Index Vakbarát Hírportál

Még csak bravúr sem kell Dárdaiék BL-selejtezőjéhez

2016. április 25., hétfő 08:52

Három fordulóval a német bajnokság vége előtt a negyedik, Bajnokok Ligája-selejtezőt helyen álló Hertha BSC-t egy pontra megközelítette a Mönchengladbach, de Dárdai Pál egyre fáradó csapatának legalább 50 százalék esélye van erre, hogy ezt a pozíciót megőrizze.

Pillanatnyilag azt megállapíthatjuk, hogy a Herthának egy pont kell mindenképp az Európa Ligához, de igazából ha mindhárom hátralévő meccset elveszíti, akkor sem biztos, hogy a hetedik helynél hátrább csúszik.

A Bundesliga hetedik helye nemzetközi kupát ér, mivel a kupadöntőt a két BL-résztvevő, vagyis a Bayern és a Dortmund vívja. A hetedik hely persze nem annyira kedvező pozíció, mert elég korán be kell kapcsolódni az EL-selejtezőkbe, míg az ötödik hely automatikusan főtáblát ér a második számú sorozatban.

Megnéztük, milyen meccseik vannak hátra:

És hogyan lehet meg a Herthának a BL?

Nagyon egyszerűen: két győzelemmel. A kettős terhelés alól kiszabaduló – a Villarreal kiverte őket az EL-ből –, és azóta, március másodikától folyamatosan nyerő Leverkusen valószínűleg legyőzi a berlinieket, utána viszont, ha a Darmstadtot és a Mainzot megveri Dárdai csapata, szinte biztosan megvan a negyedik hely.

A Gladbach ugyanis a Bayernhez utazik a következő fordulóban. Ha ott kikap, akkor a Bayern a bajnok. Egyúttal, ha a Hertha pedig nyer, akkor nem érheti utol a következő fordulóban.

Ha a Gladbach a folytatásban nem tudja megverni a Leverkusent, akkor a Herthának akár négy pont is elég lehet a negyedik helyért. A Darmstadt legyőzése után egy döntetlennel megtarthatja ezt a pozíciót. A Darmstadt legyőzése a kulcs.

Egyelőre még nagyon sok összetevős a számolgatás, ahogy haladunk előre, úgy lesz minden egyszerűbb.

A Hertha 40 pontot tervezett a szezonra, ezt simán megszerezték már februárban. Hogy ilyen előkelő helyen állnak, abban jelentősen közrejátszik a többi csapat folyamatos botladozása

A berliniekhez hasonlóan a Schalke sem tudott nyerni a legutóbbi négy meccsén. Sőt! 393 másodperc alatt kaptak hármat a Leverkusentől, amivel 2-0-ról elveszítették a ritka fontos meccset.

Óriási talány, hogy olyan kimagasló játékoskerettel, mint amilyen a Schalkénak van, miért csak ennyi jön ki a csapatból. Mert nekik a BL-selejtező már csak 3 győzelemmel jöhet össze. Ilyen széria a szezonban csak egyszer jött össze neki, még szeptemberben.

A Gladbach és a Mainz a legutóbbi 5 fordulóból egyszer nyert, és hát ugye az előző szezonban bronzérmes Gladbach öt vereséggel kezdte a szezont, utána indultak el felfelé, ezzel persze jelentős előnyt adtak a riválisoknak.

Akkor még csak gondolni sem lehetett arra, hogy az egyik rivális épp Dárdai Herthája lesz. A Hertha nagyon stabilan hozta tavaly novemberben és decemberben a meccseit, leginkább akkor teljesített várakozás felett, akkor győzte le például a Leverkusent. Az előtte lévő csapatok közül egyedül a Bayer ellen szerezte meg a három pontot.

A Mainz-Hertha zárómeccsen garantáltan lesz izgalom. 2015 februárban Dárdai 2-0-s győzelemmel ott kezdte edzői munkásságát az élvonalban.

Összefoglalva: úgy látszik, a Gladbachnak egy bravúr, a Leverkusen legyőzése feltétlen kell a negyedik helyhez, míg a Herthának egy kiesés ellen, illetve egy már kvázi EL-es csapatot kellene felülmúlnia ugyanehhez.

Rovatok