Index Vakbarát Hírportál

A harmadik csillag is felkerülhet az FTC-mezre

2016. július 16., szombat 11:49

Szombaton kezdődik a futball NB I. és néhány dologban egészen biztosan hasonlítani fog az előző szezonra. Nem biztos, hogy abban, hogy a Ferencváros megint ekkora - 21 pontos - fölénnyel végez az élen, sőt még az sem biztos száz százalékosan, hogy ismételni tud, de pozitív előjelekből bőven akad.

A bajnoki címre legnagyobb eséllyel ismét a Ferencváros pályázik, az pedig, hogy ismét a Haladással kezdi a bajnokságot, jó ómen is lehet. Tavaly, igaz Szombathelyen, de 2-0-s sikerrel indult el Thomas Doll és csapata a bajnoki arany és a kupagyőzelem, egyúttal a szombati meccs előtt átadandó Szuperkupa felé is.

Nagy Ádám elment, így is erősödött a Fradi

Az viszont mindenféleképp kijelenthető, hogy ennek az idénynek is nagy esélyese a zöld-fehér klub, amely történelmet írhat azzal, hogy harmincadszor lesz bajnok és így a harmadik csillag is felkerülhet ennek jeléül a mezére, ilyet pedig Magyarországon senki más nem hordhat.

Nagy Ádám 1,5 millió euróért a Bolognához távozott, Roland Lamah lejáró szerződését nem újították meg, ugyanakkor az Eb-hősök közül Lovrencsics Gergő az Üllői útra szerződött, valamint érkezett még a német Oliver Hüsing és az osztrák válogatott Marco Djuricin is. Így kijelenthető, alapjaiban nem változott a keret, természetesen erre azért még augusztus 31-ig bőven van esély.

A Videoton idén komoly vetélytárs lesz

Tavaly a Videoton volt az egyik csapat, amely próbálta a lépést tartani a Fradival, de a fehérváriak már a rajtnál beragadtak és pocsék szezonkezdet Bernard Casoni állásába került, majd ideiglenesen Pető Tamás irányította a csapatot, amely a szezont Horváth Ferenccel fejezte be, végül a második helyen.

Lehet állítani, hogy minden posztra erősítettek idén. A kispadra az a Henning Berg érkezett, aki bajnok lett a lengyel Legiával, majd a legutóbbi idény elején, októberben felmondtak neki. A korábbi Manchester United-futballista sokkal agresszívabb Videoton ígért erre az idényre.

Érkezett az egykor 47-szeres szerb válogatott támadó Danko Lazovic, aki a Feyenoordban, a Bayer Leverkusenben, a PSV-ben és a Zenitben is futballozott, és a hírek szerint Priskin Tamás is egyre közelebb áll a klubhoz. Komoly erősítésnek számít még Bódi Ádám Debrecenből, Barczi Dávid Diósgyőrből is.

A legutóbbi szezonban az első FTC és a második Videoton között 21 pont volt a különbség, a Videoton és 10. helyen végzett Vasas között pedig 23. Most is arra lehet számítani, hogy a két első mögött hatalmas lesz a tülekedés a 3-8. hely megszerzésére. Nehéz lenne megjósolni, hogy kinek sikerül még elcsípni a dobogót.

Majdnem akkora harc a dobogóért, mint a kiesésért

Alig történt változás a Budapest Honvéd és az MTK keretében, az Újpestet meg a FIFA zárta ki az átigazolásokból, így ott az utánpótlásból merítenek majd erőt. A Vasas Vaskó Tamás érkezésével a védelmet szilárdította. A négy fővárosi közül az MTK és talán az Újpest szólhat bele az első hat küzdelmeibe. A Honvédnek lehetnek gondjai, a Vasas pedig a kiesés elkerülése miatt várhatóan a nyár végéig még erősíteni fog.

A Debrecen és a Diósgyőr sem tudott meghatározó futballistát igazolni, bár utóbbi pont a DVSC-től szerezte meg Lázár Pált, ráadásul a felkészülés közben történt váltás a kispadon is, Egervári Sándor helyére Horváth Ferenc érkezett.

Paks ragaszkodik a magyar játékosokhoz, Koltai Tamás, Haraszti Zsolt és Kemenes Szabolcs idén erősítés lehet. Haladás több fiatallal és két hollanddal töltötte fel a keretét. E négy csapat közül a Debrecen, a DVTK és a Paks is éremért küzdhet, de az ennél komolyabb eredmény meglepetés lenne tőlük.

Bravúr az újonctól a bennmaradás

Kérdés, hogy ebben a 12 csapatos rendszerben az újoncok képesek lesznek-e megragadni a legjobbak között. Könnyen lehet, hogy csak egyidényes csapatokról beszélünk, bár a Mezőkövesd alaposan beleerősített. A legutóbb finn bajnok észt Tarmo Kink, az MTK-s Marek Strestik, a Videotonból Tomás Tujvel érkezése komoly erősítésnek számít.

Gyirmót első NB I.-es idényét kezdi, nagy reményekkel és a feljutást kiharcoló Bene Ferenc távozása után Urbányi Istvánnal a kispadon. Győrben szeretnének újra NB I.-es csapatot, de nem biztos, hogy ez most Gyirmótnak sikerülni fog.

Mit adott a futball-Eb?

Hogy mennyire ragad át az Eb utáni eufória a futball hazai részére, azt egyelőre nehéz megmondani. Tíz európai kupameccsel a hátunk mögött némi konklúziót már lehet vonni: Európa még mindig messze van, legalábbis ami a klubfocit illeti.

- az MTK egy döntetlen és egy győzelem után otthon kapott ki az Európa Liga második körében
- a DVSC kettős győzelemmel kezdett, majd hazai vereséggel folytatta
- a Videoton otthon még hibátlan, de a moldovai kudarcért sok jót nem kapott
- a bajnok Ferencváros a közepest sem elérő produkcióval, döntetlennel kezdett Albániában

A mérleg 10 meccsen 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, San Marino-i, kazah, moldáv, szerb, fehérorosz, azeri és albán csapatok ellen.

OTP Bank Liga, 1. forduló:

Szombat:

Újpest FC-Budapest Honvéd, Illovszky Stadion 18.00, v.: Iványi

Mezőkövesd Zsóry FC-Gyirmót FC 18.00, v.: Vad II

Ferencváros - Szombathelyi-Swietelsky Haladás 20.30, v.: Solymosi

Vasárnap:

MTK Budapest-Vasas, Dunaújváros 18.00, v.: Farkas Á.

Videoton FC-Diósgyőri VTK, Felcsút 18.00

DVSC-TEVA - Paksi FC 18.00, v.: Berke

Rovatok