Index Vakbarát Hírportál

Altatás után mesteri Sevilla-triplázás az EL-döntőben

2016. május 18., szerda 22:48

Egymás után harmadszor, a Liverpool 3-1-es legyőzésével Európa Liga-győztes a spanyol csapat. Az angolok a félidőben még vezettek, és három kezezéses, elmaradt büntetőt reklamálhatnak Eriksson játékvezetőn.

A Liverpool a kezdéstől sokkal többet támadott és kezdeményezett, Sturridge fejese volt az első, amikor a Sevilla-cserekapus, David Soria árnyékra jött ki, az angol stukkolt, de a gólvonal irányába tartó labdát Carrico kihúzta. Nem ment volna be, de nagyon kellett a mentés.

Utána is Carrico maradt a főszereplő, Firmino a 16-os jobb oldalán megverte, ő felkarral a labda felé kapott, majd testtel beállt a csatár elé. Eriksson bíró nem látott semmit, pedig ez büntető lett volna.

Sturridge már igazi helyzetbe került, amikor az ötös jobb sarka felé ugratták ki, de ekkor Soria jól érkezett, és védett.

A következő Sevilla-kezezést Rami hozta össze, Morenóról az alapvonal felé pattant a labda, semmiféle veszélyhelyzet nem volt, de a Sevilla-védő véletlenül megsimította, mielőtt az elhagyta a pályát. Eriksson most sem látta a kezezést.

A 32. percben tudott egyedül feljönni a Sevilla, az akció végén Gameiro ollózott nagyot, harminc centivel mellé.

Az ellentámadásból a Liverpool megszerezte a vezetést, bár Sturridge helyzetbe sem került: 15 méterről bal külsővel a hosszúba nyesett. Csodálatos gól volt, 1-0.

A félidő végére maradt még egy kéz, ezúttal Krychowiak nyúlt bele a 16-os vonalán átguruló labdába, de Eriksson ezt sem szankcionálta. A Sevilla legalább két büntetőt megúszott a szünetig. Ha a Pool elment volna kettővel, könnyen lehet, hogy eldől, de a félidőig teljesen nyitott maradt a meccs.

A második félidő 17. másodpercében pedig még nyitottabbá vált, Gameiro egyenlített. Moreno hibája indította a Sevilla-támadást, odafejelte az ellenfélhez a labdát a Pool-védő. Marianót kiugratták jobbra, nagyon nagy köténnyel átjátszotta Morenót, majd tökéletes gólpasszt adott a középen érkező franciának.

Az EL-gólkirálya

Holtversenyben a harmadik helyen végzett a labdarúgó Európa Liga góllövőlistáján Kevin Gameiro, aki szerda este a döntőben gólt szerzett. Az élen az Athletic Bilbao csatára, Aritz Aduriz zárt tíz góllal. A 35 éves futballista meg is győzte teljesítményével Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitányt, aki őt is jelölte 25 fős Európa-bajnoki keretébe. 

10 gól: Aritz Aduriz (spanyol, Athletic Bilbao)

9 gól: Cédric Bakambu (kongói, Villarreal)

8 gól: Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni, Borussia Dortmund), Kevin Gameiro (francia, Sevilla)

6 gól: Raúl Bobadilla (paraguayi, Augsburg), Érik Lamela (argentin, Tottenham Hotspur) A szerdai döntőben szerzett találatával holtversenyben a harmadik helyen végzett a labdarúgó Európa Liga góllövőlistáján Kevin Gameiro. (MTI)

Gameiro egy percen belül újra ziccerbe került, de amikor alábökött, Kolo Touré becsúszó lába elérte a labdát.

Gameiro villant a 60.-ban is: Kolo Touré, aki addig tökéleteset játszott, otthagyta egyedül középen, a labda hozzá pattant, de tök üresen, középről Mignoléba rúgta a labdát. A kapus jól ért vissza, ne vegyük el tőle a bravúrt.

A Sevilla ekkor már abszolút fölényben játszott, mintha egy új csapat jött volna ki a második félidőre.

A 63.-ban így Mignolet sem volt elég, szép passzok, és egy újabb nagy kötény után átvette a vezetést a Sevilla. Most Vitolo bőrözte be Lovrent, a cselből gólpassz lett, mert érkezett Coke, és a tizenhatosról jobbal becsavarta a labdát a hosszú sarokba. Védhetetlennek tűnő volt a lövés, remek gól.

A Liverpoolnak megmozdulásra sem futotta, jött is a harmadik Sevilla-gól. A bal oldalról indult a támadás, de felszabadítottak, csakhogy Clyne kifelé, de épp Coutinho lábára rúgta a labdát, ami a ziccerben álló Coke elé pattant. A spanyol középpályás az ötös jobb sarkáról berúgta, bár Mignolet beleért, a hálóban kötött ki a labda. A partjelző valamiért lest intett, nem láthatta, hogy liverpooli rúgta liverpoolira a labdát, vagyis nem lehetett les.

20 perc volt hátra, de a meccs érezhetően eldőlt, a Sevilla remekül futballozott, tartotta a labdát. Tették ide-oda, a Liverpool képtelen volt reagálni, helyzetre se, szépítésre végképp nem futotta a tudásukból.

Liverpool-Sevilla 1-3 Európa Liga-döntő

Unai Emery Sevilla-edző így zsinórban a harmadik Európa Liga-döntőjét nyerte meg a csapattal, ami ezzel a következő szezonra is kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába.

Az angolok edzője, Jürgen KLopp zsinórban ötödik döntőjét veszítette el, a legutóbbit már a Liverpoollal, a februári angol Ligakupa-finálét.

A Sevilla ötödször nyerte meg ezt a kupát, az EL-t, illetve elődjét, az UEFA-kupát, ennyiszer egyetlen másik klubnak sem sikerült. Ráadásul úgy, hogy az első győzelmük 2006-ban jött össze, azután dupláztak, most pedig triplázással jutottak ötig.

Sevilla (spanyol) - Liverpool (angol) 3-1 (0-1)

Bázel, St. Jakob-Park, 38 ezer néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
    gólszerző: Gameiro (46.), Coke (64., 70.), illetve Sturridge (35.)
    sárga lap: Vitolo (56.), Banega (57.), Rami (77.), M. Ferreira (84.), illetve Lovren (30.), Origi (72.), Clyne (90+4.)
Sevilla: Soria - M. Ferreira, Rami (Kolodziejczak, 78.), Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Nonzi - Coke, Banega (Cristóforo, 90+3.), Vitolo - Gameiro (Iborra, 89.)

FC Liverpool: Mignolet - Clyne, Lovren, K. Touré (Benteke, 82.), Moreno - Milner, Can - Lallana (Allen, 73.), Firmino (Origi, 69.), Coutinho - Sturridge

Rovatok