Index Vakbarát Hírportál

A svájci rendőrök megszállták az UEFA központját

2016. április 6., szerda 16:24

A svájci rendőrség szerdán megszállta az UEFA főhadiszállását a héten kirobbant offshore-botrány miatt. Kedd este kiderült, hogy az UEFA egy olyan Niuéban bejegyzett céggel kötött megállapodást Bajnokok Ligája és más sorozatok közvetítési jogairól, amely aztán többszörös áron adta tovább azokat. 

Több szerződésen is szerepel a frissen megválasztott FIFA-elnök Gianni Infantino neve is, ő írta alá a papírokat. Az UEFA megerősítette, hogy jártak náluk a rendőrök a gyanús szerződések miatt, és mindenben együtt működtek. Infantino kedd este azt nyilatkozta, megdöbbentette és elfogadhatatlannak találta, hogy az újságokban megjelentekkel próbálják aláásni a hitelességét.

A kiszivárgott Panama-iratok szerint a Bajnokok Ligája, az Európai Szuperkupa és az azóta megszűnt UEFA-kupa közvetítési jogait az argentin Cross Tradingnek adták el 2003 és 2006 között, ez a cég aztán továbbadta az ecuadori Teleamazonasnak háromszoros áron. 110 ezerért vették, majd 310 ezerért adták tovább a jogokat.

A csendes-óceáni Cross Trading annak a Full Play nevű cégnek a divíziója, amelynek tulajdonosa Hugo Jinkis. Az amerikai hatóságok azzal vádoltak meg a cég tulajdonosát a tavalyi FIFA-botrányban, hogy futballvezetőket vesztegetett meg közvetítési jogokért. Jinkis azóta házi őrizetben van, és kiadatásra vár. 

A napokban kirobbant offshore-botrány a futballvilágot is komolyan érinti: a FIFA-elnök mellett, a nemzetközi futballszövetség több korrupcióba keveredett vezetője, valamint Lionel Messi és Gabriel Heinze neve is szerepel az iratokban. 

Rovatok