Index Vakbarát Hírportál

Rúgjuk ki az edzőt, aki 6 meccsből egyet se nyert?

2016. július 30., szombat 12:54

Mielőtt elkezdődik a nagy rangadó (szombat, 20.30) a két veretlen csapat a Fradi és a Diósgyőr között, és mielőtt kikiáltják a hazai szakemberek nemzetközi színvonalú meccsnek, érdemes még néhány gondolatot a Ferencváros nagy bűnbánó és felelősségvállaló kampányához fűzni. A Fradi egy beugró csapattal szemben maradt alul a BL-ben.

Kubatov Gábor egyértelműsítette, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájára akarnak jutni. Nem szeretnének, akarnak.

Mivel a hazai utánpótlásban nemigen bízhatnak, érdemes megnézni, hogyan is igazolt a klub, amikor már tudta, hogy a nemzetközi kupában lesz jelenése. Mivel az UEFA koefficiense csak nemzetközi meccseken növelhető, és mivel ez alapján emelik ki a csapatokat, minden megszerzett pontnak jelentősége van.

A Fradié együtthatója most 3,875, ha jövőre is a BL-ben kezd, akkor sem lesz kiemelt. Most ugyan szerencséje volt az albánokkal, ha jövőre nem lesz, és rögtön elsőre jön a Celtic vagy a Rosenborg, az előre haladás még inkább nehézkessé válik.

A Fradi az elmúlt három szezonban ezt mutatta a nemzetközi színtéren, ezért ilyen vékony az értéke.

Doll mérlege

Amint látható, valamelyest értelmezhető csapattal szemben

Doll még nem nyert meccset.

A máltai Sliema 2-1-es legyőzése - a Rijeka előtt - írható le Doll legnagyobb nemzetközi sikereként.

Kubatov úgy tette fel a kérdést, hogy rúgjuk ki azt az edzőt, akivel 12 év után bajnokságot nyertünk?

És mi lett volna, ha a kérdést úgy tesszük fel: rúgjuk ki azt az edzőt, aki 6 valamire való meccsből egyet sem nyert meg?

Arra is kitért a klubelnök, hogy az NB I. nem készíti fel az ilyen párharcokra a csapatot. Rendben. De vajon megtiltotta-e valaki a játékosoknak, számon kérte-e bárki az edzőn, hogy ha egy meccsen lehet 4 góllal verni a Békéscsabát, miért csak egyet lőnek? Hogy 3-0-s félidő után miért 3-1 lesz, és nem 6-0? 

Mondjuk akkor lett volna igazán bajban a Fradi, ha kirúgják Dollt, mert a gyors és hasonló színvonalú pótlás nem egyszerű. Itthonról biztosan nem.

Az elnök arra is büszke volt, hogy hét válogatott játékost le tudtak igazolni.

Pár adatot az átigazolási időszakból kigyűjtöttem.

Távozók

Mivel Holmanért is kaptak valamennyit, 6,5 millió euróért értékesítettek játékosokat a piacon.

Ha egy valamirevaló klub megjelenik a nemzetközi kupában, akkor használható játékosokat vesz.

A Fradi is vásárolt. Íme.

A transfermarkt szerint másért pénzt nem adtak. 5 millió euró haszon tehát nagyjából van, amit elfelejtettek a csapat konkrét megerősítésére költeni.

Az erősítés hiánya egyébként is hungarikum, lásd a Debrecen példáján, amelyik a nemzetközi kupa előtt gyengül. De az MTK-nál sem csináltal soha nagy ügyet az elmaradó erősítésből, és hogy égetik magukat külföldön. Vagy éppen tavaly akkor verték szét a Videotont, amikor a legnagyobb szükség lett volna a kimagasló szereplésre. Mert a Vidi - a Fradival ellentétben - kiemelt pozícióból indult a BL-sorozatnak.

Kubatov azt is mondta, 100 játékost figyelnek, de nem jön senki ide könnyen. 5 millió euróért már lehet játékost venni, ezt mindenki tudja. Pláne, ha tudjuk, hogy az állam nem bánik szűkmarkúan a kirakatcsapattal.

100 játékost ráadásul nem olyan nehéz és embert próbáló figyelni, hiszen az Instaton csak megfelelően kell szűrni, és csodásan, hétről-hétre lehet nézni a kiszemeltek adatait. Pár órás meló. Mindent rögzítenek: hány párharcot nyertek meg, milyen cseleket csináltak, milyen kulcspasszokat adtak, természetesen a gólok is ott vannak videón, nem kell összevágni a jó és a rossz jeleneteket a menedzsereknek. Mondjuk az sokkoló, ha Böde nevére hasonló játékosként kiad egy sosem hallott moldávot vagy macedónt, ezt elismerem.

De vajon az az ember, aki az igazolásokat végzi, jól és körültekintően végzi-e a dolgát, na az a kérdés nem hangzott el. Hogy tavaly tanácsos volt-e egyszerre elengedni a két középső védőt megfelelő alternatíva nélkül?

Megvan-e az önmagát szégyellő Orosz Pálnak az a nemzetközi kapcsolatrendszere, ami nélkül nem működik ez a játék?

Van-e olyan klubhoz közelálló nagy tekintélyű menedzser, aki azonnali megoldást képes kínálni az erősítéskor, nem pedig Djuricint, aki egyszer majd, talán jó lehet? Mert az UEFA nem fog várni a Fradi kedvéért, nem tolja el az időpontokat. Azt pedig már tavaly novemberben tudni lehetett - idén is tudni lehet -, hogy a Fradi bajnok lesz, és július közepén már használható játékosok kellenek.

Mit vártak az öregedő Sestaktól? Ha már a legtöbb pénzt Radóért fizették, hozta-e azt, ami ennyiért elvárható? Vagy előre kódolták, hogy ő súlytalan lesz a nemzetközi meccseken csak ne menjen az Újpesthez?

A felelősségvállalás sokszor elhangzott, mint üres szólam. Ez mind beletartozik, nemcsak a jó stadion és az aránylag jó költségvetés.

(Borítókép: Thoma Doll Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Rovatok