Index Vakbarát Hírportál

Minden gyerek arról álmodik, ami velünk történik

2016. május 9., hétfő 17:57

Kilenc mezőnyjátékos és két kapus megkezdte a közvetlen felkészülést hétfő délelőtt a bő egy hónap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra. Telkiben jártunk.

A magyar futballválogatott jelenlegi 30 fős keretéhez a ferencvárosi játékosok és az újpesti Lencse László délután csatlakozik, míg a kupadöntőben győztes gólt fejelő, 37 éves Gera Zoltán az első hétre felmentést kapott.

A légiósok majd később csatlakoznak: a lengyel bajnokság május 15-én ér véget, ahogy a német is. A török ellenben csak május 22-én.

Kedden a csapat útra kel, és az ausztriai Bad Kleinkirchheimben folytatja a munkáját.

A környezetváltozás, az új impulzusok miatt szeretnének elmenni Telkiből, Ausztriában is minden igényt kielégítő pályák és szálloda vár rájuk.

„Az erőnlét mindennek az alapja, a futballnak is az alfája és omegája. A játékosokat felmértük, van még fejlődni valónk ezekben a tesztekben, ezen dolgozunk majd. A játékosok nemzetközi szinten kiütköző hátrányát szeretnénk ledolgozni. Nem 14, hanem 23 kirobbanó erőben lévő játékosokra lesz szükség, mert 9 nap alatt 3 tétmeccset kell játszani. Emellett a várható magas hőmérsékletre is fel kell készülnünk” - mondta Bernd Storck kapitány.

Azt is kifejtette, hogy a sérült Elek Ákos, akinek térdszalagjával vannak gondjai – az utolsó bajnokin sérült meg -, akár három hetes pihenőre is kényszerülhet, de abban bízik a stáb, hogy ez az időszak egy hatékony kezeléssel lerövidülhet.

A horvátok ellen megsérülő középpályás, Nagy Ádám már bevethető, de korai lett volna a kupadöntőn például, de szépen lassan ő is fel fog zárkózni a többiekhez. Elefántcsontpart ellen, május huszadikán rá már számítana a kapitány.

Németh Krisztián szerdán, Ausztriában csatlakozik a kerethez, ő egy katari kupameccset volt kénytelen félbehagyni pár hete.

A szintén a horvátok ellen kieső Priskin Tamás a Slovanban már kispados volt a hétvégén, csapata 4-0-s vereséget szenvedett hazai pályán, de még nem játszott.

Stieber Zoltánt személyesen nézte meg a hétvégén a német szakember, és nagy örömére 60 percet játszott is a középpályás a Nürnbergben.

Mivel ő biztosan osztályozót játszik, elképzelhető, hogy nem tud a következő felkészülési meccsig csatlakozni. Kleinheisler Lászlóval állandó kapcsolatban van, tudja, milyen edzésterhelést kap.

Ha a Werder megnyeri a hétvégi bajnokiját, akkor ő korábban eljöhet. Ha nem, és osztályozót játszik, akkor a két magyar akár egymással is szembekerülhetne. Ami egyúttal azt is jelenti, mindketten kihagyják az afrikai válogatott elleni meccset.

Ők 23-an biztosan az Eb-n lesznek

Az izlandi szövetségi kapitány máris keretet hirdetett a június 10-én kezdődő futball-Eb-re. Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson közül az előbbi azt is bejelentette, hogy az Eb után lemond, írja az Nso.hu.

A keret: 

Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Bodö/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jonssón (Sandefjord) 

Védők: Birkir Már Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (FK Krasznodar), Kári Árnason (Malmö FF), Ari Freyr Skúlason (OB), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (KSC Lokeren), Hördur Björgvin Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (Göteborg) 

Középpályások: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton Athletic), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Theódór Elmar Bjarnason (AGF), Rúnar Már Sigurjónsson (GIF Sundsvall), Arnór Ingvi Traustason (IFK Norrköping) 

Csatárok: Eidur Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (FC Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)

Kleinheisler április végén volt utoljára pályán, aBayern elleni kupameccsen vetette be őt Skripnik edző.

Storck az Eleféntcsontpart elleni meccsről azt mondta, olyan játékot szeretne látni, mint a horvátok ellen a második félidőben.

„Érdekesen alakult a szezonom, de a múlttal már nem szeretnék foglalkozni. Élvezem, hogy itt vagyok, várom már az Eb-t. Az Eb minden pillanatát élvezni szeretném, mert 30 éve nem volt a magyar válogatott nagy tornán. Nagy lehetőség ez az országnak is. Nagyon várom a meccseket, mert szeretném megmutatni, képes vagyok egy szinttel feljebb lépni. Olyan játékosokkal fogunk találkozni, akiket csak tévében láthattunk, ezért nagy élmény lesz. Minden gyerek azért kezd el futballozni, ami ránk vár” - ezek már Lang Ádám szavai.

Első mondatához csak annyit, hogy a Videotonban keveset játszott, a válogatottban ellenben a két norvégok elleni pótselejtezőn, valamint a horvátokkal szemben is kezdő volt.

Nem jött el az ideje szerinte az esélyek latolgatásának, az persze fontos lesz, mire jutnak majd az osztrákokkal szemben mindjárt az első meccsen.

„Olyan erőnlétre lesz szükségünk a következő egy hónapban, hogy ezt a terhelést kibírjuk. Fejben gyorsabbnak kell lenni, nemzetközi meccsen nincs annyi idő, mint a magyar bajnokságban. ”

A jobbhátvéd Fiola Attilát még 1,5 éves szerződés köti Felcsútra, de mivel a klub kiesett az élvonalból, szívesen váltana. Megemlítette, kiskorában sem gondolta volna, hogy egyszer válogatott lesz, és azzal a válogatottal Eb-re készülhet.

Úgy gondolja, senki ellen nem kell már tartaniuk, mert egy meccsen bárkit megverhetnek, ő a továbbjutást is elérhető gondolja a csoportból. Az osztrákok után Izland majd Portugália következik.

„Minden meccsemnek úgy megyek neki, mi van, ha ez lesz az utolsó a címeres mezben, ezért nagy akarattal küzdök. Amikor nagy a terhelés, nem fizikailag, inkább fejben fáradok el. Igyekszem előre felkészülni, videókat nézegetni az ellenfeleimről, merre cselez, mikor választja a lövőcselt. Ehhez jön majd még a szakmai stábtól kapott sok ismeret. Fejben nagyon fel kell készülni."

Rovatok