Index Vakbarát Hírportál

Németh nélkül, de egy másik magyarral indul az MLS

2016. március 6., vasárnap 11:07

Vasárnap, majd hétfő hajnalban összesen tíz mérkőzéssel elkezdődik az észak-amerika labdarúgó-bajnokság, a Major League Soccer 2016-os idénye. Most már Németh Krisztián nélkül, de egy másik magyarral. A Sporting Kansas Cityben futballozó Sallói Dániel a felnőtt keretben, a 30-as mezszámmal várja a rajtot, csapata Seattle-ben kezdi az idényt.

Három hónappal a 2015 MLS Cup döntője után folytatódik tehát a bajnokság, amely számos európai klasszis, no meg a tengerentúl futball hihetetlen fejlődése miatt, a rendszeres tv-közvetítésekkel együtt és természetesen magyar futballisták miatt is egyre népszerűbb. Amúgy a tavalyi bajnokságot a helyszínen 7 335 053 néző látta, ami átlagban 21 574 szurkolót jelent. Ezt még Európában is sokan megirigyelnék.

Egyre több európai találja meg a helyét az MLS-ben, tavaly például az olasz Sebastian Giovinco – 34 meccsen 22 góllal és 13 gólpasszal – az év játosa lett. Most  idén pedig a New York City FC Patrick Vieirával, a Manchester City korábbi futballistájával, majd segédedzőjével a kispadon vág neki az idénynek.

Az, hogy Vieira mennyire lesz sikeres nehéz megjósolni. Egy biztos, olyan sztárokkal kell majd szót érteni, akiknek nem olyan bonyolult elmagyarázni a labdarúgás csínját-bínját. A spanyol Andoni Iraolia, az olasz Andrea Pirlo, az angol Frank Lampard, vagy a szintén spanyol David Villa idén javíthat a legutóbbi idényben csak csoport-9. helyen végzett, akkor újonc klub játékán.

Sokáig úgy tűnt, a Montreal Impact lemondhat Didier Drogba szolgálatairól. A 37 éves elefántcsontparti mégis inkább a tengerentúlt választotta egy esetleges ázsiai, vagy közel-keleti kalanddal szemben. Tavaly 12 meccset játszott és ugyanennyi gólt lőtt a Chelsea korábbi kiváló csatára. Több mutatóban volt csapata legjobbja, átlagban 4,1-szer lőtt kapura meccsenként és 3,1-szer nyerte meg a fejpárbajokat. Akár hány éves is, ilyen játékosra szükség van a pályán.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy Landon Donovan távozása után mi lesz az egyik legnépszerűbb klubbal, a Los Angeles Galaxyval. Nos az amerikai legenda visszavonult, de jött egy nagyon erős európai kontingens Bruce Arena csapatába. A téli szünet alatt Ashley Cole, a belga Jelle Van Damme és a holland Nigel de Jong is aláírt. Lehet mire építenie az ötszörös, legutóbb 2014-ben bajnok egykori Beckham-csapatnak.

Németh Krisztián egészen zseniális szezont zárt tavaly Amerikában. Többször volt a hónap játékosa, az év gólja szavazást is megnyerte, 28 meccsen 10 góllal és 6 gólpasszal zárt. Mivel az Eb-szereplést nem nézték volna jó szemmel a tengerentúlon, így Németh végül a Közel-keletre szerződött. A helyét veszi át most Sallói Dániel, aki a klub akadémiáján nevelkedett és tavaly az Újpestben erősödött, ahol az év végéig 16 tétmeccsen játszott és hét gólt lőtt.

A lebonyolítás nem változik a tavalyihoz képest, az alapszakasz végén a két csoport legjobbja már konferencia elődöntős, a 3-6. helyezettek negyeddöntőt játszanak. A két konferencia győztese vívja majd az MLS Cup-ot, azaz a bajnoki döntőt. A magyar nézők az Eurosport2-ön követhetik végig az egész szezont.

Rovatok