Index Vakbarát Hírportál

Először van női főtitkára a FIFA-nak

2016. május 13., péntek 18:54

A szenegáli Fatma Samba Diouf Samourát választották meg a FIFA új főtitkárának a szervezet mexikóvárosi közgyűlésén, így először tölti be nő ezt a posztot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségen belül. Samoura korábban 21 évig dolgozott az ENSZ különböző programjain.

Somoura elődje az a Jerome Valcke volt, akit azután menesztettek, hogy ő is belekerült a FIFA korrupciós botrányába.

„Fatma egy komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező nő, aki korunk legfontosabb problémáin dolgozott eddig, bizonyítva képességét csapatépítésben és -vezetésben. A FIFA szempontjából pedig különösen fontos, hogy átérzi, hogy az átláthatóság és a felelősségre vonhatóság egy jól működő szervezet alapja” – mondta róla Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

Samoura jelenleg az ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét felügyelő Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalát segíti Nigériában, mielőtt a FIFA-ban munkába állna, még át kell esnie egy alkalmassági vizsgálaton.

A FIFA tagsága megszüntette Indonézia tagságának felfüggesztését, mivel a helyi kormány visszavonta az ottani szövetség működését korlátozó rendeletet. Ugyanakkor a küldöttek fenntartották Kuvait és Benin tagságának felfüggesztését. Bekerült viszont a tagok közé Koszovó és Gibraltár is, előbbit az UEFA májusi, budapesti kongresszusán választotta be az UEFA tagjai közé.

Rovatok