Index Vakbarát Hírportál

Végrehajtás alatt a DVSC, a debreceni futballklub

2016. február 8., hétfő 15:38 | nyolc éve frissítve

Évek óta először ült le az elmúlt évek vitathatatlanul legsikeresebb focicsapatának, a Debreceni VSC-nek a tulajdonosa a szurkolókkal. A szurkolói ankétot még a múlt szerdán tartották, ami történt, arra senki sem számított.

Update: Kifizették a pénzt, és Szima Gábor tájékoztatása szerint így lekerültek a NAV-listáról.

Szima Gábor a magyar futball egyik legerősebb figurája, csapata, a DVSC az elmúlt 11 szezonból hetet megnyert, a város a magyar futballforradalom egyik központja lett, legalábbis, ami az anyagiakat illeti. Két éve új stadiont is kapott, amit tavaly a világ negyedik legjobb stadionjának választottak a 2014-ben átadottak közül.

Az idei éve azonban katasztrofálisnak látszik, a bajnoki tabella alsó részén telelt, és a felkészítő mérkőzései sem adnak okot sok örömre, riválisai csúnyán kitömték a csapatot. Nehéz név elé néznek, így joggal várhatták a szurkolók, hogy most majd most egymásra támaszkodva valami kiutat találnak a gödörből. Arra azonban, ami a múlt heti szurkolói ankéton történt, kevesen számítottak.

Amikor a pénzügyekről kérdezték Szimát, kiderült, hogy a cégnek adótartozása van.

Hétfőn a Dehir.hu megírta, hogy felkerült a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájára a DVSC futballklubját működtető DVSC Futballszervező Zrt. Az adatbázis hétfői állapota szerint tényleg szerepel ezen a listán, ami azt jelenti, hogy a DVSC-nek lejárt tartozása van. 

33 ezer forintról lenne szó?

A DVSC honlapján ragáltak az adótartozásra vonatkozó részre. „A DVSC-nek cégautó adónemben, a 2015. IV. negyedévre vonatkozóan 2016. január 20-ai esedékességgel 33.000 Ft, azaz mindössze harmincháromezer forint összegű hátraléka állt fenn a NAV felé. Tekintettel arra, hogy egyéb adónemek vonatkozásában a DVSC-nek a cégautó adónemben nyilvántartott hátralékát meghaladó összegű túlfizetése van nyilvántartva az adóhatóságnál, így a kialakult gyakorlatnak megfelelően, ezen összegek összevezetésével került volna sor a cégautó adó megfizetésére. Ezen túlfizetéseknek a cégautó adónemben fennálló hátralékkal történő összevezetésére azonban ezidáig adminisztrációs okokból még nem került sor, így erre tekintettel a DVSC a mai napon átutalta a 33.000 Ft-ot az adóhatóság részére. Ezen tartozásnak azonban semmilyen köze nincs a DVSC pénzügyi helyzetéhez, hiszen a DVSC jelentős pénzeszköz állománnyal rendelkezik, így a Dehir.hu internetes híroldalon megjelent cikket a DVSC csak hangulatkeltésnek és a klub lejáratására irányuló törekvésnek tekinti, nem először a hírportál részéről” áll a közleményben.

A Dehír szerint Szima Gábor a múlt heti találkozón azt mondta, hogy „valamikor 2009-ben vagy 2010-ben a BL- és az EL-szereplések után járó pénzekből a DVSC eredménytartalékot (fejlesztési tartalékot?) képzett. Az eredménytartalék egy részét elköltötték, a másik részét nem, emiatt azt kamatokkal és büntetőkamatokkal le kellett adózni. Ebből jött össze a DVSC-nek közel százmillió forint adótartozása.”

Az elnök a lap szerint azt mondta, a NAV felé csak még kétszer 5 millió forint nincs rendezve, emiatt jöhetett a végrehajtás. Szima még azt is elmondta, hogy tavaly nyáron a kaszinós cégeiben csökkentenie kellett az üzletrészét, hogy az adótartozás miatt nem veszítse el a koncessziókat.

Úgy tudjuk, Szima két éve a DVSC pénztárából kivett több mint 260 millió forintot, kölcsönadta más vállakozásainak, amit azóta sem tettek vissza. Szimának az akkoriban éppen bajban lévő vállalkozásait kellett finanszíroznia, így jól jött a klubban lévő összeg. 

Nem az ő pénze?

A DVSC Futballszervező Zrt az elmúlt évben 43 millió forint, előtte 23 millió forintot tudott lehívni a társasági adó kedvezményezettjeként. Ezen felül tévés közvetítési díjból is részesül az MLSZ-től, továbbá több száz millió forintja van a jegybevételekből.

Szima néhány napja - Balogh Norbert eladása kapcsán - arról beszélt, hogy a debreceni klub biztos anyagi lábakon áll. Akkor a haon.hu-nak nyilatkozva kijelentette, semmi sem indokolja az anyagi nehézségekről szóló pletykákat, ugyanakkor kijelentett azt is, egy tőkeerős vásárló érkezésével megszabadulna a futballklubtól.

Az Index elküldte a kérdéseit a klubnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Rovatok