Index Vakbarát Hírportál

Csányi lebutázta Dárdai szavait

2016. július 16., szombat 20:28

Csányi Sándor értékelte a 2010 óta eltelt időszakot az M4 sportcsatornáján. Az elnök elmondta, a hatéves időszaka alatt ez volt az első olyan terminus, amikor valóban gratuláltak és először elismerték a magyar futball sikerét.

A belgák elleni vereséggel kapcsolatban az MLSZ elnöke elmondta, teljesen mindegy, hogy 4-0, vagy 10-2 lett volna, nem szereti a gyáva játékot. Csányi még hozzátette, az UEFA-tól kapott összeget az utánpótlás fejlesztésre fogja fordítani. Regionális központok lesznek, a magyar edzőképzés fejlesztése a legfontosabb.

Szalai László irányította a magyar edzőképzést, aki a hírek szerint a Puskás Akadémiához távozik, az elnök ezt támogatja, de akkor új vezetőt kell keresni az szakemberek fejlesztésére.

Csányi a pénzelosztást illetően megerősítette Gudra Tamásnak, az MLSZ gazdasági igazgatójának korábbi nyilatkozatát, miszerint az Eb-szereplésért járó 11,5 millió euró nagyjából egyharmadát, azaz körülbelül egymilliárd forintot az utánpótlás-fejlesztésre fordítja az MLSZ. Egyrészt a regionális központok kialakítására szánják ezt az összeget, illetve a legkisebb klubokat is forráshoz juttatják, hogy megfelelő infrastruktúra és felszerelés álljon rendelkezésükre, és szakképzett edzőket foglalkoztathassanak.

Csányi aztán a szurkolókról beszélt. De inkább a kedvezményekről, de nem akart mélyebben belemenni, mert nem igazán tudta megfogalmazni azt, hogy melyik klub hogyan viszonyul ehhez. Itt még nagyon nagy ellentét érezhető.

"Akinek éves bérlete van egy klubnál, a válogatott meccsekre kedvezményt fog kapni, amely elérheti a jegy árának 25 százalékát" - számolt be Csányi az MLSZ nézőcsalogató akciójáról. "A klubok elsődleges feladata, hogy ezt a hangulatot felhasználva a szurkolókat becsalogassák a stadionokba. Persze egyszer be lehet, de ott aztán jó színvonalú meccset kell látniuk, ez pedig az edzők feladata".

Az MLSZ elnöke azért nem tudta hitelesen eldönteni azt, hogy az NB I. klubjai hogyan viszonyuljanak ehhez a sikerhez, vagyis hogy tudják kezelni ezt a sikert, az érdeklődést. Ez egyértelműen azt jelenti, az MLSZ továbbra sem szól bele a klubok és azok szurkolóinak a viszonyába. Magyarul a Groupama Arénában továbbra is lesz vénaszkenner és ahol eddig is kellett szurkolói kártya, ott ezután is kelleni fog.

Csányi aztán lemosta Dárdai Pál szavait, a volt magyar kapitány azt mondta nem is olyan régen, hogy ha nem jutunk ki a vb-re, semmit sem ér ez az Eb-eredmény. Csányi viszont ignorálta ezt, szerinte ez óriási butaság és sokkal másabb csapatok várnak ránk, akikkel most az Eb-n találkoztunk. Szerinte a Svájc válogatott nagy része koszovóiként folytatja majd a következő sorozatban.

"Az első helyre nehéz lenne odaérni, arra Portugália pályázik a legnagyobb eséllyel, de a második pozíció elérése nem lehetetlen, és arra kell koncentrálnunk. Ehhez mindennek klappolnia kell, mert Svájc is komoly játékerőt képvisel" - mondta Csányi, aki megjegyezte, a sikerekhez további változtatásokra van szükség, mert hosszú út és kemény munka vár még rájuk a sikerességhez. Ugyanakkor kijelentette: vannak nagy tehetségek Magyarországon.

Ezzel együtt az MLSZ-elnök bízik a magyar sikerben és ha mégsem jutunk ki a világbajnokságra, a magyar futball fejlődése nem áll meg. 

Rovatok