Index Vakbarát Hírportál

A Barca vért izzadt, Neymar túlnőtt Messin: nagy cselek, bombagól

2016. január 28., csütörtök 00:22

2-1-re nyert egy hete Bilbaóban a Barcelona, mégsem ígérkezett könnyűnek a szerda esti Spanyol Kupa-visszavágó, mert az influenza ledöntötte a középpálya motorját, Sergi Busquets, és annak eszét, Andrés Iniestát.

A kispadra leülhettek, de így a Sergi Roberto-Mascherano-Rakitic középpályának kellett kezdenie, a védelembe kényszerből került be, balra, Mathieu, középre, Piqué mellé Vermalen. A jobbon Dani Alves játszott.

Elöl néhány meccs után újra összeállt a Neymar-Suarez-Messi-hármas.

A Bilbaónak nem volt veszítenivalója, keményen letámadta a Barcát, ami Busquets nélkül nem találta önmagát, a labdát pillanatokra tudta megtartani, sorra jöttek a vendégtámadások.

Bő 10 perc után a vezető gól is, a balbekk Mathieu lemaradt Inaki Williamsről, a fiatal csatár kicselezte Ter Stegen kapust is, és az üres kapuba gurított.

A Barca elméletileg nyugodtan futballozhatott volna, mert még így is továbbjutó volt, de minden látszott a védőkön, csak a nyugodtság nem: a 30. percre simán lehetett volna 0-3. Inkább a szerencse, mint saját embereik mentettek a kritikus helyzetekben.

Nagyjából ekkor látta úgy Luis Enrique Barca-edző is, hogy tényleg bajban lehetnek, így hátravitte Mascheranót középhátvédnek, Vermalen és Piqué a két oldalára helyezkedett, tőlük jobbra, illetve balra pedig Alves és Mathieu foglalta el a pályát. 3+2 védőre állította át a csapatot, eléjük helyezte Rakitic-t és Sergi Robertót, és ez már kellő stabilitást adott a Barcának.

Na meg persze az, hogy a 35 perces, folyamatos letámadásban a bilbaóiak kifutották magukat, így jöttek a Barca-helyzetek is. Pontosabban Neymar-helyzetek, mert ami volt, azt ő csinálta meg, szinte egyedül.

Szólója végén viszont remek lövőhelyzetben túl sokat várt, védője mellé csúszott, de nem buktatta, még ha a brazil elesett is. Utána már ziccerben volt a kapussal, amikor megpróbálta kicselezni, ám a labda elakadt a jól kivetődő Herrerában.

Messi mintha szabadnapot vett volna ki a jobb oldalon, pár labdavesztést tudott felmutatni a szünetig, Suarez legelöl meg azt sem látta, hol a labda.

Luis Enrique a szünetben összekapta a fejeket, de ennél fontosabb volt, hogy a Bilbao játékosainak kétharmada nagyon elfáradt, így a fordulás után már a szokásos hazai Barca-meccset láthatta a 63 ezer néző. Visszaállhattak Mascheranóék az eredeti felállásukra. 

Az 53. percben Sergi Roberto zseniális emelése a védők mögé kiugratta Messit, aki keresztbe rúgta a labdát, amiről Rakitic még valahogy lemaradt, ám az utána érkező Suarez nem hibázhatott hét méterről.

Az 1-1 megnyugtatta a Barcát, még inkább felpörgette a szenzációs Neymart, aki egyértelműen csapata vezére és legjobbja volt. Érezhette ezt Messi is, mert nem az volt, mint eddig szinte mindig, hogy Neymar igyekezett megjátszani Messit, hanem az utolsó félórában inkább az argentin kereste a brazilt.

Mégsem ők hozták össze a gólt, hanem Alves és Piqué, két védő: előbbi ívelt, utóbbi közelről bólintott a 81. percben.

Barcelona vs Athletic Bilbao 3-1

A továbbjutás eldőlt, Neymar a hosszabbításban pedig megkoronázta teljesítményét, két védő mellett eltolta a labdát, és kegyetlenül a jobb felsőbe bombázott tizenhatról.

Megsérülhetett viszont, mert az átvétel után keményen a lábfejére taposott az egyik védő. Ma végre olyan napja volt, hogy ennek ellenére is továbbment, és befejezte a támadást. Sántikálva hagyta el a pályát.

A Barca 5-2-vel, látszólag tök simán ment a kupaelődöntőbe, de egyértelmű, hogy az első a legrosszabb hazai félidője volt a szezonban, magasan.

A Barcelona ezzel jó helyzetbe került, hogy megvédje tavalyi kupagyőzelmét, ugyanis a nap másik meccsén a Celta Madridban verte ki az Atleticót. 3-2-re győztek a hazai 0-0 után, és négy közé kerültek.

Csütörtökön a Las Palmas-Valencia 1-1-ről, a Mirandes-Sevilla 0-2-ről indul.

Rovatok