Index Vakbarát Hírportál

A FIFA-elnök a magyar példával indokolja a vb létszámbővítését

2016. augusztus 28., vasárnap 18:48

A világbajnokság és az olimpiai focitorna átalakításáról is beszélt Gianni Infantino FIFA-elnök a svájci Blicknek adott interjújában, amiben a vb-résztvevő csapatok létszámának 32-ről 40-re bővítését részben a magyar Eb-szerepléssel is indokolta.

„A világbajnokság több, mint egy focitorna, sokat jelent az embereknek. Nézzék csak, milyen hangulatot teremtett az Eb Walesben, Albániában, Izlandon vagy épp Magyarországon. Fantasztikus volt az ebből fakadó eufória. Ami ezekben az országokban történik, az mindenkit büszkeséggel tölthet el” – mondta Infantino, aki szerint ugyanilyen hatása lehet annak is, ha plusz nyolc csapat indul a világbajnokságon.

Infantino kampányának fontos része volt a vb-bővítés a legutóbbi FIFA-elnökválasztás előtt, a svájci-olasznak eltökélt célja, hogy minél több csapat lehessen ott a világbajnokságon. De itt nem állna meg a 46 éves sportvezető, a nyári tornából levonva a tanulságokat az olimpiai focitornát is megreformálná.

„Leginkább semmilyen most az olimpiai futball azzal, hogy a keret többsége ugyan U23-as, de mindenki vihet magával három túlkoros játékost is. Ez nem jó megoldás. Túl sűrű is a naptár egy ilyen nyári tornával” – vélte Infantino, aki ugyanakkor hozzátette, hogy a női futballnak rengeteg pluszt hoz az olimpia, ahhoz tehát szerinte nem kell nyúlni.

Rovatok