Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a FIFA-nál: kiborult, felmond az egyik vezető

2016. május 14., szombat 15:46

Nem sokkal azután, hogy a FIFA éves kongresszusán komolyan belenyúlt audit bizottságának függetlenségébe, távozik a bizottságot vezető Domenico Scala, hogy a nemzetközi futballszövetség döntése ellen tiltakozzon.

Az új szabály szerint a FIFA szabadon leválthat és kinevezhet mostantól a bizottságaiban, az audit mellett az etikai és a pénzügyi bizottságban is, úgyhogy érthető Scala felháborodása, aki egyébként a reformok egyik arca volt.  

A svájci szakember szerint az egy dolog, hogy megfosztották a bizottságokat a függetlenségüktől, de az is aggasztó, hogy innentől a FIFA nélkülük is végigvihet vizsgálatokat, vagy fenyegetheti a tagjait kirúgással, hogy érvényesítse az akaratát. 

A Sepp Blatter helyére megválasztott Gianni Infantinónak nem a legjobban alakul eddig az elnöksége. Szóba hozták már az offshore-botránnyal, a mostani intézkedése pedig elég blatteres lett. 

A döntést egyébként azzal magyarázza, hogy arra az esetre jól jöhet, ha váltani kell ezekben a bizottságokban, mert így viszonylag hamar megtehetik a szükséges lépést. 

Rovatok