Index Vakbarát Hírportál

Jön a negyedik csere a futballba

2016. március 18., péntek 12:52

A FIFA kísérleti jelleggel bevezeti a negyedik cserét az idei nyári olimpia futballtornájára, a Japánban rendezendő klub-világbajnokságra és az U20-as női világbajnokságra, de ezt a lehetőséget csak akkor lehet majd kihasználni, ha egy mérkőzésen hosszabbítás van. A döntést a végrehajtó bizottság hozta meg. 

A teszteléssel azt szeretnék megvizsgálni, hogy ez a játékok épségét szolgálja-e vagy taktikai jelleggel használják ki a csapatok, illetve ha valaki a hosszabbításban használja mind a négy cseréjét, azzal nem szerez-e túl nagy előnyt az ellenféllel szemben. 

Korábban voltak már hasonló kezdeményezések: a FIFA orvosi bizottságának javaslatára már 2012-ben is felmerült a negyedik csere ötlete, hogy ezzel is csökkentsék a sérülések kockázatát, mivel a hosszabbítással együtt lejátszandó 120 perc megterhelő tud lenni a szervezetnek. 

De élesben ezeken az idei tornákon használhatják majd először a negyedik cserét a csapatok. Az ötletet tavaly a német szövetségi kapitány, Joachim Löw is támogatta. 

A játékosokat képviselő FIFPro tavaly áprilisban hozott nyilvánosságra egy kutatást, mely szerint a megkérdezett focisták 84 százaléka jó ötletnek találta a negyedik csere bevezetését. 

Viszont az ötletet korábban többször visszadobta, de végül márciusban elfogadta a futball szabályalkotó testülete, az IFAB. Ha a tesztelés után úgy látják, hogy bevált a négycserés kezdeményezés, akkor akár véglegesen is bevezethetik a nagyobb eseményeken. Ez lenne a legkomolyabb cserével kapcsolatos szabályváltoztatás 1995 óta, amikor bevezették a három cserelehetőséget. 

Az IFAB amúgy nemrég egy másik fontos döntést is hozott: kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a videótechnológia igénybe vételére.  A nemrég megválasztott új FIFA-elnök, Gianni Infantino akkor történelmi döntésről beszélt, hogy jelezze, a nemzetközi futballszövetségnél valóban új időszámítás kezdődött. 

Az IFAB a videótechnológiával együtt döntött arról is, hogy eltörli a tripla büntetést, vagyis azt, hogy ha egy futballista a 16-oson belül szabálytalanságot követ el, azért az ellenfél büntetőhöz jut, őt magát kiállítják, amellett el is tiltják a következő meccsről. Mostantól a jogos büntető mellett csak sárga lap jár abban az esetben, ha a bíró megítélése szerint labdára irányult a szerelési kísérlet.   

Rovatok