Index Vakbarát Hírportál

Storck szerint a klubok nem készítik fel a focistákat a meccsekre

2016. szeptember 20., kedd 09:44

Lesújtó kritikával illette Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a hazai klubokban zajló felkészülést. Az Európa-bajnokság utáni reakciók elgondolkodtatták, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Feröer ellen egy idegenbeli 0-0-val kezdett a magyar válogatott. Storck szerint a játékosok fizikai felkészültségével volt gond.

Megkérdeztem őket: megtettek-e mindent azért, hogy ugyanolyan szintre kerüljenek, mint az Eb előtt.

A válaszok színesek voltak, volt, akit a saját klubja óvott, mert el akart adni, olyan is volt, akit már szinte eladtak, de közben a vásárló klubban bekövetkezett változások miatt kénytelen volt visszatérni, de a csapata akkor már nem számított rá, illetve olyan is volt, aki olyan országba került, ahol még nem kezdődött el a bajnokság. 

A válogatott keret 50-60 százaléka nem játszott rendszeresen a klubjában.

Hogy miért nem lettek keresettebbek a magyar játékosok az Eb után, arra Storck két példát mond. Az egyik, hogy az Eb-n nem az egyének, hanem a csapat volt a főszereplő, és volt olyan játékosmegfigyelő, aki a klubjában, nemzetközi meccsen szerette volna látni a játékost, mielőtt döntést hoz.

Sajnos a futballisták nem nagyon tudtak pihenni az Eb után, így nem is voltak a nemzetközi kupameccseken a legjobb formájukban, a megfigyelők pedig ezt látták.

Hogy kikkel kellett volna Feröer ellen kezdeni, arra Storck visszakérdez, hogy U21, U19-es játékosokkal kellett volna kiállnia? 

 A játékosok mindent megtettek, de ezen az edzettségi szinten erre voltak képesek. 

„Amikor egységes erőnléti tesztekről beszélek, nem kritizálok, hanem javasolok, és pusztán az a célom, hogy a jövőben nagyobb egyetértésben dolgozzunk” - mondja a szövetségi kapitány. Az erőnléti módszereire csak három klub nyitott (Ferencváros, Videoton, Haladás),  

ha nem javulunk klubszinten, akkor a válogatott játékosoktól sem szabad elvárni, hogy javuljanak, és a válogatott ilyen körülmények között nemzetközi szinten sikeres legyen.

Egyébként Storckot máshogyan is próbálják hitelteleníteni, az edzőképzés korábbi vezetője, Szalai László például azt mondta, az UEFA-továbbképzésen nem esett szó Magyarországról, ahogy arról a hírek szóltak, és amely szerint a portugál kapitány a magyarok elleni meccset nevezte a legnehezebbnek az Eb-n. De Storck most megismételte:

Az Eb-győztes portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos elmondta, hogy a magyarok elleni volt a legnehezebb mérkőzése az egész tornán. Gera Zoltánról, Király Gáborról is esett szó Párizsban.

Arról is beszél, hogy mindent megtett azért, hogy az Eb-n sikeres legyen a válogatott, de az azóta kapott reakciók miatt kicsit csalódott és elgondolkodtatták. Most optimistán néz a következő vb-selejtezők elé, és azt kéri a játékosaitól, az újságokban ne olvassanak el mindent, mert régen a lapok híreket közöltek, ma már más a helyzet.

Rovatok