Index Vakbarát Hírportál

A dánoktól kapta az újabb pofont a magyar foci

2016. július 28., csütörtök 20:21

A négyből három nemzetközi kupában érdekelt magyar futballcsapat már búcsúzott, a Videoton maradt egyedül. Sem a jelen, sem a múlt nem szólt a fehérváriak mellett, és a dán Midtjylland 1-0-ra meg is verte a tavalyi ezüstérmest.

A Videoton a legutóbbi körben a szerb Csukaricskit hazai pályán 2-0-ra verte, a visszavágón 1-1-et játszott, ezzel jutott az Európa Liga harmadik fordulójába.

A dán Midtjylland a Vaduzt verte hazai pályán 3-0-ra, így a visszavágón már belefért egy 2-2-es döntetlen idegenben. A dánok egy győzelemmel és egy döntetlennel állnak, az ottani bajnokságból is két forduló ment le. A Videoton még nem nyert az NB I.-ben, egy döntetlenje van.

A Midtjyllandról ki kell emelni, hogy tavaly a Manchester Unitedet is megverte, de a visszavágón 5-1-re kikapott. Ugyanebben a kiírásban a lengyel Legiát is felülmúlta, amelyiknek akkor épp a norvég Berg volt a vezetőedzője.

A múlt nem mellettünk szól, még csak nyerni sem sikerült az elmúlt 30 évben.

Videoton: Kovácsik – Nego, Lang, Vinicius, Stopira – Bódi, Szolnoki, Pátkai, Suljic – Lazovic, Géresi

Midtjylland: Dahlin – Kristensen, Hansen, Bangaard, Novak – Halsti – Hassan, Onuachu, Olsson, Sisto - Kadlec

A vendégcsapat legjobb játékosa Sisto, akit szívesen leigazolna az Ajax, 7 millió eurót is adna érte. A Midtjylland nevelte Kjaert, akit a Palermónak adtak el, de a Sampdoria és a West Ham vásárolt már tőlük. 

Első félidő:

A mieink kezdték a meccset, de egy nagy bedobás után máris, másfél perc elteltével helyzetbe kerültek a dánok, a fejes azonban mellément. Bódi távoli lövéssel válaszolt, Suljic pedig egy szép csel után lőtt húszról, de méterekkel mellé. Az első 10 percben a dánoknál volt leginkább a labda.

A 15. percben 23 méterről lőhetett szabadot a Midtjylland, Sisto elvállalta, megpattant a labda a sorfalon, és így egy méterrel elkerülte a kaput. A szögletből nem okozott problémát Kovácsiknak a gyenge fejes.

A magyarok legyőzői ikszeltek

Az MTK-t kétszer is legyőző azeri Gabala idén is komolyan célba vette a főtáblát a sorozatban. A francia Lille-hez mentek ebben a körben, és ugyan vezettek, 1-1-et játszottak a francia élcsapattal.

A múlt héten a Debrecent másodszor is legyőző fehérorosz Torpedo Zsodino 0-0-ra végzett hazai pályán az osztrák Rapid Wiennel szemben. Osztrák csapatot sem vert ki magyar 1986 óta.

Sisto elvitte a jobb szélen a labdát Lang mellett a 24. percben, a középre adása pontos volt, ezért Kovácsiknak közbe kellett lépnie, elütötte a labdát. Válaszul Géresi agresszíven labdát szerzett, de mielőtt beadhatta volna a labdát, hosszan tolta meg, pedig középen ketten is érkeztek.

Az első félóra legvégén Nego levágódó lövése után Lazovic újabb lövés helyett elesett a 16-os vonalánál, de a finn játékvezető - jogosan - nem ítélt semmit.

A 37. percben Nego futott el a jobb oldalon, a beadását Hanssen szögletre mentette. A beadásból nem lett semmi.

A félidő utolsó perceit a vendégek uralták, de gól nélkül mehettek a szünetre.

Második félidő: jött a baj

Cserélt Berg: Lazovic helyett Feczesin került a pályára, aki a Csukaricski ellen fontos gólpasszt adott.

Az 50. percben Bódi szabadrúgását kiejtette Dahlin kapus, Stopira ismétlésére viszont úgy mozdult ki, hogy a védő 4 méterről ne tudja mellette elrúgni, elakadt a lábában a labda. Egy perc sem telt el, amikor Feczesin nem tudott kapura fordulni.

Ettől a helyzettől a dánok élénkültek meg, átvették az irányítást, az 55. percben pedig meg is szerezték a vezetést. A mezőny legmagasabb embere, a 2 méteres Onuachu egy felívelt labdát nagyszerűen fejelt le a kilépő Novak elé, aki megelőzte a késésben lévő Langot, és 13 méterről nem volt nehéz dolga, hogy Kovácsik mellett a kapuba passzoljon. Lesgyanús helyzet volt, de a játékvezető megadta a gólt. (0-1)

A 67. percben végre nagy helyzetig jutott a Videoton. Stopira vitte el a bal oldalon a labdát, beadta, a jobb oldalon érkező Nego azonban nem találta el a kaput négy méterről. Volt mögötte egy védő, de ezt be kellett volna lőni, mert sejteni lehetett, hogy ilyen ziccer nem lesz még egy.

A 75. percben Hanssen lőhetett szabadrúgást, de 24 méteres kísérlete centikkel a kapu felett ment el.

A folytatásban erőlködött a Videoton, próbált támadásokat szervezni, de ezek lassúak és körülményesek voltak. Oliveira ugyan éles szögből megpróbálta, de a kapusnak nem okozott gondot a labda kiütése.

Az utolsó pillanatban a dánoknak volt még egy lövésük, ezzel ért véget a meccs. Bravúr kell a visszavágón, különben augusztus elejére már el is fogynak a magyar kupacsapatok.

Az 1999-ben alapított Midtjylland pár év alatt majdnem többet ért el, mint az egész hazai futball.

A többi eredmény:

Rovatok