Index Vakbarát Hírportál

Dárdai: Motiváltabb vagyok, mint valaha

2016. február 6., szombat 12:02 | aznap frissítve

Egy éve a Hertha BSC kikapott a Leverkusentől a német futballbajnokságban, a klub kieső, utolsó előtti helyre sodródott. Aztán a holland edzőt kirúgták, és Hertha BSC irányítását Dárdai Pál vette át. Kisebb csoda, amit véghez vitt. Erre az évre emlékezünk.

Dárdai Pál 2015. február 5-én átvette a német futballbajnokságban reménytelen helyzet felé sodródó Hertha BSC-t. Csak két napja volt, hogy rendbe szedje a társaságot következő, a Mainz elleni idegenbeli meccsig.

A Hertha három meccsnyi góltalanság után aztán nemcsak gólt lőtt, hanem 2-0-ra megnyerte a meccset.

A magyar futballedzőnek kulcsszerepe volt abban, hogy a berlini klub tavaly az utolsó fordulóban kiharcolta a bennmaradást – akkor még magyar szövetségi kapitány is volt –, mint ahogy a jelenlegi harmadik helyezésben is.

Eltelt egy év, végignéztük a legfontosabb adatokat. Arról már korábban írtunk, hogy Dárdai milyen különleges  társaságba, sztáredzők közé került azzal, hogy ősszel a harmadik helyezéssel zártak.

Eredményei

Ez azért is figyelemre méltó, mert az elmúlt öt szezonban az a csapat, amelyik 20 forduló után a harmadik helyen állt, a szezon végére is megtartotta a pozíciót. Ami egyedül a Bayernnek lehetett csalódás 2011-ben, de a Leverkusennek valamint a Schalkénak egy-egy évvel később már nem.

Mindhárom említett csapatban azonos, hogy jobb játékosállománnyal rendelkezett, mint a jelenlegi Hertha. Ezért is mondjuk, hogy a berliniektől óriási bravúr lenne, ha megtartanák ezt a pozíciót. Azzal együtt, hogy így azonnal a Bajnokok Ligájában találnák magukat.

Dárdai eddig nagyon vigyázott a csapategység erejére, hogy egymásért küzdjenek a játékosok, ezért azonnal megvált a csapatbuszon dulakodó Ben-Hatirától. Az eset a legutóbbi bajnoki után történt, amikor Brémából tértek haza. A csatáron nagy nyomás volt, amikor a Herthához igazolt, sokszori sérülések hátráltatták, így nem játszott azon a szinten, amin korábban.

Azóta már Frankfurtban van, nem is igazán illett bele a szakember elképzeléseibe. Neki inkább az Ibisevic-Kalou párban kell bíznia, hiszen helyes volt a szezon előtti megérzés, hogy jól illeszkednek egymáshoz. És a kapu előtt is feltalálják magukat.

Most szombaton a Dortmund legyőzésével csak egyet léphetne a bronzérem felé a Hertha, bár önbizalom szempontjából lényegesen többet jelentene a legyőzésük a három pontnál. (Mily furcsa, tavaly februárban a Hertha mögött az egyetlen csapat a Klopp irányította Dortmund volt a tabellán.)

Az élmezőny:

Még úgy is, hogy az ilyen típusú, vastagon a várakozás felett szereplő csapatok általában kevés pontot gyűjtenek az élmezőny tagjaitól, jellemzően a gyengébbeket verik.

Dárdainak december elején sikerült először a karrierjében egy topcsapatot felülmúlnia, akkor a BL-ben edződő Leverkusent verték 2-1-re.

A Dortmund elleni meccs előtt a Sternnek latolgatta az esélyeket. A Dortmund még a Leverkusennél is nagyobb tempóban – kevesebb passzal - játszik, ezért különösen fontos, hogyan meg tudják fékezni a gyors csatárokat és szélsőket.

„Egy varázsszó van csupán, hibátlanul kell játszanunk, különben nincs esélyünk.

Azt az imázst, amit megteremtettünk, azt a rólunk kialakult pozitív képet feltétlen meg kell védenünk a Borussiával szemben is.

Őrizni kell az arculatunkat még akkor is, ha tudjuk, nem mi vagyunk az esélyesek, de élvezhetjük végre, hogy tele lesz a stadion. Mi vagyunk hazai pályán, elég sokat fejlődtünk, ezt szeretnénk ismét megmutatni.”

Azt is mondta, hogy haláláig dolgozni fog, kék vérrel és magyar szívvel. A kékkel a csapat színére utalt.

„Motiváltabb vagyok, mint valaha. Szeretném jó irányba terelni itt a dolgokat. Segíteni a fiataloknak. Amikor a 15 éveseknél voltam, akkor is az lebegett a szemem előtt, hogy kihozzam belőlük a maximumot. Megpróbálok ugyanolyan maradni, mint akkor. Ugyanaz a Pál maradni”.

Felpörgette Berlint

Nemcsak Dárdai, hanem a helyi lapok és a helyi drukkerek is úgy kalkulálnak, hogy ezúttal, először a szezonban telt ház vár a Herthára. Dárdai először kaphatja meg ezt az atmoszférát, amióta edző, 74 ezer néző buzdításában csak játékosként volt része. Még a szezon előtt azt nyilatkozta, ha telt ház lesz, azt is jelenti egyben, hogy jól dolgozott.

Eddig 60 ezren voltak a legtöbben: a Gladbach valamint a Hamburg októberi vendégjátékakor. Tavasszal amúgy is rangadók sorát fogja hazai pályán játszani a Hertha, márciusban megy hozzájuk a Schalke, áprilisban a Bayern. A nézőszámot tavasszal növelhetik meg igazán.

A Kickernek a meccs előtt Dárdai azt mondta, hogy nem fognak öt védővel beállni a saját tizenhatosukra. Taktikusan játszva, a labdát jól birtokolva próbálnak meglepetést okozni.

Ugyanez a sportlap még a szezon előtt, nyáron: Körkérdésükre a szurkolók 39 százaléka azt jósolta, hogy Dárdaiék a 16., még osztályozót jelentő helynél semmiképp sem kerülhetnek előrébb.

Az eddigi szereplés alapján elmondható, a Hertha kivívta a meglepetéscsapat titulust, bár Dárdai igyekszik minden nyilatkozatában arra utalni, hogy ők még nem tartoznak az élcsapatokhoz. Ehelyett mindig a szorgalmas csapatot emlegeti, jobban szereti, ha ez az állandó jelző. Esetleg még, ha hozzáteszik: egy jól szervezett csapata van.

Amikor már túljutott a szombati bajnokin, szerdán a Német Kupában jön a következő meccs, ami még inkább meghatározza a Hertha egész szezonját. Ha a másodosztályú Heidenheimet kiütik, már a legjobb négy között szerepelnek, ahonnan már csak egy lépcső a berlini finálé.

Az a döntő, amire játékoskorában is vágyott, de sohasem teljesült.

A Dortmund nem verhetetlen

A Dortmund második, de nem verhetetlen idegenben: a Hamburg és a Köln is felülmúlta. A Köln fordítani tudott, a Hamburg ritka jó napot fogott ki, talán Tuchel csapata ellen játszott a legjobban az egész szezonban.

A Hertha egyébként most kezd egyre inkább tudatosabb csapattá válni, igyekszik labdát birtokolni, a támadások már nem esetlegesek, hanem megtervezettek, nincsenek az egy éve még oly jellemző kibikázott labdák. Eközben megtartották a veszélyes pontrúgásokat, amelyek tavaly a bentmaradást jelentették. 

Rovatok