerda 11:32

Azonnali hatállyal menesztették posztjáról Jerome Valckét, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkárát, a volt elnök, Sepp Blatter egykori jobbkezét - jelentette az MTI.

A szervezet szerdán közölte, hogy az 55 éves francia vezető munkaviszonyát is megszüntették. A korrupcióval vádolt Valckét szeptember 17-én függesztették fel tisztségéből, majd október 8-án 90 napra, január elején pedig további 45 napra eltiltották előzetesen. A FIFA etikai bizottságának döntéshozó kamarája múlt csütörtökön indította meg hivatalosan az eljárást Valckéval szemben, akire a vizsgálati kamara kilencéves eltiltást kért.

A főtitkári feladatokat - ahogy szeptember óta - továbbra is Markus Kattner látja el ügyvezetőként.

Valckét szeptemberben visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el.

Kínos esetei is voltak, a legcikibb is a tavaly előtti vébéhez köthető. A brazil meccseken évek óta nem lehet sört sem kapni - semmiféle alkoholt -, ám Valcke kötelezte a rendezőket, hogy a világbajnokságra ezt oldják fel, hiszen a vb egyik szponzora a világ egyik legismertebb sörmárkája volt, amivel természetesen ő kötött szerződést. Nehezen, de engedniük kellett a szervezőknek, majd miután a meccseken ittasan tántorogtak az emberek, és minősíthetetlenül viselkedtek, Valcke kiállt, és azt mondta: "Felháborító, hogy részegek vannak a vb-mérkőzéseken".

Rovatok