Index Vakbarát Hírportál

A Skënderbeuval játszik a Fradi a BL-ben

2016. június 20., hétfő 12:17 | aznap frissítve

Hétfőn délben, Nyonban sorsolták ki a Bajnokok Ligája és ez Európa Liga első két körének a párosítását. A Ferencváros az albán bajnokot kapta. Az Európa Ligában az első körben kezd a Videoton, a Debrecen és az MTK. A három magyar csapat közül csak az utóbbi nem kiemelt. A főtáblához mindkét sorozatban három párharcot kellene megnyerniük a magyar csapatoknak.

Az első selejtezőkörben kezdünk az EL-ben

Az első kör meccsei nagyon korán, június 30-án kezdődnek, a visszavágókat pedig július 7-én rendezik. 96 csapat várta ezt a sorsolást. Ahogy az várható volt, a kiemelt csapatainknak viszonylag könnyű ellenfelek jöttek. Sem a moldáv, sem pedig a San Marino-i nem tűnik erősnek.

Névtelen ellenfelek

A Zaria Balti negyedik lett a moldáv bajnokságban, a kupadöntőben 1-0-ra győzte le a Milsami Orheit. Az 1984-ben alapított klub ezzel a legnagyobb sikerét érte el. Eddig 2010–2011-es szezonban indult európai kupában és egy kört ment.

A San Marino-i La Fiorita megnyerte csoportját a bajnokság alapszakaszában, így aztán csak a harmadik körben csatlakozott be az egyenes kieséses rájátszásba. Ott viszont egyből búcsúzott a későbbi bajnok Tre Pennével szemben. A kupát nyerték meg ők is, 2-0-ra győztek a döntőben. A csapatot 1967-ben alapították, eddig háromszor voltak bajnokok, négyszer kupagyőztesek. Az európai kupákban az első  kört még sosem élték túl.

Az Aktobe a második lett a 2015-ös bajnokság alapszakaszában, majd a bajnoki rájátszást a 3. helyen zárta. A kupa elődöntőjében esett ki. Kazahsztánban most is zajlik a bajnokság, 17 fordulón vannak túl és az Aktobe eddig 20 pontot gyűjtött, 12 csapat közül a 8. helyen áll. A klubot 1967-ben alapították, ötször nyert bajnokságot, legutóbb 2013-ban. Tavaly és két éve is a playoff-körig menetelt az európai kupákban. Orosz, kameruni, nigériai, ukrán, szerb, és elefántcsontparti légiósai vannak. Nem lesz könnyű ellenfél. Ami  a magyar szálat illeti: az Európa Liga 2011-12-es selejtezőjében a Magyar Kupa-győztes Kecskeméti TE ellenfeleként 1-1, 0-0-val, idegenben rúgott góllal jutott tovább.

A Bajnokok Ligájában a Fradi ebből a hat csapatból kaphatott ellenfelet: APOEL (ciprusi), Legia Warszawa (lengyel), Ludogorec Razgrad (bolgár), Asztana (kazah), Skënderbeu (albán), Dinamo Tbiliszi (grúz).

A Skënderbeut az UEFA kizárta a sorozatból, de az albán bajnok a CAS-nál fellebbezett, így még szerepel a listán. Ha helyben hagyják az ítéletet, a Partizani, vagy a walesi TSN kerülhet a helyére.

Először a BL első körének selejtezőit sorsolták

Ezeket a meccseket már ebben a hónapban, június 28-29-én lejátsszák, a visszavágókat pedig július 5-6-án rendezik.

Ezután következett a második kör sorsolása. A legfontosabb számunkra természetesen a Ferencváros sorsa volt. A második minicsoportba került a magyar bajnok. Az Apoelt húzták ki elsőre a kiemeltek közül, aztán Legiát is elkerülte a Fradi. A Ludogorec is elment, végül az utolsó körben a Skënderbeu, vagy a TSN jön a Fradinak. Igazán szerencsés sorolás volt, az FTC ráadásul idegenben kezd.

A második kör első meccsét július 12-13-án rendezik a visszavágókra pedig egy héttel később kerül sor.

Mit lehet tudni a Fradi ellenfeléről?

Korçë városának büszkeségét 1925-ben alapították, és hétszeres bajnok csak pedig az első címét 1933-ban nyerte. Az utóbbi évek legerősebb albán csapata, hiszen 2011 óta folyamatosan nyeri a bajnokságot. Mielőtt még mindenki lesajnálná az albánokat, érdemes felidézni a tavalyi kupaszereplésüket.

A második selejtező körben az északír Crusaderst verték ki, majd a moldáv Milsami Orheien is túljutottak, végül a Dinamo Zagreb állította meg a playoff-körben. A csapat így aztán az Európa Liga csoportkörébe jutott, ahol ötször kapott ki, egy győzelme viszont szenzációszámba ment, a portugál Sportingot verték odahaza.

A tavalyi szezonban öt ponttal végeztek az élen, a Prtzizani Tiranát előzték meg. A tavalyi keretükben egy koszovói, két brazil, két nigériai, egy horvát, kameruni és egy macedón légiós szerepelt. Legjobb játékosuk a korábban a Riedben, a Rapid Wienben, Washington DC Unitedben és a Hapoel Haifában is légióskodó Hamdi Salihi, aki 30 meccsen 27 gólt szerzett.

De még egyáltalán nem biztos, hogy a Skënderbeu jön

Az UEFA egy évre felfüggesztette a csapatot, a hivatalos indoklás szerint sportszerűtlenség miatt. A háttérben az áll, hogy néhány kétséges kimenetelű hazai és nemzetközi mérkőzés után vizsgálatot indított májusban a szervezet. A kizárásról július 5-én vagy 6-án dönt a nemzetközi Sportdöntőbíróság. Kizárás esetén a Partizani Tirana ugorhat be az albánok helyére.

A Skënderbeu eddig egyszer találkozott magyar csapattal. A 2012–2013-es szezonban, a BL második selejtező fordulójában, azaz pont így mint most, a Debrecen volt az ellenfél. Albániában 1-0 volt a hazai csapatnak, a debreceni visszavágót viszont 3-0-ra nyerte meg a Loki. Ha a Partizani jön, akkor viszont egy olyan csapattal kell játszani, amelynek még sosem volt magyar ellenfele. A walesi TSN tavaly a Videotonnal futott össze és a magyar bajnok csak kínkeservesen, 1-0, 1-1-gyel ment tovább.

Közben Orosz Pál, a Ferencváros igazgatója, a Fradi.hu-n a következő fontos információt osztotta meg: "Most beszéltem a Skënderbeu és az UEFA képviselőivel, akiktől megtudtam, hogy

Amennyiben elmarasztalják az albán klubot, úgy játék nélkül megyünk a harmadik fordulóba

Összességében egyébként örömteli, hogy elkerültük a papíron erősebb ellenfeleket, ugyanakkor nem megyünk nagy mellénnyel Albániába, hiszen tavaly a Željezničar ellen is kiderült, hogy nem minden a papírforma. Érdekes nagyon ez a helyzet, hiszen úgy kell felkészülnünk ellenfelünkből, hogy az sem biztos, hogy játszunk egymás ellen. Izgalmas várakozásnak nézünk elébe."

Európa Liga, 1. selejtező kör

Az első kör sorsolása után a másodikat is elkészítette az UEFA az Európa Ligában: 

Rovatok