Index Vakbarát Hírportál

Mourinho eddig sem viccelt, ha ki kell rúgni valakit

2016. augusztus 3., szerda 11:46

José Mourinho a múlt héten kilenc futballistát száműzött a Manchester United első keretétől a tartalékcsapathoz. A portugál edző már korábban is ragaszkodott saját elveihez, stílusához és ehhez a megfelelő játékosokat szerződtette. A főleg statisztikák készítésével foglalkozó Squawka nevű portál összeszedte, kik voltak azok a futballisták, akik Mourinho érkezésnek estek áldozatul.

Porto 2002–2003

A portugál akkor az előző szezon felénél érkezett és végül a Sporting és a Boavista mögött a harmadik helyre vezette csapatát. Aztán jött 2002 nyara és a tisztogatás. Az első áldozat Jorge Andrade volt (68 meccs a Portóban, 11,05 millió fontért a Deportivónak eladva), akinek a helyére Ricardo Carvalho érkezett. Carlos Parades (79 meccs, Reggina - 4,08 millió font) helyére Maniche csatlakozott a kerethez. A két játékost pénzügyi okok miatt adta el, Hugo Ibarrára ugyanakkor nem volt szüksége, ő visszatért a Boca Juniorshoz.

Chelsea 2004–2005

Claudio Ranierit váltotta, és Juan Sebastian Verón volt az első, akit kirúgott. Egy másik argentintól, Hernan Crespótól személyes okok miatt vált meg és küldte kölcsön a Milanba. A Stamford Bridge egyik kedvencének, Jimmy Floyd Hasselbainknek lejárt a szerződése, és Mourinho nem akart vele hosszabbítani, inkább Didier Drogbának és Mateja Kezmannak biztosított helyet.

Marcel Desailly éppen leszálló ágban volt akkor és ingyen került a Arab-félszigetre. Nem hosszabbított két holland játékosával sem, Boudewijn Zendennel és Mario Melchiottal sem. Fontos láncszeme volt az őt megelőző Chelsea-nek Jesper Grönkjaer is, de dánt a Birminghamnek passzolta le 2,81 millió fontért.

Internazionale 2008–2009

A 2010-es BL-győztes felépítését néhány játékos búcsújával kezdte. Pele egy üzlet része volt, amellyel Ricardo Quaresmát igazolta le. David Suazo a Benficához került kölcsön, Adriano pedig a Flamengóba. Egyik játékosát sem marasztalta a portugál. Hiába szerezte meg Quaresmát, nem tudott illett az elképzeléseibe, így 32 meccs után megvált tőle. Alvaro Recoba hiába volt az Inter ikonja, szerződését nem hosszabbította meg Mourinho, ahogy Santiago Solariét sem, aki visszatért Argentínába.

Real Madrid 2010–2011

A Barcelona és Pep Guardiola egyeduralmának megtörésére szerződött és Florentino Pérez álmát a második szezonban váltotta valóra. Így aztán elnézték neki, hogy olyan klublegendáktól szabadult meg, mint Raúl, aki Schalkéba és Guti, aki pedig a Besiktasba távozott. Rafael van der Vaartot a Tottenhamnek adta el 8,93 millió fontért, Cristoph Metzeldert pedig a Schalkénak ingyen. Nem volt szüksége Royston Drenthére sem, aki nagy reményekkel érkezett Madridba az U21-es Eb-címe után.

Chelsea 2013–2014

Nem sikerült túl jól a második londoni etapja és itt már olyan játékosoktól szabadult meg, akik ma is komoly értéket képviselnek a piacon. Juan Mata 135 meccs után ment 38 millió fontért a Manchester Unitedhez, Kevin de Bruyne 18,7 millióért a Wolfsburgba. Egyik sem illeszkedett bele Mourinho elképzeléseibe. A most már közel 70 milliót is érő Romelu Lukakuról nagyvonalúan mondott le és passzolta át az Evertonnak. Victor Mosesre és Michael Essienre sem számított az első csapatnál, pedig éppen Essien volt az egyik kedvence az első chelsea-s korszakában. Nem volt szüksége Jeffrey Brumára és Florent Maloudára sem.

Most pedig Manchesterben olyan nagy név, mint Bastian Schweinsteiger, Adnan Januzaj és a Louis van Gaal által felfedezett fiatalok estek áldozatul az első tisztogatásnak. Nem nehéz megjósolni, ennek a sornak még nincs vége az augusztusi piaczárásig.

Rovatok