Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az évszázadra szóló futballreform

2016. március 5., szombat 17:15

 

 

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton cardiffi ülésén kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a videótechnológia igénybe vételére, amelyet négy esetben hívhatnak majd segítségül a bírók.

A tesztidőszak legkésőbb a 2017/18-as szezonban kezdődik. A visszanézést a játékvezető, vagy a mérkőzést felügyelő és a videotechologiát kezelő bizottság kezdeményezheti.

A német és a brazil szövetség korábban jelezte, hogy nemzeti bajnoksága lehetne a tesztelés alanya.

"Történelmi döntést hoztunk a futballért" - jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt héten megválasztott elnöke, aki szerint nagy lépést tettek előre, megmutatva, hogy valóban új időszámítás kezdődött a sportágban.


Az IFAB döntött arról is, hogy eltörli a tripla büntetést, vagyis azt, hogy ha egy futballista a 16-oson belül szabálytalanságot követ el, azért az ellenfél büntetőhöz jut, őt magát kiállítják, amellett el is tiltják a következő meccsről. Mostantól a jogos büntető mellett csak sárga lap jár abban az esetben, ha a bíró megítélése szerint labdára irányult a szerelési kísérlet.   

Apróbb szabálymódosítást jelent, hogy a középkezdést nem muszáj előrefelé elvégezni, illetve a sérült játékost a pályán is lehet majd ápolni.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét - 1913 óta - a nemzetközi szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Rovatok