Index Vakbarát Hírportál

Észre sem lehet venni: az olasz–francián bemutatkozott a videóbíró

2016. szeptember 2., péntek 12:22

A csütörtöki OlaszországFranciaország barátságos futballmeccsen bemutatkozott az évtizedek óta követelt videóbíró, a rendszert a 33. percben használták először. Szöglet után fejelt De Rossi, a labda elakadt Kurzawában, aki aztán kirúgta azt. Az olaszok kezezést reklamáltak. Ekkor jött a videós segítség a bírónak.

„Láthatták, hogy a játékvezető néhány másodpercre megállította a játékot, és ezalatt a két bíró úgy döntött, nem lesz büntetés. Futballtörténelmet láttunk, 2016-ban vagyunk, itt volt az ideje, hogy kipróbáljuk"  mondta az esetről Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

Élőben észre sem lehetett venni, hogy bármi különös történt volna. Infantino nem részletezte, hogyan működik a videózás, de csak az lehet, hogy valaki a pálya mellett gyorsan visszanézi a történteket, és azonnal a bíró fülére mondja, mit látott.

33. perc, a videóbíró első bevetése az olasz-francián. Kurzawa nem kezezett

Kicsit később a tévében is visszajátszották Kurzawa akcióját, és látszott, nem kezezett, a testében akadt el a labda.

Infantino azt tervezi, hogy a 2018-as világbajnokságon már alkalmazhatják a videóbírót, amely gólok, büntetők, kiállítások megítélésénél juthat szerephez. Talán a lesek megállapításánál is, ami az egyik legfontosabb feladata lenne.

„Természetesen nem tudunk minden felbukkanó problémát megoldani, de segítséget nyújthatunk a játékvezetőknek kulcsfontosságú helyzetekben anélkül, hogy túl sok játékmegszakítás lenne emiatt” – idézte az MTI Infantinót.

Az elnök a lényeget emelte ki: nemhogy túl sok megszakítás nem volt, hanem kvázi semennyi, így az az ellenérv, hogy sokat állna a videózás miatt a játék, ezzel szétszabdalnák a meccset, máris megdőlt. Természetesen lesznek majd ennél bonyolultabb esetek is, de úgy tűnik, azok is megoldhatóak rövid időn belül.

Ebben a szezonban a Serie A-ban, a Bundesligában, az ausztrál és az amerikai bajnokságban, valamint a portugál első osztályban és kupákban alkalmazzák majd a technológiát.

Rovatok