Index Vakbarát Hírportál

Nagy a nyomás az UEFA-n, jöhet a BL-szuperliga?

2016. március 24., csütörtök 09:01

Egyre jobban fájhat a feje az UEFA-nak, a kontinens legnagyobb klubjainak nyomására előbb-utóbb kénytelen lesz változtatni a Bajnokok Ligája rendszerén. Különösen úgy, hogy napvilágot láttak egy szuperliga tervei, amit az európai, de nem angol élcsapatok akarnak, és lassan a következő hároméves ciklusra is meg kell kötni a televíziós jogdíjakra vonatkozó szerződést.

A strukturális változtatásnak a hívei elsősorban azt szeretnék, hogy a legerősebb csapatoknak ne kelljen a csoportkörben olyan meccseket játszaniuk, mint például a Barcelonának a BATE Boriszov ellen (összesítésben 5-0 a két meccs a spanyol bajnoknak), vagyis hogy ne legyenek semmitmondó párharcok.

Ehelyett inkább 16 kvalifikált csapat két nyolcas csoportban játszana körmérkőzéseket, majd a két csoport élén végzett két-két csapat játszaná az elődöntőt, majd annak továbbjutói a döntőt. Az új elképzelés elsöpörné az eddig legjobb 16-tól induló egyenes kieséses rendszert.

Sok klub a rendszert átalakítását azzal magyarázza, hogy erősen felhígult a mezőny, és olyan érdektelen meccseket is le kell játszani, amelyek sem nézőt, sem szponzort, sem pedig tv-közvetítési pénzt nem hoznak be, vagy csak minimálisat. A Premier League-ben az új tv-közvetítési jogok 1,5 milliárd fontra rúgnak, és még a legszerényebbek is jóval többet kapnak, mint mondjuk az olasz, spanyol, német, vagy francia bajnokságban.

Ezeknek a kluboknak egy jóval jövedelmezőbb Bajnokok Ligája érné meg. A PL-ben utolsó Aston Villa is háromszor több pénzt kap a közvetítési jogokból, mint az Európa Liga-győztes Sevilla.

A Villa, ami nagyon úgy néz ki, utolsóként bukik ki a Premier League-ből, 100 millió font körüli összegre számíthat a tévéjogoknak köszönhetően.

És ez a pénz csak nőni fog, a PL hihetetlenül kinőtte magát.

Az UEFA-nak tehát valamit lépnie kell, ha nem változtat a klubok nyomására a BL rendszerén, akkor komolyabban kezdenének gondolkozni az európai szuperligáról.

Rovatok