Index Vakbarát Hírportál

Jó 20 éve nem volt ilyen filléres PL-király

2016. április 30., szombat 13:29

Sztárok nélküli álomcsapatot szavaztak meg idén a Premier League futballistái, a mezőnyjátékosok között nincs ember a ManUnitedből, a Chelsea-ből, a ManCityből és a Liverpoolból. Az Arsenalból is csak egy, a fiatal jobbhátvéd, Hector Bellerín. Egy igazi sztárja van az év csapatának, a kapus, David de Gea a Manchester Unitedből.

Ő az álomcsapat legdrágább játékosa is, magasan, majdnem 10 millió euróval került többe, mint a második legdrágább, a tottenhames Tobie Alderweireld, és épp tízzel veri a harmadik Dimitry Payetet a West Hamből.

Tizenegyen mindössze 75 millió euróba kerültek, és ebből 25 millió volt De Gea. Tavaly 217 millió euró, két éve 141,5 millió euró volt az év csapatának összértéke. Az esés nagyon jelentős, de nem csoda, hiszen a Leicester Cityből és a Tottenhamből is négyen-négyen vannak benne.

A tagok, a transzferük és az áruk:

  1. David De Gea, Atletico-ManUnited, 25 millió euró
  2. Tobie Alderweireld, Atletico-Tottenham, 16 m
  3. Dimitry Payet, Marseille-West Ham, 15 m
  4. N'Golo Kanté, Caen-Laicester City, 9 m
  5. Dele Alli, MK Dons-Tottenham, 6 m
  6. Jamie Vardy, Fleetwood Town-Leicester City, 1,24 m
  7. Wes Morgan, Nottingham Forest-Leicester City, 1,13 m
  8. Danny Rose, Leeds United-Tottenham, 1 m
  9. Hector Bellerin, Barcelona-Arsenal, 0,5 m
  10. Riyad Mahrez, Le Havre-Leicester City, 0,5 m
  11. Harry Kane, Tottenham, 0, saját nevelés

Közülük az utolsó előttit, Mahrezt választották az év játékosának, több mint 20 éve nem kapta meg a díjat ennyire olcsón szerződtetett futballista. 1993-ban Paul McGrath vitte el a címet, akit az Aston Villa 400 ezer fontért igazolt a Manchester Unitedből. 1989-ben, amikor klubot váltott, ez az összeg még jóval nagyobb pénz volt a futballban, igaz, már akkoriban is kevésnek számított. Manapság félmillió font filléres összeg, pláne a Premier League-ben, ami a világ leggazdagabb bajnoksága.

Tavaly Eden Hazard volt az év játékosa a Chelsea-ből, őt a londoniak négy éve 40 millió euróért vették meg a Lille-től. 2014-ben Luis Suarez vehette át a trófeát, akit a Liverpool 30 millió euróért igazolt az Ajaxtól 2011 januárjában, és 80 millióért adott el a Barcelonának 2014 nyarán. Vagyis drágább volt, mint a mostani PL-csapat 11 embere együtt.

Rovatok